Musk amenaça de fer caure Starlink a Ucraïna i fa saltar les alarmes

El govern de Polònia i l'assessor de Trump han protagonitzat una polèmica a través de les xarxes que posa en evidència Eutelsat, la dèbil alternativa europea a la xarxa de satèl·lits de Musk

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Montse Bassa Alemany

Periodista de la secció d'Internacional de TV3

Actualitzat

En un missatge a X, Donald Tusk, primer ministre polonès, no menciona ningú, però demana respecte per a socis i aliats i rebutja l'arrogància. "El veritable lideratge significa respecte per als socis i aliats. Fins i tot per als més petits i més febles. Mai arrogància. Benvolguts amics, penseu-hi", ha escrit.

El text arriba hores després d'una disputa a diverses bandes que ha involucrat el responsable del Ministeri d'Exteriors del seu govern, Radoslaw Sikorski, el secretari d'Estat nord-americà, Marco Rubio, i el poderós Elon Musk, assessor personal de Donald Trump i multimilionari. El motiu: el lideratge del sistema de satèl·lits Starlink, propietat de Musk, a Ucraïna. 

Diumenge, també a través d'X, Marco Rubio va acusar el ministre d'Afers exterior de Polònia d"inventar-se coses" i va suggerir que era un desagraït, després que el responsable d'Exteriors polonès hagués dit que Ucraïna podria necessitar una alternativa al servei per satèl·lit de Starlink, si deixava de ser fiable. En la polèmica, el ministre polonès ha recordat que el seu país contribueix amb 50 milions de dòlars cada any a mantenir aquest sistema. Starlink és una xarxa de satèl·lits que es comuniquen entre si. A tot el món, aquests satèl·lits propietat de Musk operen a una altura d'entre 300 i 600 quilòmetres, molt inferior a la d'altres proveïdors, i permeten un accés ràpid i estable a la xarxa.

A l'enfrontament s'hi ha sumat un amenaçador Elon Musk, que ha respost que "Starlink és la columna vertebral de l'exèrcit ucraïnès" i ha afegit que "tot el front de guerra col·lapsaria si s'apagués". Rubio s'ha afanyat a matisar que ningú ha amenaçat de tallar Starlink a Ucraïna i Musk ha rectificat aclarint que no apagarà Starlink. Almenys de moment, però l'assessor personal de Trump a la Casa Blanca ha aprofitat la llarga polèmica per carregar a X contra el ministre polonès titllant-lo d'"homenet", cosa que ha provocat la intervenció del primer ministre polonès.


Un nou joc d'amenaces 

La controvèrsia evidencia, un cop més, les tensions entre els Estats Units i la Unió Europea. Starlink és vital per mantenir les comunicacions militars a Ucraïna i, per tant, es converteix una poderosa arma de negociació.

Després d'anunciar la retirada de l'ajuda militar a Ucraïna, el govern dels Estats Units ha entrat en un joc d'amenaces sobre retirar les comunicacions per satèl·lit als ucraïnesos. L'objectiu: pressionar Kíiv cap al final de la guerra

Trump busca un final ràpid i vol utilitzar l'accés a Starlink com a palanca de pressió en les converses per a la cessió dels anomenats "minerals rars".

Llançament del A SpaceX Falcon 9 amb 53 Starlink
Llançament de l'SpaceX Falcon 9 amb 53 Starlink (REUTERS/Joe Skipper)

Eutelsat, l'alternativa europea

D'altra banda, la setmana passada les accions de l'operador de satèl·lits europeu Eutelsat es van disparar un 650% davant les especulacions que podria substituir Starlink en el subministrament d'internet a Ucraïna.

Segons Reuters, l'empresa d'origen francobritànic ha reconegut que ha parlat amb la Unió Europea per oferir els seus serveis al govern ucraïnès. El preu de les accions s'hauria multiplicat per quatre després de la humiliant trobada entre Trump i Zelenski a la Casa Blanca, el 28 de febrer.

Tot i això, les possibilitats de competir amb la companyia de Musk són molt limitades: Eutelsat només disposa de 630 satèl·lits davant dels més de 7.700 que SpaceX ja ha llançat a l'espai.   
 

Starlink sobre el terreny

Des de la invasió russa, els satèl·lits de Starlink permeten múltiples connexions a Ucraïna. Per exemple, en depenen els drons d'atac, les comunicacions entre els comandaments i el camp de batalla i, també, les comunicacions civils.

 

ARXIVAT A:
Donald Trump TecnologiaUcraïnaElon Musk
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut