Musk desafia les autoritats i obre la fàbrica de Tesla a Califòrnia sense autorització
- TEMA:
- Coronavirus
Als Estats Units, la majoria de les fàbriques considerades no essencials de Califòrnia ja han pogut tornar a obrir.
L'ordre que ho fa possible va signar-la la setmana passada el governador de l'estat, Gavin Newsom, que va deixar clar, tanmateix, que l'última paraula la tenen les autoritats locals de cada comtat.
L'empresa automobilística Tesla, fundada pel controvertit Elon Musk, té la seva principal planta de muntatge a Fremont, al comtat d'Alameda, on viuen un milió de persones, als afores de la ciutat de San Francisco,.
I dissabte, les autoritats d'Alameda van anunciar que no havien donat llum verda a Tesla per reobrir-la. La responsable de Salut Erica Pan va ser molt clara:
"Hem estat treballant amb Tesla, revisant alguns dels seus plans de seguretat, i hem fet algunes recomanacions, però no, no hem dit que pensem que sigui apropiat fer un pas més."
Dilluns, Musk, que ja havia minimitzat el coronavirus i havia qualificat de "feixista" l'ordre de confinament, va reaccionar anunciant a Twitter la reobertura de la fàbrica.
I assegurava que ell era l'única persona responsable de la decisió.
"Tesla reprèn la producció avui en contra de la normativa del comtat d'Alameda. Jo estaré a primera línia com la resta. I si s'ha de detenir algú, que sigui jo mateix."
Dit i fet, Musk va desafiar les autoritats i va cridar a la feina els 10.000 empleats que treballen a la planta de Fremont, que van començar a arribar-hi de matinada per reprendre la producció dels coneguts cotxes elèctrics Tesla.
Ara per ara, la policia no ha detingut el magnat, i les autoritats del comtat d'Alameda s'han limitat a dir que està treballant amb Tesla per millorar els protocols de protecció de l'empresa.
Musk, per la seva banda, apuja l'aposta, perquè amenaça amb traslladar la fàbrica als estats de Texas o Nevada, amb normatives menys restrictives.
El dilema, per a les autoritats d'Alameda, és complicat, perquè una cosa és clausurar un restaurant o una perruqueria que se salten l'ordre de confinament, però una altra tancar una fàbrica innovadora que dona feina a milers de persones.
Suport de Trump
Es dona la circumstància que aquest dimarts les accions de Tesla han pujat després que el president dels Estats Units, Donald Trump, ha dit que l'empresa hauria de ser autoritzada a reobrir la seva fàbrica de Califòrnia, i que es pot fer "de manera ràpida i segura".
Musk ha agraït públicament el suport de Trump.
La seva desobediència de les autoritats d'Alameda, en canvi, no ha agradat gens Robert Reich, que va ser secretari de Treball durant la presidència de Bill Clinton.
Reich parla dels "multimilionaris que pensen que estan per sobre de la llei" i que "posen en risc les vides dels treballadors" i ha dit que "no haurien de sortir-se'n".
I tanca el missatge dient: "Digueu-li a l'Elon Musk que tanqui la seva fàbrica fins que els experts sanitaris diguin que és segura" i fent una crida al boicot de Tesla.
En altres missatges, Reich recorda que Musk va predir que a finals d'abril ja no hi hauria més casos de Covid-19 i l'acusa d'amenaçar els treballadors si no tornen a la feina i de poder embutxacar-se un bo de 700 milions de dòlars malgrat saltar-se la llei obertament.
- ARXIVAT A:
- Coronavirus Estats Units