La sala en què s'ha refugiat els nadons a Kíiv
La sala en què s'ha refugiat els nadons a Kíiv (Reuters/Gleb Garanich)

Nadons de gestació subrogada esperen en un soterrani de Kíiv que els puguin recollir

Ucraïna és dels pocs països que ofereix la maternitat subrogada a ciutadans estrangers

Paula Florit Gomila/ReutersActualitzat

Una sala sota terra, sense llum natural, amb una filera de llitets de plàstic i taules que fan de canviadors amb biberons i bolquers apilats. Un soterrani als afores de Kíiv és el refugi improvisat de 21 nadons que han nascut per gestació subrogada i a qui les seves futures famílies no poden recollir per la guerra.

Un grup d'infermeres s'encarreguen de cuidar els petits, que han nascut els darrers dies en diferents clíniques de la capital. Oksana Martynenko és una d'elles:

"No és culpa seva que els pares no puguin venir a buscar-los. Així que ens quedem aquí, cuidant-los i ajudant-los amb el que podem."

Una situació que, alhora, impedeix Martynenko veure els seus fills. Assegura que no ha pogut tornar a casa seva, a la regió de Sumi, des de fa tres setmanes, quan va començar la invasió russa al país: "Tinc nens a casa... Van començar a bombardejar la nostra ciutat ahir. Esperem notícies cada dia sobre el que hi passa, però no podem deixar aquests nadons."

Oksana Martynenko dona un biberó a un nadó
Oksana Martynenko dona un biberó a un nadó (Reuters/Gleb Garanich)

En l'espai nu de la sala, una altra infermera assegura que estan atemorides, mentre empeny un cotxet amb una mà i subjecta un nadó amb l'altra. Antonina Yefymovych diu que fan mans i mànigues per no desatendre els petits:

"Ara no tenim temps per descansar... Intentem fer migdiades curtes, intercanviar-nos. És dur, dur."

Entre les famílies que han de recollir aquests nadons, les infermeres asseguren que dues parelles -una d'Alemanya i una d'Argentina- han pogut arribar a la capital d'Ucraïna, però no tenen clar quan ni com podran endur-se'ls als seus països.

Mentrestant, el nombre de nadons que arriba a aquest soterrani va augmentant, quan la incertesa pel seu futur és total.

Una situació similar ja es va viure en els primers mesos de la pandèmia, quan el confinament més dur i el tancament de fronteres va deixar desenes de nadons "bloquejats" a Ucraïna. En aquell cas, però, eren en un lloc segur.

Els nadons han nascut en diversos hospitals de Kíiv
Els nadons han nascut en diversos hospitals de Kíiv (Reuters/Gleb Garanich)

El negoci de la maternitat subrogada a Ucraïna

Hi ha catorze empreses que es dediquen a la maternitat subrogada a Ucraïna. La més gran, BioTexCom, és la responsable de la vintena de nadons del soterrani de Kíiv. El seu propietari, Albert Tochylovsky, ha explicat a "The New York Times" que la decisió de traslladar els nadons a aquest soterrani "va ser difícil".

Diu que també es va plantejar traslladar la quarantena de dones que estaven a punt de parir a altres zones d'Ucraïna durant els combats, però que finalment han optat per aquesta opció. En tot cas, assegura que si la situació empitjora, els evacuarà.

Ucraïna és un centre internacional de maternitat subrogada, i molts dels nadons que neixen per aquest mètode són per a famílies de fora del país. De fet, és un dels pocs països que ho ofereixen a estrangers.

Aquest negoci ha prosperat sobretot per la pobresa. Les mares subrogades guanyen uns 15.000 dòlars per infant. Una pràctica que genera polèmica i dubtes ètics pels possibles riscos d'explotació de les dones i els seus nadons als països més pobres.

A Espanya, la gestació subrogada no està permesa.

ARXIVAT A:
Ucraïna
Anar al contingut