Alexei Navalni és considerat el màxim rival polític de Putin a Rússia (Reuters/Tatyana Makeyeva)

Navalni relata com Wagner recluta presos russos: l'indult si sobreviuen 6 mesos a Ucraïna

Entre 80 i 90 presos haurien acceptat la proposta del líder de l'organització mercenària, Ievgueni Prigojin, que els hauria promès la llibertat si sobreviuen sis mesos al front
Actualitzat
TEMA:
Rússia

El líder de l'oposició rus, Aleksei Navalni, empresonat des de l'any 2021, denuncia que el fundador del controvertit grup de mercenaris Wagner, Ievgueni Prigojin, ha visitat la seva presó per reclutar condemnats i enviar-los a lluitar al front d'Ucraïna

Navalni, considerat el màxim rival de Putin, està complint una condemna d'onze anys en una presó de màxima seguretat a Melekhovo, a 250 quilòmetres de Moscou. 

Des de les seves xarxes socials, l'opositor, que ha viscut freqüents períodes d'aïllament a la presó, ha explicat que un testimoni li ha descrit la visita de Prigojin

"Mentre tots els presoners estaven reunits al pati, Prigojin ha arribat amb helicòpter. Era petit i calb."

Segons el testimoni, l'empresari rus ha ofert un indult als condemnats que aconsegueixin sobreviure sis mesos amb el grup mercenari. 

Entre 80 i 90 presoners haurien acceptat la proposta de Prigojin, que els hauria donat tan sols cinc minuts per poder-la considerar. 

El fundador de Wagner, que és amic personal de Putin, ha negat haver visitat la presó, però també ha assegurat que no veu res dolent a donar "una segona oportunitat" als presos. 

"Ningú pot privar una persona del dret a defensar la seva pàtria, la seva mare i la família per tots els mitjans possibles."

El reclutament de presoners no és un tema nou per al grup mercenari rus. Al setembre, ja es van filtrar unes imatges de Ievgueni Prigojin reclutant potencials soldats en una presó russa.

Fa poc, el govern de Vladímir Putin també va aprovar, via decret, la mobilització de presos russos que tenen condemna pendent per delictes greus.

Però per Navalni el reclutament de "la població criminal russa" per combatre a Ucraïna mostra l'erosió de l'estat rus

"Putin li ha dit a Prigojin que creï esquadrons de criminals amb el propòsit de robar, descaradament, un tros de terra a Ucraïna."

 

Noves sancions per al grup Wagner 

Mentrestant, un alt funcionari dels Estats Units ha informat que l'organització de Prigojin s'enfrontarà a noves restriccions per adquirir tecnologia fabricada a qualsevol indret del món amb equipament nord-americà.

La mesura és una mostra de suport del govern de Joe Biden al president ucraïnès, Volodímir Zelenski, que aquest dimecres ha visitat la Casa Blanca i ha rebut "noves garanties" de suport de Washington a la guerra contra Rússia. 


Volodímir Zelenski i Joe Biden passejant per la Casa Blanca, a Washington (Reuters/Leah Millis)

Les sancions tenen l'objectiu de debilitar el poder militar del grup Wagner, que des de l'inici de la guerra a Ucraïna s'ha dedicat "a fer la feina bruta" a Putin a través de tortures i matances. 

Recordem que el Kremlin sempre ha negat cap connexió amb el grup Wagner, però els Estats Units el consideren el braç armat extraoficial de l'exèrcit rus i fa tot just uns dies aquesta agència russa de reclutament de mercenaris de guerra va sortir de la semiclandestinitat amb l'obertura d'oficines a la ciutat de Sant Petersburg.

Segons la Unió Europea, l'organització també ha tingut un paper rellevant a Síria, Líbia, el Sudan, Moçambic i la República Centreafricana. 

 

ARXIVAT A:
Rússia Ucraïna Estats Units
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut