"Necessiten estudiar": protesta pel retard en l'inici dels programes de formació i inserció

Una seixantena de joves estan sense poder anar a classe des que va acabar el curs passat
Actualitzat
TEMA:
Educació

"Soc a casa, amb molts dubtes i molt d'estrès, perquè vull saber quan comencem"

En Carlos Paolo Espinoso té 17 anys i estudia un Programa de Formació i Inserció de Cuina. Aquest dilluns al matí, ell i altres estudiants han anat en tren des de Torre Baró fins al Departament d'Educació per protestar pel retard en l'inici de curs dels Programes de Formació i Inserció (PFI), que són cursos dirigits a joves d'entre 16 i 21 anys que no han acabat l'ESO.

Un dilluns d'octubre al matí, el més normal és que fossin a classe. Però, tot i que cada any els PFI comencen juntament amb el curs escolar, aquest any encara no estan en marxa.

Volen estudiar els programes de restauració, electricitat o esports, com en José o en Joel:

José Lisandro Córdoba Martínez: "M'interessa perquè m'agrada i crec que, el dia de demà, puc dependre d'això i tirar endavant"

Joel León Ortiz: "He anat a l'institut, no em vaig treure l'ESO i estic una mica en batalla amb mi mateix, què faig si no hi ha això?"

"Els nois necessiten fer alguna cosa, necessiten socialitzar, necessiten estudiar, sentir-se útils", lamenta la Valèria Ortiz, mare d'en Joel.

Un dels cartells que portaven els estudiants en la protesta d'aquest dilluns al Departament d'Educació

La dotació de la Generalitat s'endarrereix

Ha passat un mes i mig des que el curs hauria d'haver començat, però encara no han rebut el finançament del Departament d'Educació i no poden contractar el professorat. Normalment, la Generalitat destina els fons perquè els cursos es puguin posar en marxa al setembre. Però aquest any els diners s'estan endarrerint.

L'administració assegura que la dotació arribarà el mes de novembre. "Jo fa 21 anys que estic com a referent del centre i és l'any que recordo que va més tard", assegura Raúl Lerones, director del centre Martí Codolar de Salesians a Horta-Guinardó. "Són nanos que venen d'un fracàs escolar, no poden estar al carrer, clama al cel això", afegeix.

En total, una seixantena de joves estan sense poder anar a classe des que es va acabar el curs passat. Són estudiants que, o bé no han acabat l'educació secundària o bé han arribat a Catalunya fa molt poc temps.

"Des del juny que estan parats, no hi ha dret. I més en el seu cas, que volen estudiar", es queixa Juanfra Carrasco, coordinador dels PFI del centre Cruïlla de Salesians a Ciutat Meridiana.

El departament s'ha compromès que, l'any vinent, la resolució no es publiqui més tard del juliol.

 

ARXIVAT A:
Educació Formació Professional
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut