Nega la violència masclista i retalla el paper de sindicats: així governa Vox Castella i Lleó
- TEMA:
- Vox
La comunitat de Castellà i Lleó va ser la primera regió d'Europa a tenir un govern amb presència de l'extrema dreta. El Partit Popular va pactar amb Vox davant la falta de majoria per governar després d'una repetició electoral el mes de febrer.
Ja fa set mesos del pacte de govern que va donar la presidència al popular Alfonso Fernàndez Mañueco, un període que s'ha vist marcat per l'estil agressiu del vicepresident de Vox, Juan García Gallardo. La tranquil·la vida política d'aquella regió ha quedat sacsejada per la tensió i la crispació que el jove advocat utilitza.
L'escalada verbal de García Gallardo va en augment i tan aviat s'adreça a una procuradora del PSOE amb discapacitat dient-li que li respondrà "com si fos una persona normal" com qualifica "d'imbècil" el seu predecessor, Francisco Igea, de Ciutadans. Tot i que l'esbroncada més forta va ser quan va acusar el PSOE de "ser una banda criminal dirigida per Pedro Sánchez".
Les polèmiques constants de García Gallardo incomoden Mañueco, que permet els seus estirabots i evita desautoritzar-lo o com a molt fa una crida a la calma i a la tranquil·litat.
El periodista d'El País a Valladolid Juan Navarro, expert coneixedor de la política castellanolleonesa, destaca la debilitat de Mañueco, després del seu fracàs a les últimes eleccions que va convocar per treure majoria suficient i ara està en mans de l'extrema dreta i molt debilitat dins el PP, tant en l'àmbit regional com en l'estatal.
"Mañueco no té altra opció. Els números són tossuts i el PP no pot fer cap altra cosa. A Mañueco només li queda posar-se de perfil, dir que sí, però no, no frivolitzeu, no us passeu, però sempre molt genèric. Però mai dirà Juan García Gallardo no ha de dir això. Això no ho farà mai, perquè no pot crear un cisma al govern, perquè, si no, hi hauria eleccions i Mañueco no està en una posició de força dintre del PP."
Durant la vista de TV3 a les Corts de Castella i Lleó per assistir al debat dels pressupostos de la comunitat per a l'any vinent, el president de la Junta va practicar la mateixa política i va esquivar dues vegades els nostres micròfons per valorar la situació del govern de coalició.
El seu equip de comunicació va al·legar que tenia una agenda molt ocupada. El vicepresident també va declinar la invitació de TV3 perquè no era al plenari perquè estava de viatge a Leipzig per assistir al Comitè de les Regions d'Europa. Però cap altre membre de Vox va voler comentar la situació política, ni el portaveu parlamentari, ni el president de les Corts, que també és de la formació d'extrema dreta.
Però el discurs de Vox es tradueix ja en actuacions polítiques i es trasllada a partides pressupostàries i lleis. El partit d'extrema dreta ha imposat diluir la violència masclista en el concepte de violència intrafamiliar, ja s'està tramitant una llei en aquesta direcció, i dotar-la d'una subvenció de 500 mil euros, mentre que es redueixen les campanyes contra la violència de gènere que el 2023 es limiten a 15 mil euros. La resta de diners destinats a la lluita contra la violència de gènere prové fonamentalment dels pressupostos de l'estat.
Tot i el negacionisme de la violència masclista dels seus socis, els populars asseguren que no derogaran cap llei contra la violència masclista.
Però les associacions feministes ja han posat el crit al cel i viuen amb l'ai al cor pendents constantment de les polítiques de l'extrema dreta en aquesta autonomia, com explica Nina Infante, la vicepresidenta del Foro Feminista de Castella i Lleó:
"Canviant el concepte, el que s'intenta és ignorar, no acceptar que existeix violència masclista. El que volen és confondre, per embolicar, i no acceptar que realment existeixen totes les discriminacions que ens porten a morts i assassinats."
I mentre Vox va retallant partides ideològiques, n'introdueixen de noves en aspectes també fonamentals per a ells, com els 350.000 destinats a la tauromàquia o els 600.000 per fomentar la llengua castellana.
Desfer les polítiques de memòria històrica
Aquesta també és una prioritat de l'extrema dreta en l'àmbit estatal i que ja comença a aplicar-se en aquest primer govern regional on governa l'extrema dreta.
Igual com la política de demonització dels sindicats, que pateixen atacs constants del conseller regional d'ocupació. La Junta ha suprimit unes subvencions de 20 milions d'euros als agents socials, CCOO i UGT, però també la patronal, destinats a la mediació laboral i a la concertació social.
Les dues centrals majoritàries i vint associacions més de la societat civil, s'han mobilitzat amb el significatiu lema "En defensa de la democràcia". El secretari general de Comissions Obreres de Castella i Lleó, Vicente Andrés, assenyala que Vox ha establert una guerra cultural contra les dones i els sindicats i davant "aquest deteriorament de la democràcia" han hagut de reaccionar i sortir al carrer perquè tot Espanya vegi què pot passar si l'extrema dreta entra al govern de l'estat. Se senten perseguits:
"És una persecució en tota regla, volen eliminar els sindicats com a interlocutors socials, és un atropellament jurídic, amb una profunda càrrega política. No s'estan de dir, fins i tot a les Corts, que els sindicats som un perill per Espanya i que no s'aturaran fins a veure'ns a la presó."
El PSOE acusa el PP de "claudicar a les exigències de Vox"
La vicepresidenta segona de les Corts i secretària d'organització dels socialistes castellanolleonesos, Ana Sánchez, afirma amb vehemència des del seu despatx de la cambra regional que els populars "s'agenollen davant de Vox" i que són els únics responsables de normalitzar el feixisme, perquè el que s'està fent aquí és una política feixista".
El PSOE assegura que tots els moviments de Vox a Castella i Lleó els dissenya directament des de Madrid el líder de la formació, Santiago Abascal.
"I Feijóo té alguna cosa a dir? Ha de dir res el senyor Feijóo? Que Mañueco és un absolut indolent ho sap tothom. Però hi ha un líder nacional al PP? El model de Castella i Lleó és el que vol exportar Feijóo al conjunt d'Espanya? Que ho digui clarament... que ho expliqui als espanyols."
Sobre la situació econòmica de la regió, els agents socials denuncien el seu deteriorament, amb un descens del creixement, una de les inflacions més altres de tot l'estat i la comunitat que perd més població.