Negar la pòlissa de salut per tenir el VIH, una conducta il·legal però que encara passa
L'Oficina per la No Discriminació de Barcelona ha computat quatre denegacions de pòlissa de Sanitas a persones amb el VIH, una de Divina Assegurances i una altra d'Asisa
"Lamentablement, no ho podrem fer. No ho acceptem. Igual que amb un diabètic o amb qualsevol altra malaltia que pugui crear problemes de no saber per on pot sortir... Ho sento molt, però la meva cap diu que és exclusió directa."
Amb aquestes paraules, l'operadora de Divina Assegurances li va dir a l'Àlex --un nom fictici per preservar la seva identitat-- que no li farien l'assegurança mèdica. El motiu, tenir el VIH.
"Em vaig quedar parat, resignat. Quan tens aquesta malaltia és com si haguessis fet mal al món sencer."
En la conversa amb la companyia, tot havia anat bé fins al moment que va dir que era seropositiu. L'Àlex explica que aquest va ser l'únic element de salut que va comunicar perquè l'asseguradora no li va arribar a fer cap qüestionari mèdic per tenir l'historial de malalties.
"L'únic que vaig comunicar és que soc VIH positiu, simplement això --recorda--. El qüestionari que t'han de fer per comprovar si en algun moment t'has trencat el braç o qualsevol altra cosa no me'l van arribar a fer. L'únic fet diferencial que sabien era que tenia el VIH."
Sis casos aquest any
L'Oficina per la No Discriminació (OND) de l'Ajuntament de Barcelona ha computat sis casos com aquest el 2022: quatre de Sanitas, un d'Asisa i el cas de Divina Assegurances. L'any passat en va registrar tres, i el 2020, dos més.
"Quan els fan la negativa, mai ho deixen per escrit", descriu Laia Costa Marzal, advocada i tècnica a l'OND. "Truquen a les persones en hores intempestives, els ho diuen verbalment... De manera que no en quedi cap prova i que no puguin justificar que els rebutgen per ser seropositius."
La Llei 4/2018 prohibeix, específicament, la denegació per part de les asseguradores de l'accés a la contractació d'una pòlissa pel fet de tenir el VIH o haver desenvolupat la sida. De moment, però, tot i l'existència d'aquesta llei, no consten sancions.
"Prefereixen fer aquesta irregularitat, o directament il·legalitat, a afrontar possibles costos que aquesta conducta pugui comportar."
Costa considera que aquesta actitud "indica un gran desconeixement de la malaltia".
Què hi diuen les asseguradores
Aquesta setmana s'ha ratificat el pacte social contra la discriminació i l'estigma de les persones amb VIH. "S'estan tenint converses amb tot tipus de patronals, mútues, etc.", explica Joaquim Roqueta, president de Gais Positius i membre de la plataforma Comitè 1r de Desembre.
"Esperem que d'aquí poc no hi hagi cap mena de discriminació basant-se en l'estat serològic dels clients per part d'empreses o entitats que ofereixen serveis a les persones", diu Roqueta. La patronal de les asseguradores UNESPA s'ha adherit al compromís per erradicar les discriminacions.
Mentrestant, però, el fiscal d'odi de Barcelona ha obert diligències d'investigació contra Sanitas, per un dels casos registrats per l'ajuntament.
La companyia assenyala a TV3 que no exclouen possibles clients pel sol fet de tenir el VIH, sinó que "es fa una anàlisi personalitzada de les condicions de salut de la persona". Testimonis recollits per l'Oficina per la No Discriminació, però, neguen aquest punt i assenyalen que se'ls ha negat la pòlissa només per tenir el VIH.
L'Ajuntament de Barcelona recrimina a l'asseguradora que no ha respost cap dels que requeriments que se li han fet arribar. Sanitas sí que ha indicat a TV3 que aquest any han donat d'alta 28 persones seropositives a tot l'estat.
Divina Assegurances no ha respost a la nostra petició d'informació.
Discriminacions en clíniques dentals i capil·lars
Des de l'Oficina per la No Discriminació també descriuen altres supòsits d'exclusió vinculats a asseguradores mèdiques. En aquest cas, clíniques dentals o capil·lars que s'han negat a fer una intervenció determinada a usuaris amb VIH.
També han registrat algun cas que ha acabat en acomiadament a la feina. "Hem vist el cas en què la mateixa empresa per la qual treballa la persona és la qui gestiona els tràmits amb l'assegurança. Doncs bé, el treballador ha comentat que tenia VIH al gestor i tots els seus companys se n'han acabat assabentant. Això és una vulneració del dret a la intimitat", relata Costa.
L'advocada i tècnica de l'oficina també detalla el cas d'una persona migrant que per seguir amb l'autorització de residència activa necessitava una assegurança mèdica. I que pel fet de negar-l'hi va quedar en situació administrativa irregular.