Negociació encallada: ERC veu marge per a l'acord, mentre que Junts vol més temps

Esquerra té dos dies per convèncer Junts que els seus diputats votin dimarts a favor de la investidura de Pere Aragonès

Montse CastanyActualitzat

Esquerra i Junts s'hi han tornat a posar, però les diferències són encara notables. Aquest dissabte han intercanviat documents i missatges per tancar un acord. Totes les hores i els minuts compten fins dimarts a les 10 del matí, quan hi ha convocat el segon ple d'investidura.

Des d'Esquerra diuen i insisteixen que les diferències no són insalvables, que es pot aconseguir l'acord i dimarts investir Pere Aragonès com a 132è president de la Generalitat. En un acte de presentació del llibre de Carme Forcadell, Pere Aragonès deia: "Seguim treballant, seguirem treballant des d'ara fins dimarts i per nosaltres no serà. Hi ha temps per poder arribar a un bon acord".

 

El candidat a la presidència de la Generalitat, Pere Aragonès, parlant amb l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell
El candidat a la presidència de la Generalitat, Pere Aragonès, amb l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell (ACN/Maria Belmez)

Junts refreda les expectatives. Assegura que no vol noves eleccions i insisteix que cal un acord d'estabilitat i de legislatura, no només d'investidura, i això, com va avisar Jordi Sànchez, encara pot tardar setmanes. No el veuen a tocar, i menys encara per dimarts.

El paper del Consell per la República i del seu president, Carles Puigdemont, són un dels punts que encallen la negociació. Esquerra i la CUP apostaven per una taula a cinc, els tres partits independentistes i les entitats ANC i Òmnium, com a direcció estratègica de l'independentisme, una mena de "sanedrí" o "estat major", com abans de l'1 d'octubre.

Junts vol que el Consell per la República jugui aquest paper perquè, diuen, la repressió lliga les mans de les institucions catalanes i perquè ja ha fet molta feina d'internacionalització del cas català. Afegeixen i recorden que a Junts tampoc els agrada ni els convenç la taula de diàleg amb Madrid dels republicans però que ho accepten i reclamen a Esquerra que també cedeixi per la seva part.

Els partits s'intercanvien propostes per reformular el Consell de la República i acabar definint qui i com acabarà liderant l'estratègia independentista. I enmig de les propostes, la que va fer arribar l'ANC als partits. Un camí del mig per afavorir l'acord: repensar l'organització interna del Consell i buscar un equilibri de forces en el si d'aquesta organització. I amb aquest objectiu proposen crear un nucli dirigent format per dos representants d'Esquerra, dos de Junts, un de la CUP i dos més per l'Assemblea i Òmnium. Fonts de l'ANC diuen que no han rebut cap resposta dels partits però que els consta que circulen contrapropostes entre Esquerra i Junts.

Si se supera aquest escull, un altre punt delicat serà quan toqui parlar d'organigrama de govern. I sobre això, les dues parts estan molt interessades a poder gestionar els fons europeus per fer front a la crisi de la Covid-19. Qui tindrà la palanca d'aquests fons? El president Aragonès o Elsa Artadi, que apunta a vicepresidenta i consellera d'Economia?

Pot ser un nou capítol de les negociacions.

Aquest dissabte a la nit, Elsa Artadi i Marta Vilalta han fet evidents totes aquestes diferències al programa "Preguntes freqüents", de TV3:


Dimarts, primera prova

Dimarts es veurà fins on arriba el pols dels de Puigdemont i si s'esgoten o no els dos mesos que divendres, amb el primer ple d'investidura, es van posar en marxa perquè es convoquin noves eleccions.

El dia del ple va ser llarg i va acabar amb la presidenta del Parlament, Laura Borràs, anunciant el recompte de vots, "42 sis, 61 nos i 32 abstencions", i amb la imatge dels diputats d'Esquerra a una banda i els de Junts a l'altra banda de l'Auditori del Parlament. Una imatge que evidenciava la distància que els havia separat durant tota la jornada amb paraules i gestos.

 

Pere Aragonès conversant amb diputats de la CUP abans de començar el ple d'investidura
Pere Aragonès conversant amb diputats de la CUP abans de començar el ple d'investidura (ACN/Job Vermeulen)

Els diputats de Junts no van aplaudir el discurs del candidat republicà a la presidència, van sorprendre demanant que desistís del segon ple d'investidura per donar marge a la negociació i van recordar que el Parlament no havia investit ni Carles Puigdemont ni Jordi Turull, i que no els havia agradat que Esquerra tanqués abans un acord amb la CUP.

ARXIVAT A:
Eleccions Parlament Catalunya 2021ERCJunts
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut