Negociacions d'investidura: discreció de PNB i BNG, que no aclareixen si votaran Sánchez
Tots dos grups estan disposats a votar a favor de la investidura, però l'han avisat que no li donaran gratis el seu sí i que a canvi faran valer les seves reclamacions per al País Basc i Galícia
El líder del PSOE, Pedro Sánchez, intenta lligar els primers suports per a la seva investidura. Aquest matí s'ha reunit al Congrés amb el representant del BNG, Néstor Rego, i una estona més tard ho ha fet amb el portaveu del PNB, Aitor Esteban.
Tot i que Sánchez necessita el sí de tots dos grups per sortir investit, ni els nacionalistes gallecs ni tampoc els bascos li han confirmat encara el seu suport.
Tots dos grups hi estan disposats, però l'han avisat que no li donaran gratis el seu sí i que a canvi faran valer les seves reclamacions per al País Basc i Galícia.
Esteban apel·la a la calma
El líder del PNB, Aitor Esteban, ha valorat positivament la trobada, que ha durat una hora i mitja, però ha assegurat que encara no hi ha res tancat i que hi ha temps fins a finals de novembre per arribar a un acord d'investidura:
"Avui hem anat delimitant més, però encara hi ha molts temes pendents, com l'autogovern, l'economia o la política lingüística. Sobretot, com funcionarem. L'última legislatura no va ser satisfactòria".
Esteban ha apel·lat a la discreció en les negociacions i ha emmarcat l'acord en tota la legislatura i no només en la investidura:
"La intenció d'una investidura és que duri quatre anys. Cal donar uns mínims instruments al govern per funcionar i això es diu pressupostos."
El BNG vol més competències per a la Xunta
Per la seva banda, el representant del BNG al Congrés, Néstor Rego, ha assegurat després de la reunió que encara no pot donar-se per segur el seu vot a la investidura de Pedro Sánchez:
"No es pot donar per fet si no hi ha avanços i compromisos clars amb ñes qüestions socials i per a Galícia, però hi ha una bona disposició per a l'acord."
Un dels compromisos que ha exigit és el desenvolupament dels trens de rodalies a la regió o el traspàs de més competències a la Xunta.
Setmana de trobades per a Sánchez
Sánchez posa la directa aquesta setmana i demà es reunirà amb ERC, amb el seu portaveu Gabriel Rufián, i divendres ho farà amb Junts, que és el grup que tancarà aquesta ronda de contactes.
En aquestes trobades, Sánchez podria negociar el detall d'una amnistia. Segons els socialistes s'està negociant el text, però ara queda la part més complicada, que és l'argumentació d'aquesta llei.
El PSOE es torna a desmarcar de la proposta de Sumar
Precisament sobre un possible acord d'amnistia, aquest dimarts el PSOE s'ha tornat a desmarcar de la proposta que Sumar ha presentat aquest dimarts a Barcelona.
El ministre de la Presidència en funcions, Fèlix Bolaños, ha volgut deixar clar que el PSOE "respecta" l'informe sobre l'amnistia, però "no és el seu document ni la seva posició".
A més, ha insistit que encara hi ha molt a negociar i ha promès que qualsevol acord que adopti el PSOE serà "impecable des del punt de vista constitucional".
Comín: "La proposta de Sumar està plena d'elements útils"
Qui havia rebut l'esborrany jurídic de Sumar abans que es presentés és Junts. El negociador d'aquest partit, Toni Comín, ha qualificat de "bona" la proposta de Sumar i ha valorat que "està plena d'elements útils".
Comín veu l'amnistia com una "gran victòria política" de l'independentisme però no suficient per a la investidura.
L'encarregat de fer públic l'informe de Sumar sobre per què creu que és viable l'amnistia ha estat Jaume Asens, que ha coordinat el text i l'ha presentat a l'Ateneu Barcelonès.
El document té més de trenta pàgines: per una banda, un grup de juristes argumenten per què creuen que l'amnistia seria constitucional i per l'altra, els motius polítics pels quals consideren que pot ser beneficiosa.
En paral·lel a aquest informe, aquest grup de juristes treballen amb un altre document, amb la seva proposta de llei pròpiament dita. Però, de moment, segons el diputat de Sumar-En Comú Podem Gerardo Pisarello, prefereixen no fer-lo públic.
El PP critica que no hi hagi data d'investidura
Mentrestant, el PP critica que encara no hi hagi data per a la investidura de Sánchez. Ho ha fet la seva número dos, Cuca Gamarra, que ha exigit a la presidenta del Congrés, Francina Armengol, que la fixi immediatament.
"No hi ha motius per no fixar-la sinó tot el contrari. Una altra qüestió serà que decideixi no presentar-s'hi, però ha de fixar-se la data perquè l'encàrrec està fet."
Aquest dilluns, el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo es va reunir amb Sánchez al Congrés, però de la reunió només en va sortir la foto. Cap acord. De fet, Feijóo ha demanat que es tornin a repetir les eleccions generals el 14 de gener perquè els ciutadans es puguin pronunciar a les urnes sobre la llei d'amnistia.