Negociacions "in extremis" en una COP25 abocada al fracàs
Davant la dificultat d'arribar a acords, augmenten les veus que parlen de retrocessos en lloc d'avenços en aquesta cimera celebrada a Madrid
Fracàs a la conferència del clima de Madrid, que oficialment s'ha de tancar aquest divendres i que no ha arribat a cap acord. Els països continuaran les negociacions el cap de setmana per intentar arribar a algun compromís, com reclamen científics i activistes.
Aquesta tarda, les delegacions de prop de 200 països estan valorant el conjunt dels nous esborranys aprovats aquest divendres al matí. Davant les dificultats d'arribar a acords, augmenten les veus, entre diferents actors, i especialment entre les ONG i els països en desenvolupament, que prefereixen que la COP25 de Madrid acabi sense acord a adoptar-ne un de dolent.
Fridays for Future s'han mostrat decebuts amb la cimera que reivindiquen com seva
Els joves de Fridays for Future s'han mostrat "decebuts" pels resultats que està tenint la Conferència de les Nacions Unides sobre el canvi climàtic, COP25, que s'està celebrant a Madrid, tot i que l'han reivindicat com la seva COP, ja que és la primera en què han pogut estar presents per alçar la seva veu.
Segons aquest moviment juvenil, la Cimera del Clima "no ha servit de res, i no només això, sinó que estem veient retrocessos i no avenços".
Shea, jove activista mexicana de 17 anys:
"Nosaltres diem que aquesta és no només la COP que ens ha fallat, sinó la COP de Fridays for Future, perquè ha canviat el diàleg gràcies a la nostra presència."
La jove activista ha recordat que ara hi ha "una data límit" per actuar i ha demanat fer de la crisi climàtica una "necessitat immediata". Per això, ha reclamat "educació climàtica", no només per als joves sinó per a tots els ciutadans, i ha demanat la reducció d'emissions "no per al 2050", sinó "el més aviat possible".
Una altra activista, Shasa, de Rússia, ha indicat que no veuen "cap canvi significatiu" en aquesta cimera i ha advertit els líders polítics que observaran cada decisió que prenguin.
Per aquest motiu, i de cara a l'asseguda programada per a aquesta tarda per Fridays for Future, els joves s'han pintat un ull en els palmells de les mans.
Per la seva banda, Tamara, de Xile, ha denunciat l'"explotació" que pateixen els pobles indígenes i ha exigit que la COP25 "no ignori" la "cosmovisió dels que han protegit la Terra".
"No són només dades, són persones que ja s'estan veient afectades per l'impacte d'aquesta crisi", ha recordat una altra activista de l'Argentina.
A més, Maria, activista de Fridays for Future d'Espanya, ha criticat el patrocini d'aquesta cimera per part de "grans empreses contaminants".
Durant la roda de premsa, també s'ha produït un desacord amb diversos joves indígenes presents, sobre la protesta duta a terme dimecres passat. Els joves indígenes no han volgut contestar les preguntes perquè, segons han lamentat, les comunitats indígenes ja havien ofert una roda de premsa immediatament abans que la de Fridays for Future, sense una gran afluència de mitjans.
La FEMP recorda que, després de la cimera, els governs locals estan cridats a actuar pel clima en el terreny
La Federació Espanyola de Municipis i Províncies ha recordat aquest divendres que ara són els governs locals els que han d'actuar des del terreny per solucionar els problemes globals que comporta el canvi climàtic.
En un comunicat de la federació, alcaldes i presidents de diputacions han posat de manifest que cal impulsar nous models productius, noves opcions de transport, d'energia, de gestió dels residus i d'impuls d'iniciatives com l'economia circular.
Espanya demana un tribunal internacional que persegueixi delictes mediambientals
La ministra de Justícia en funcions, Dolores Delgado, ha proposat establir un tipus penal per a tot el món contra els delictes mediambientals i instaurar un tribunal internacional que persegueixi els responsables d'aquestes accions contra els ecosistemes.
Delgado ha defensat que la comunitat internacional disposi de mitjans legals per combatre els "ecocidis", com ja existeixen instruments similars per perseguir crims com el genocidi, la corrupció i el tràfic d'armes i de drogues:
"Si hem acceptat que la solució a les més greus violacions de drets humans no pot quedar a expenses de la voluntat o eficàcia d'un determinat sistema d'un país, els atemptats més greus contra els ecosistemes han deixat de ser una cosa nacional, és internacional. El que passa en un país té efecte en altres països."
Un informe revela que Espanya redueix les emissions de CO2 i la Xina segueix líder mundial
Els milions de tones de CO2 emeses per Espanya el 2016 van ser més de 324, un 3,3% menys respecte a l'any anterior, mentre que la Xina es manté en primera posició de països emissors, amb poc més de 9.000 milions de tones, segons un estudi publicat aquesta tarda.
A la presentació de l'"Informe de situació de les emissions de CO2 al món", en el marc de la COP25 de Madrid, l'organitzadora i directora de la Fundació Empresa i Clima, Elvira Carles, ha comentat que la seva intenció en aquesta desena edició és que per "aplicar polítiques, primer hem de mesurar i saber què passa a casa nostra".
En el cas espanyol, les dades reflecteixen una estabilització de les emissions que fluctuen "segons els anys siguin més plujosos o menys i es pugui utilitzar més o menys energia hidroelèctrica", i això ens situa com a número 23 del món i 7 del continent europeu.
Alemanya (935 milions de tones de CO2), el Regne Unit (516) i Turquia (506) són els tres països europeus amb un nivell més elevat d'emissions, encara que fora del país otomà, amb un increment de l'139%, s'observa una tendència a la baixa general.
- ARXIVAT A:
- Crisi climàtica