Un vidre trencat a la comissaria de Vic (ACN/Gemma Aleman)

Neguen l'amnistia als acusats d'atacar la comissaria dels Mossos a Vic en una protesta pro-Hasél

Les defenses ho havien demanat, i la jutge diu que el cas no té res a veure amb les mobilitzacions independentistes

El jutjat d'instrucció número 1 de Vic ha denegat l'aplicació de la llei d'amnistia a quatre dels investigats per l'atac a la comissaria dels Mossos d'Esquadra de la ciutat el febrer del 2021 en el marc de les protestes per l'empresonament del raper Hasél.

Era una petició de les defenses a la qual es van oposar els advocats de diversos dels mossos ferits, representats pels serveis jurídics dels sindicats USPAC i SPC.

L'SPC demana penes de fins a cinc anys de presó per als investigats en aquest cas, mentre que la USPAC sol·licita penes de fins a tres anys de presó. 


Proclames independentistes

La defensa havia sol·licitat l'amnistia per als investigats al·legant que el cas estava vinculat al procés perquè la protesta pro-Hasél la van convocar diverses entitats independentistes i també es van fer proclames a favor de la independència i dels represaliats pel procés.

A més, al·legaven que Hasél havia criticat les estructures de l'estat espanyol, com el poder judicial o la monarquia, i que les manifestacions en el seu suport també es van convocar per denunciar l'"onada repressiva" que va patir Catalunya després de l'1-O.

Per contra, la jutge conclou que els fets estan relacionats amb la detenció de Hasél, "cosa que significa que no tenen relació" amb el primer article de la llei d'amnistia, que la limita als actes entre el 2011 i el 2023 vinculats al procés independentista.

La jutge subratlla que només poden ser amnistiats els delictes que es trobin "específicament" contemplats en la llei de l'oblit penal i que, en aquest cas, aquests fets "de violència [...] no s'ajusten als supòsits previstos", d'acord amb el que van argumentar també els advocats de diversos dels mossos ferits.

El cas continua obert pels delictes de desordres públics i atemptat a l'autoritat.


Destrosses a la comissaria

Els fets van tenir lloc durant la mobilització convocada el 16 de febrer del 2021 a Vic. Va començar a la plaça Major, però es va desplaçar cap a l'edifici dels jutjats, on alguns manifestants van trencar vidres, i cap a la comissaria dels Mossos, on els agents es van veure desbordats pel llançament d'objectes i pedres que van trencar vidres i les càmeres de videovigilància, a més de tallar la línia telefònica de l'edifici. Aquestes són imatges d'aquella nit:


Segons van informar els Mossos, grups de persones "amb actitud violenta" van fer destrosses a l'entrada de la comissaria, que va quedar molt malmesa després de l'atac, i també es va cremar una furgoneta policial.

Els agents que custodiaven la comissaria van activar el codi 33, per a situacions d'"extrema gravetat", i van haver d'intervenir els antiavalots per dispersar els assaltants.

La comissaria de Vic, amb tots els vidres trencats, després de l'atac (ACN)

A la nit, l'aleshores conseller d'Interior en funcions, Miquel Sàmper, i el major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, es van traslladar a Vic per donar suport als agents ferits i comprovar els danys a l'edifici.

ARXIVAT A:
JudicialPolicialMossos d'EsquadraAmnistia
Anar al contingut