Neguit d'empresaris i economistes per la gestió de "l'oportunitat única" dels fons UE

Demanen que es canalitzin bé els diners del pla de recuperació i que hi hagi transparència en els ajuts

Jordina Molas SalortActualitzat

El govern espanyol centrarà el pla de recuperació al voltant de 4 eixos, prioritzant la transformació digital i l'ecològica. El cotxe elèctric pot ser un exemple d'un dels grans projectes que té al cap per atraure els 140.000 milions d'euros que li toquen dels fons europeus. De fet, parlen de l'electrificació del sector de l'automoció, que posa en marxa tota una cadena de valors que va des de la fabricació de bateries fins a la compra de cotxes i la transformació de la mobilitat.

El 15 d'octubre és quan han de presentar els plans que tenen a la Comissió Europea i fins a finals d'any estaran negociant, però els diners no començaran a arribar fins l'any que ve.

El secretari general del Ministeri d'Indústria, Raúl Blanco, i la patronal Pimec animen els empresaris a "aprofitar-ho i i fer-ho molt bé, de manera impecable perquè s'executin al 100 per 100".  Així es podran crear, calculen, fins a 800.000 llocs de treball i s'impulsarà la recuperació.

 

72.000 M d'euros en 3 anys, per a grans i petites empreses

Els primers diners que arribaran seran els del Pla de Recuperació i Resiliència. A Espanya li toquen fins a 72.000 milions d'euros en 3 anys, en subvencions directes a empreses grans i petites.

Però els experts són cautelosos i avisen que s'han de saber canalitzar i cal simplificar la burocràcia.

Les empreses demanen transparència en la gestió dels fons UE (Pexels / Blaz Erzetic)

 

L'economista Miquel Puig és categòric quan es tem que "hi haurà més diners que projectes" i diu que "això ha de ser un estímul". L'exconseller d'economia Andreu Mas-Colell, en declaracions a "Els matins" de TV3, advertia que cal no només que "les nostres maneres d'actuar siguin impecables, sinó que semblin impecables".

Mas-Colell i d'altres economistes, com el degà del Col·legi d'Economistes, Anton Gasol, demanen transparència: "Els processos han de ser transparents, les avaluacions han de ser creïbles, perquè ens avaluaran cada 6 mesos". Gasol adverteix que "no ens fem il·lusions" que els diners arribin aquest primer trimestre i que "una cosa és que passin els projectes, l'altra que es comprometin les subvencions i una altra cosa és quan els desembossin".

 


Els empresaris troben a faltar més informació

Els empresaris també estan preocupats, sobretot les pimes, perquè no veuen clar com sabran quins projectes estan en marxa i com hauran de sol·licitar-los.

A Catalunya, Pimec ja ha rebut 100 projectes per un valor de 60 milions d'euros. Però el seu president, Josep González, ha engegat una campanya perquè se'n presentin més, perquè diu que "les pimes no se senten al·ludides en aquest tipus de crida i es pensen que només va a les grans. I una part de raó tenen".

L'enginyer Joaquim Coello els proposa que "no tinguin por de col·laborar amb els seus competidors". I diu que poden "buscar socis entre els seus subministradors i clients".

El secretari general d'Indústria vol enviar un missatge de tranquil·litat i animar l'empresariat perquè "és un tren que no passarà en els propers 10 o 20 anys. El més important és que les empreses mobilitzin els seus projectes sabent que, a diferència d'altres etapes, hi haurà recursos". I l'economista Xavier Vives afegeix que "és una oportunitat única per a Espanya".

El govern espanyol és qui rebrà els fons europeus i ells els distribuiran. I només algunes línies es transferiran a les comunitats autònomes perquè les gestionin.

ARXIVAT A:
Unió EuropeaCoronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut