Neix Blockchain Catalunya per fer més segur l'intercanvi de dades a la xarxa
Fer transferències econòmiques o compartir dades personals amb el metge de capçalera són accions que, si s'han de fer per Internet, desperten temor. La tecnologia Blockchain pot eliminar aquestes pors. Ara, s'ha presentat a Barcelona l'associació Blockchain Catalunya.
L'associació, impulsada per acadèmics de diverses universitats del país, explica al seu lloc web que la seva voluntat "és arribar al públic no coneixedor de la tecnologia per introduir-los al Blockchain i així fer-los partícips de les oportunitats que la tecnologia ofereix, d'abast ampli i multisectorial".
Però, què és el Blockchain?
Els "blockchains", també coneguts com "cadena de blocs", són bases de dades que volen garantir la seguretat en transaccions d'informació i de dades aplicats a diferents àmbits socials.
A més, es vol garantir la veracitat de la informació. Tothom que hi participa en té una còpia, de tal manera que si tots els membres tenen la mateixa informació es considera que és certa.
A banda d'això, planteja diverses mesures perquè no es vulnerin els drets dels internautes, com la privacitat. Per exemple, impedint la presència d'intermediaris que ens prenen les dades per després comercialitzar-les.
Per impedir la presència d'aquests intermediaris, especialistes informàtics i consultors han creat les "blockchains". Per aconseguir més seguretat, no hi ha el botó de "recuperar contrasenya". Si es perd, es perdrà la informació.
Quin va ser el primer "blockchain"?
El primer "blockchain" que va aparèixer va ser la moneda virtual bitcoin. Aquest tipus de moneda, anomenada "criptomoneda", està encriptada i permet fer intercanvis segurs i sense intermediaris. Però hi ha persones intermediàries que agafen les dades.
Quines aplicacions podrà tenir?
Com es va avançar en l'acte d'inauguració a la UPF, aquest tipus de bases de dades es vol aplicar en àmbits diversos. Com explica Miquel Oliver, director del Grup de Recerca en Tecnologies i Estratègies de les Telecomunicacions de la UPF, es podrà regular la venda de vehicles de segona mà, per exemple:
"A l'empresa Bosch, que és un dels grans actors de la indústria automobilística, es vol crear una 'blockchain' on es vagi gravant el registre de quilòmetres al llarg de la vida útil, i així es podrà verificar els quilòmetres que haurà fet, com i quan."
Tot i aquesta aplicació, també n'hi haurà unes altres que permetran evitar fraus o garantir la qualitat de la informació. Per exemple: gestionar els intermediaris que influencien en els beneficis dels autors a Spotify, facilitar els historials mèdics entre metge i pacient o tenir el registre de les propietats a cost baix i immediat.