La fita científica l'han aconseguit investigadors nord-americans i mexicans
La fita científica l'han aconseguit investigadors nord-americans i mexicans (iStock)

Neix el primer nadó del món fecundat de manera automatitzada a més de 3.700 km

L'operació pionera s'ha executat a Guadalajara, a Mèxic, però s'ha comandat des de Nova York, i s'ha ajudat amb tècniques d'intel·ligència artificial

RedaccióActualitzat

Investigadors nord-americans i mexicans han aconseguit una fita històrica. Per primera vegada al món ha nascut un nadó fecundat de manera totalment automatitzada, amb l'ús d'intel·ligència artificial, i en una operació realitzada a distància.

El nounat ha nascut a Guadalajara, a Mèxic, d'on és la mare. Però el procés de fecundació in vitro es va comandar des d'un centre de recerca a Nova York, als Estats Units, a uns 3.700 quilòmetres de distància.

L'equip d'investigadors va fer servir un sistema automàtic amb tecnologia làser i intel·ligència artificial per triar els millors espermatozoides, que posteriorment es van injectar en els òvuls. Tot el procés de fecundació es va fer de manera remota, digitalment.

Julio Herrero, cap de reproducció assistida de l'Hospital Vall d'Hebron i investigador de l'Institut de Recerca Vall d'Hebron, ha explicat a Catalunya Informació que es tracta d'una fita molt important, per l'alta complexitat del procés i les noves tècniques emprades

"El que fa és seleccionar el millor espermatozoide mitjançant intel·ligència artificial i immobilitzar-lo amb un làser. Posteriorment, col·loca l'òvul en la posició adequada i hi introdueix l'espermatozoide de forma automatitzada."

 

Una tècnica que obre nous horitzons: "El futur anirà per aquí"

Es tracta d'una tècnica pionera i revolucionària. Però per estendre aquest abordatge de la fecundació caldrà millorar el funcionament del sistema. Sobretot en les fases de preparació i en la duració del procés.

Herrero explica que els resultats són bons, però "encara hi ha dèficits". Alguns dels aspectes a millorar són que el robot encara requereix supervisió per fer els processos i és lent en les preparacions.

El temps que triga el robot a fer el procés d'injecció dels espermatozoides és d'uns deu minuts, mentre que el procediment manual és relativament menor, d'uns tres minuts.

Segons Herrero, tot i que cal afinar alguns aspectes, aquest tipus de sistemes seran els que marcaran el futur de la fecundació artificial

"Suposa un gran pas, el futur anirà per aquí, a mesura que el robot vagi millorant tots els processos d'automatització i optimitzant els tempos."

 

Permet anar més lluny que l'ull humà

El sistema optimitzarà tot el procés de fecundació artificial. La principal diferència respecte al que permetia la tecnologia fins ara és que permet fer anàlisis impossibles per als humans.

"L'ús de la IA permetrà seleccionar el millor espermatozoide. En el futur tindrà en compte molts paràmetres que una persona no pot tenir en compte."

Segons Herrero, en el futur, això suposarà millorar l'èxit d'aquest tipus de tractaments. I, per tant, permetrà més embarassos i més naixements.

A través d'una "millor selecció i l'optimització del procés de microinjecció", explica, es podria millorar la taxa d'embaràs. Tot i això, Herrero recorda que aquesta tècnica encara s'ha d'acabar de "demostrar".

Aquesta fecundació a distància automatitzada es va fer per a una dona de 40 anys amb problemes de fertilitat i que ha donat a llum un nadó sa. La recerca s'ha publicat aquest dimecres a la revista Reproductive Biomedicine.  

 

 

ARXIVAT A:
Ciència
Anar al contingut