Neix el primer tribunal que jutjarà crims de guerra i crims contra la humanitat
Comença tot el procés de constitució del Tribunal Penal Internacional, un organisme que jutjarà els crims contra la humanitat i els delictes de genocidi que es cometin a partir d'ara. Els Estats Units no han ratificat el tractat de creació d'aquest tribunal, entre d'altres coses perquè no han aconseguit immunitat per als seus soldats arreu del món. Un dels objectius del Tribunal Penal Internacional que avui entra en funcionament a la Haia és evitar que algun membre del Consell de Seguretat de l'ONU veti cap procediment o sentència.
Un dels objectius del Tribunal Penal Internacional que entra en funcionament a la Haia és evitar que algun membre del Consell de Seguretat de l'ONU veti cap procediment o sentència.
L'oposició frontal de la primera potència mundial al TPI fa que aquest organisme comenci coix el seu periple. Fins ara, només 71 estats han ratificat el tribunal. Més de 50 es preveu que ho facin en els pròxims anys. D'altres, com la Xina, Rússia o Israel, estan al costat dels Estats Units.
Però tot i els seus detractors, l'entrada en funcionament del TPI representa, per als seus impulsors, una data històrica per a la justícia i la pau internacional.
Fins ara hi havia hagut quatre tribunals penals internacionals relacionats amb casos concrets i sense vocació universal. El primer pas van ser els procesos de Nuremberg contra 21 líders nazis, el 1945. Un any després es va fer un judici similar a 25 generals i ministres japonesos que van participar en la Segona Guerra Mundial. A la dècada dels 90, es va crear el tribunal penal per jutjar els criminals de la guerra a l'antiga Iugoslàvia i els responsables del genocidi de Ruanda el 1994.
A partir d'ara, hi haurà un sol Tribunal Penal Internacional amb 18 magistrats. Jutjaran aquelles persones que a partir d'ara cometin genocidis, crims de guerra o crims contra la humanitat a qualsevol part del món. El secretari general de l'ONU, Kofi Annan, ha dit que el nou TPI també serà una arma de dissuasió davant de futures atrocitats i que contribuirà a fer un món més just i segur.