Neix la Fundació Ramon Llull
El naixement de la Fundació Ramon Llull sorgeix dels acords que els governs català, andorrà i balear van tancar al desembre passat al Santuari de Cura. L'objectiu era que l'Institut Ramon Llull deixés de ser un instrument de projecció de la llengua del govern de Catalunya i es convertís en una eina al servei dels tres governs.
Pel vicepresident català, Josep-Lluís Carod-Rovira, "és una mostra de la voluntat de caminar junts" en favor de la llengua i la cultura catalanes.
En termes similars s'ha expressat el representant del govern d'Andorra, Juli Minoves, que ha assenyalat que la Fundació "servirà per donar al català el prestigi que es mereix".
Per la seva banda, el conseller de la Presidència del govern balear, Albert Moragues, s'ha felicitat que "s'ampliïn les fronteres des d'on es projecten la llengua i la cultura catalanes".
Oberta a altres territoris
La Fundació Ramon Llull té la seva seu al Principat d'Andorra, i s'ubicarà provisionalment al Ministeri de Cultura. L'organisme està presidit pel cap de govern andorrà, Albert Pintat, i compta amb dues vicepresidències: una a càrrec del vicepresident de la Generalitat i una altra a càrrec del conseller de la Presidència balear.
Els responsables de les tres institucions han assegurat però que la Fundació neix amb la voluntat d'obertura a d'altres territoris de parla catalana.
Objectius
Els principals objectius de la nova Fundació són intensificar l'estudi de la llengua, promoure i defensar la cultura catalana i fomentar la seva projecció exterior.
també vetllarà pel compliment de la legislació sobre el català i ajudarà a impulsar les actuacions del Consorci de l'Institut Ramon Llull.
Precisament, i coincidint amb la constitució d'aquesta Fundació, el govern balear ha anunciat que estan treballant per corregir "l'error històric" que va portar l'anterior executiu a abandonar el Consorci de l'Institut Ramon Llull, i que abans de l'estiu podrien tornar a formar-ne part.