Barcelona

Neix Nutrició sense Fronteres amb la voluntat de lluitar contra la fam al Tercer Món

Un grup d'especialistes en alimentació i nutrició ha creat l'ONG Nutrició sense Fronteres amb la intenció de lluitar per l'eradicació de la fam al Tercer Món. Els objectius de l'associació no van tant dirigits als casos d'emergència, sinó als períodes sostenibles i de "normalitat". La nova ONG vol implicar els immigrants perquè serveixin de vincle amb els seus països d'origen per a la implementació d'aquests programes nutricionals.

Actualitzat
El president de l'ONG i director del Centre d'Investigació de Nutrició Comunitària del Parc Científic de Barcelona, Lluís Serra Majem, ha explicat que l'objectiu de l'entitat és cooperar per eradicar la fam, però no en casos d'emergència, com ja fan altres organitzacions, sinó en períodes sostenibles i de normalitat, i per a això pretenen capacitar professionals els països subdesenvolupats per a la posada en marxa de programes de nutrició. Encara que l'ONG, la primera a Espanya integrada per especialistes en alimentació i nutrició, va constituir-se fa només un mes i mig, ja treballa al Senegal i a Gàmbia, on a través d'un grup immigrants d'aquests països a Girona han identificat una sèrie de problemes de malnutrició que es generen en l'època de pluja. També pretenen desenvolupar a l'Àfrica un sistema de prevenció de la malnutrició en els nens que es va portar a terme a l'Argentina i que lluita perquè no s'impedeixi el seu desenvolupament intel·lectual. Una altra de les iniciatives que Nutrició sense Fronteres vol portar a terme és la d'establir un comitè d'experts per arribar a redactar una nova definició de fam en col·laboració amb la FAO. Segons Serra i Majem, la definició actual se centra especialment en les calories i es vol parar atenció en altres indicadors, com la ingesta de proteïnes o l'equilibri energètic. L'associació està preparant, a més, un curs de nutrició per a cooperants perquè arribin in situ sabent els instruments que han d'utilitzar i fer les coses amb el màxim rigor possible. També volen cuidar especialment la malnutrició de les mares durant l'embaràs, ja que el baix pes en el moment de néixer és un factor de risc d'altres malalties i la nutrició al llarg de l'embaràs i el primer any de vida del nadó són determinants per a la seva salut.
Anar al contingut