8 dels 16 cadells d'os bru nascuts al Pirineu l'últim any són a Catalunya (Agents Rurals)

Neixen 16 cadells d'os bru al Pirineu: la població creix i la meitat són a Catalunya

Dels 83 exemplars censats, 41 s'han detectat entre les comarques de l'Aran, els Pallars, l'Alta Ribagorça i l'Alt Urgell, segons Acció Climàtica
Redacció Actualitzat
TEMA:
Biodiversitat

La reintroducció de l'os bru al Pirineu assoleix les xifres més altes de població. Actualment, hi ha 83 exemplars assentats en aquest hàbitat, i segons les dades del departament d'Acció Climàtica de la Generalitat, l'any passat se'n van detectar 41 a Catalunya, dels quals 8 són cries, repartits entre les comarques de la Vall d'Aran, els Pallars, l'Alta Ribagorça i l'Alt Urgell.

El seguiment de l'os bru també ha permès identificar 16 cries que van néixer el 2023. Això representa un increment de prop de l'11% de la població. Segons el departament, es tracta d'una de les xifres més altes des de les primeres reintroduccions de l'espècie l'any 1996.

D'altra banda, hi ha 7 exemplars que es donen per morts o desapareguts durant l'any 2023, sigui perquè n'han trobat el cos o perquè fa dos anys que no se'n té notícia.

Una imatge captada durant la nit d'una ossa i els cadells al Pla de Boet (Agents Rurals)

La població també ha expandit el seu hàbitat, sobretot perquè els mascles joves han buscat noves àrees. Ara els ossos ocupen uns 7.100 km², fet que suposa uns 1.700 km² respecte al 2022. El seu hàbitat s'estén al llarg de 230 quilòmetres d'est a oest, des del sud-oest del departament francès dels Pirineus Orientals fins al nord-est de Navarra. 

Malgrat l'augment d'ossos, s'han comptabilitzat 16 atacs a la ramaderia durant l'any passat, una xifra que tot i l'augment de la població d'ossos, es manté estable. Ja fa anys que s'ha posat en marxa mesures de prevenció com els agrupaments de ramats a la muntanya, per fer possible la convivència d'aquests animals amb l'explotació ramadera. També s'han editat consells per saber com actuar en cas de trobar-se amb un os.

Malgrat que creix la presència de l'os bru, l'espècie continua estant en greu perill d'extinció. 

Qui va matar l'os Cachou?

Al Pirineu, un dels ossos que han mostrat un comportament més agressiu va ser el Cachou. Va morir enverinat i el cas està pendent de judici. Aquest dimarts al vespre, "Nits sense ficció" investiga la seva mort a la Vall d'Aran. Sabrem per què els Mossos acusen un exconseller del Conselh Generau d'Aran i un agent de Medi Natural, que aniran a judici en la primera causa per homicidi arran de la mort d'un animal protegit com era el Cachou.

La població d'os bru ha estès el seu territori perquè els mascles joves busquen nous hàbitats (Agents Rurals)

 

ARXIVAT A:
Biodiversitat
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut