Les tortugues babaues acabades de néixer corrent cap a l'aigua a la Costa Brava (ACN/CRAM)

Neixen a Begur i al delta de l'Ebre les primeres tortugues babaues de la temporada

A la platja de sa Riera ja han acabat de descloure els ous del primer niu que hi ha hagut mai a la Costa Brava, fet que els experts atribueixen a l'escalfament climàtic

Actualitzat

Comencen a descloure's els ous dels primers nius de tortuga babaua de la temporada i, per primera vegada, ho fan a la Costa Brava. Concretament, són les tortugues del niu detectat a la platja de sa Riera, a Begur, a l'Alt Empordà. Aquest diumenge, han acabat de descloure's els ous i s'han alliberat les tortugues, que han entrat al mar davant l'expectació dels banyistes.

 

També han començat a fer eclosió part dels 373 ous detectats al delta de l'Ebre, l'indret on hi ha més nidificació. 

La d'aquest any és la temporada en què s'han registrat més nius a la costa catalana. Per ara se n'han detectat vuit, però podrien ser més al final de l'estiu. L'últim que s'ha localitzat, amb una posta de 87 ous, ha estat precisament aquest dijous al delta de l'Ebre.

Abans de deixar-les anar cap al mar les tortuguetes s'han numerat i mesurat (ACN/CRAM)

Altres punts de la costa catalana on s'han localitzat nius són el Vendrell i Malgrat de Mar. El del Vendrell hi havia 119 ous i al de Malgrat, 130 ous, 90 dels quals s'han mantingut a la platja i la resta s'han incubat de manera artificial al CRAM (Fundació per a la Conservació i Recuperació d'Animals Marins) i al CRARC (Centre de Recuperació d'Amfibis i Rèptils de Catalunya).

Primer niu de babaues a la Costa Brava

El de Begur és el primer niu detectat a la Costa Brava. S'hi van trobar un total de 130 ous, 40 dels quals, seguint el protocol d'actuació en aquests casos, van ser traslladats a les instal·lacions del CRAM per assegurar-ne la viabilitat i la resta es van deixar al niu perquè seguissin el seu curs natural.

Segons els experts, l'escalfament del mar porta l'espècie a buscar aigües més fredes i, per això, es troben en indrets on fins ara no havien arribat.

Aquestes són imatges cedides per Àngela Pérez de les primeres tortugues acabades de néixer, a la platja de sa Riera, a Begur:


El delta de l'Ebre, on hi ha més nius

Al delta de l'Ebre, ja han desclòs fins ara 67 ous i es preveu que els pròxims dies hi hagi més naixements. El delta de l'Ebre ha estat l'indret de Catalunya on més nius s'han concentrat i es consolida com un dels punts de la costa mediterrània de nidificació més important.

Enguany s'hi han localitzat 5 nius amb un total de 373 ous i s'ha de tenir en compte que la temporada encara no es dona per tancada i alguna altra tortuga encara podria arribar per nidificar-hi.

La temporada de cria de la tortuga careta arrenca a principis del mes de juny i dura fins a finals d'octubre. Les mares solen fer els nius entre mitjans de juny i finals de juliol, i les cries comencen a emergir a partir de principis d'agost fins a mitjans o finals d'octubre.

La nidificació de tortugues careta a la Mediterrània occidental va començar fa uns 10 o 15 anys, fet que indica un canvi de comportament motivat probablement pel canvi climàtic. Històricament, hi havia hagut presència d'exemplars de babaues joves o preadultes que s'hi alimentaven, però fins llavors no havien vingut femelles a reproduir-se.

Avisar, no molestar-les i respectar els nius

El Departament d'Acció Climàtica ha explicat que l'arribada de tortugues careta per nidificar a les platges catalanes és un fenomen que segurament anirà a més

La presència d'aquestes tortugues i de nius serà cada cop més normal, i per això es recorda que qualsevol persona vegi una tortuga o un possible rastre truqui al 112.

Així mateix, es demana que no se'ls hi faci fotografies amb flaix ni tampoc se les molesti i quedar-se a la zona a certa distància fins que arribin les autoritats.

El seguiment de cria de la tortuga careta està coordinat pel Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat. Hi prenen part el Centre BETA de la UVic-UCC, el CRAM, el Cos d'Agent Rurals, el Parc Natural del Delta de l'Ebre i hi col·laboren el CRARC i els ajuntaments on es localitzen els nius, entre altres organitzacions. També hi prenen part nombroses persones voluntàries que fan seguiment de les postes.

 
ARXIVAT A:
Medi ambientBiodiversitatGeneralitat de CatalunyaCrisi climàtica
Anar al contingut