Al vídeo, publicat per Save the Elephants, s'hi veu la mare alletant les seves cries (Gilbert Sabinga/ Save The Elephants)

Neixen dues elefantes bessones a Kenya, un cas únic en dècades

L'organització Save the Elephants ha publicat un vídeo on es veu la mare alletant dues cries, de pocs dies, a la Reserva Nacional de Samburu
Anna Bonet Martínez Actualitzat
TEMA:
Crisi climàtica

Una elefanta ha parit dues cries bessones -totes dues femelles- a la Reserva Nacional de Samburu de Kenya, un fet molt poc freqüent per s aquests mamífers de la sabana africana. De fet, només l'1% dels naixements d'aquesta espècie són dobles.

Aquest és un dels pocs parts múltiples que hi ha hagut en dècades. Si bé és cert que és una casualitat que precisament una altra elefanta va parir dos bessons -un mascle i una femella- a principis del 2022, feia més de 15 anys que no passava.

El naixement de les filles de l'Alto, que és el nom de la mare, l'ha anunciat a les xarxes socials l'organització Save the Elephants, que treballa en la recerca i conservació d'aquesta espècie en aquesta reserva. Al vídeo que han publicat s'hi pot veure l'Alto alletant les bessones, que s'estima que tenen pocs dies de vida.

Malauradament, els elefants bessons no acostumen a sobreviure quan estan en llibertat. És el cas d'un dels bessons -la femella- que va donar a llum l'elefanta Bora el 2022, que no va sobreviure a una de les pitjors sequeres de la zona, cada vegada més freqüents a conseqüència del canvi climàtic. També van morir al cap d'uns dies de néixer dos germans nascuts el 2006.

Però, en aquest cas, els conservadors de l'organització són optimistes, segons han publicat a Facebook: "Hi ha molt menjar a la reserva, gràcies a les darreres pluges, de manera que creiem que l'Alto podrà produir prou llet per alimentar-les totes dues."

Les elefantes africanes estan prenyades durant 22 mesos i pareixen de nit (David Clode)

L'embaràs més llarg dels mamífers

El període de gestació dels elefants africans dura 22 mesos i és el més llarg dels mamífers actuals. De fet, pareixen cada quatre anys aproximadament. El fet que l'embaràs duri tant de temps i que habitualment pareixin de nit fa que el part d'una elefanta sigui molt difícil de captar.

Això sí, tenen una esperança de vida molt llarga, fins als 70 anys i, en el cas dels mascles, poden viure fins als 90. Si ho fan, però, acaben morint de gana perquè a aquesta edat les dents se'ls han desgastat completament.

Viuen en ramats, liderats per una femella que exerceix de matriarca, que gràcies a la seva edat i experiència protegeix el grup i els ensenya a trobar menjar i aigua. Les femelles viuen sempre amb el mateix ramat, mentre que els mascles marxen quan tenen 12 o 13 anys i o bé s'uneixen a un grup de mascles -anomenat ramat de solters- o bé viuen sols.

Els elefants de la sabana africana viuen en grups d'uns 10 membres, liderats per una matriarca (WWF)

Una espècie en perill d'extinció

Els elefants de la sabana africana són una espècie en perill d'extinció, segons la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN).

Segons el Servei de Vida Silvestre de Kenya, hi ha més de 36.000 elefants en aquest país de l'Àfrica oriental, una població que la caça furtiva i la destrucció de l'hàbitat ha anat reduint l'últim mig segle. 

La població d'elefants a Kenya era de 170.000 en la dècada de 1970, però el comerç de marfil en va reduir la població a 16.000 a finals del 1989.

 

ARXIVAT A:
Crisi climàtica
NOTÍCIES RELACIONADES
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut