Una femella d'ós amb dos cadells a l'abril de 2017 (Generalitat)
Una femella d'ós amb dos cadells a l'abril de 2017 (Generalitat)

Neixen sis cadells d'os bru al Pirineu el 2017

Ara ja són 43 els exemplars identificats entre Catalunya, Aragó, Navarra i França

Actualitzat

La població d'ossos continua creixent i consolidant-se al Pirineu. Durant l'any 2017 han nascut a Catalunya 6 cadells, fills de les osses Caramellita, Isil i Plume.

Aquests nous exemplars se sumen als 25 que hi ha identificats a Catalunya -deu mascles, dotze femelles i tres dels quals es desconeix el sexe. En tot el Pirineu ja són 43 els ossos que hi ha distribuïts entre Catalunya, Aragó, Navarra i França.

 

 

El gruix de la població d'ossos (41) es localitza a la zona central, que inclou una superfície d'uns 4.000 km2 que comprèn el Pirineu de Lleida i l'Aran, l'Alta Garona i l'Arieja. Els altres 2 exemplars s'han localitzat als Pirineus atlàntics, tot i que també s'han apropat als Pirineus centrals.

L'equip de seguiment de l'os bru ha registrat 120 vídeos i més 1.900 imatges dels diversos exemplars presents a la zona. També s'han registrat 10 petjades i 120 mostres de pèl, entre altres evidències.

 

 

L'últim os reintroduït va ser el mascle Goiat, alliberat al Pallars Sobirà, que va arribar procedent d'Eslovènia, amb l'objectiu, justament, de consolidar la població d'ossos i prendre el relleu de Pyros, el mascle d'aquesta espècie que els últims 18 anys ha estat el dominador en les muntanyes de l'Alt Urgell, la Cerdanya, la Vall d'Aran, els Pallars i l'Alta Ribagorça. L'última vegada que les càmeres van captar Pyros va ser a finals de març i principi d'abril del 2017.

Notícia relacionada: Dos cadells d'os bru juguen amb la seva mare al Parc Natural de l'Alt Pirineu

Durant el 2017, però, s'han comptabilitzat a Catalunya 46 atacs atribuïts a l'os, que es van concentrar entre maig i setembre; 29 sobre ramat i 17 sobre arnes, la majoria -menys tres - a la zona de la Vall d'Aran. Entre els afectats, 177 ovelles, un corder, 3 cabres, 2 eugues i un poltre, així com 46 arnes i 18 nuclis.

A mitjans dels anys 90 l'os bru va estar a punt d'extingir-se dels Pirineus. Per això, durant els anys 90 es va desenvolupar un programa de reintroducció, coordinat entre França i Espanya, per aconseguir que els ossos tornessin a córrer pel Pirineu.

Anar al contingut