Netanyahu diu que l'Iran "menteix" i que té "proves" d'un programa nuclear "secret"
- TEMA:
- Pròxim Orient
Benjamin Netanyahu ha aparegut davant d'un powerpoint per donar més credibilitat al seu missatge: que els iranians estan incomplint l'acord nuclear del 2015. El primer ministre israelià ha reforçat aquest dilluns un discurs per desautoritzar l'Iran davant del món.
En una performance molt poc habitual davant la premsa, ha començat per avisar que Teheran "menteix desvergonyidament" i que té "un programa nuclear secret", després que fa tres anys es comprometés a limitar les seves activitats nuclears.
El primer ministre israelià ha assegurat disposar de "proves concloents" que ho demostrarien. És per això que ha volgut mostrar els suposats documents extrets a Teheran, uns 55.000 arxius, que diu que demostrarien la seva activitat nuclear entre el 1999 i el 2003.
La comunitat internacional, però, ja va imposar 13 anys de sancions a la república islàmica per aquest període. Netanyahu no ha aportat cap d'aquestes proves que demostrarien que l'Iran ha seguit amb la seva activitat nuclear després del 2015.
L'Agència Internacional de l'Energia Atòmica, de fet, està certificant que Teheran està complint.
Què busca Netanyahu
El primer ministre israelià és un dels detractors més ferms de l'històric acord entre l'Iran i sis potencies occidentals, que va arribar a qualificar d'"error de proporcions històriques".
Amb aquesta intervenció buscaria donar més arguments, si calen, a Donald Trump perquè el 12 de maig, la data fixada pel president nord-americà, decideixi si el seu país es desvincula d'aquest pacte signat per Barack Obama.
"D'aquí a uns dies, el president Trump prendrà una decisió sobre què fer amb l'acord nuclear. Estic segur que farà el correcte".
Netanyahu també prova d'impressionar la república islàmica, que ja ha respost que només es tracta de propaganda.
Aquest dilluns a la nit, el Parlament israelià ha aprovat autoritzar el primer ministre a declarar la guerra, si ho considera convenient, només amb el suport del ministre d'Exteriors i en una situació extrema.
Israel fa dècades que té armament nuclear
Cal tenir en compte, però, que hi ha força proves que Israel sí que té un programa d'armament nuclear, començat a desenvolupar la dècada del 1950 per David Ben Gurion. L'estat israelià, que no ha signat mai el Tractat de No Proliferació Nuclear, però, no ho ha reconegut mai.
De fet, l'ONG NTI considera que Israel va ser el sisè país al món que va desenvolupar armes nuclears. NTI -Nuclear Threat Iniciative- té com a objectiu prevenir l'ús d'armes nuclears i la van fundar el 2001 als Estats Units el senador Sam Nunn i l'empresari Ted Turner.
Trump no es creu l'Iran
A finals de l'any passat Trump va dir que l'acord era nefast i que només servia per augmentar la capacitat ofensiva de l'Iran. Per això va anunciar que treballaria per corregir els nombrosos errors que considerava que tenia i que, si no s'obtenia cap resultat, l'acord estaria "acabat".
Després de la compareixença de Netanyahu ha parlat d'una situació "inacceptable" de l'Iran.
"És una situació inacceptable. No estan asseguts sense fer res. Estan desenvolupant míssils i diuen que només ho fan de cara a la televisió. Jo no m'ho crec. Però això no vol dir que no negociem un acord real. Ja veurem què passa. El que està pasant avui, el que ha passat en els darrers instants i el que hem après demostra que jo tenia raó, al cent per cent".
L'acord nuclear, la fi de l'aïllament
L'acord nuclear amb l'Iran, que té el nom oficial de "Pla d'acció conjunt i complet", amb les sigles JCPOA del nom en anglès ("Joint comprehensive plan of action"), va posar fi, a partir del 2016, a l'aïllament internacional de l'Iran.
A canvi de l'aixecament de les sancions, el règim iranià es comprometia a produir energia nuclear d'ús exclusivament pacífic i acceptava les inspeccions periòdiques de l'Agència Internacional de l'Energia Atòmica (AIEA), vinculada a les Nacions Unides.
El JCPOA el van firmar l'Iran, el grup de països denominat P5+1, que aplega els cinc membres permanents del Consell de Seguretat de l'ONU -els EUA, Rússia, la Xina, el Regne Unit i França- i Alemanya, i la Unió Europea.
Per part dels Estats Units, el va firmar el predecessor de Trump, Barack Obama. Trump sempre s'hi ha mostrat en contra.
- ARXIVAT A:
- Pròxim Orient Trump Estats Units