Benjamin Netanyahu i Benny Gantz en un cartell electoral
Benjamin Netanyahu i Benny Gantz en un cartell electoral (Reuters)

Netanyahu i el seu rival Gantz arriben a un acord de govern d'emergència per la guerra

Hi haurà un gabinet específic per gestionar el conflicte armat i es posen en suspens les decisions no relacionades amb la guerra

Actualitzat

El primer ministre d'Israel, Benjamin Netanyahu, ha format un govern d'emergència amb el seu rival de l'oposició, Benny Gantz.

Un acord inèdit per fer front a la situació d'emergència i a les milícies de Hamas que arriba quatre dies després de l'atac. Gantz va ser ministre de Defensa i cap de l'Estat Major de l'exèrcit israelià.

Aquest govern d'emergència tindrà un gabinet específic per gestionar la guerra, que estarà compost per Netanyahu, Benny Gantz i el ministre de Defensa, Yoav Gallant.

El comunicat conjunt precisa que cinc membres del partit de Gantz seran nomenats ministres sense cartera i una plaça del gabinet de seguretat serà per a l'altre líder de l'oposició, Yaïr Lapid, antic primer ministre i cap del partit centrista Yesh Atid. 

Tot i això, Lapid s'ha negat a unir-se al govern si Netanyahu no n'expulsa els partits de l'extrema dreta.


El govern només decidirà sobre la guerra

Aquesta decisió posa en suspens la resta de temes no relacionats amb la guerra. "Cap proposició de llei o decisió governamental no lligada al desenvolupament de la guerra no serà proposat pel govern", resa el comunicat. Això significa aparcar, de moment, el polèmic projecte de reforma judicial. 

L'actual govern de Netanyahu té el suport de 64 diputats de 120 i està compost per partits de dreta, d'extrema dreta i ultraortodoxos. Amb l'entrada de Benny Gantz, de centre, l'executiu tindrà un suport més ampli, de 76 diputats.

Qui és Benny Gantz? 

Benny Gantz compta amb un gran suport popular a Israel, segons les enquestes. Va ser cap de l'exèrcit del 2011 al 2015. Així, doncs, va ser l'encarregat de comandar els militars israelians durant la guerra de 50 dies a Gaza contra Hamas el 2014

Gantz ja va ser soci de govern de Netanyahu en el passat, però les seves friccions i la negativa de Netanyahu a complir l'acord de rotació entre ells com a primer ministre van fer caure la coalició que havien pactat el desembre del 2020. 

Des d'aleshores, Gantz s'ha erigit en principal opositor de Netanyahu i s'ha negat en diverses ocasions a integrar-se al seu govern


Suspenen les eleccions municipals del 31 d'octubre

D'altra banda, el Ministeri de l'Interior ha anunciat que posposa indefinidament les eleccions municipals previstes per al 31 d'octubre a causa de la guerra.

L'última vegada que es van endarrerir uns comicis a Israel va ser durant la guerra del Yom Kippur de 1973

 

 

ARXIVAT A:
IsraelPalestinaGuerra Hamas-IsraelHamàs
Anar al contingut