Benjamin Netanyahu ha intervingut aquest divendres a l'Assemblea General de les Nacions Unides (Reuters/Eduardo Muñoz)

Netanyahu dona l'esquena des de l'ONU a la proposta d'alto el foc: "Estem guanyant i no pararem"

El primer ministre hebreu assenyala l'Iran com a principal enemic i avisa que, si ataquen Israel, respondran amb força: "no hi ha cap punt de l'Iran on Israel no pugui arribar"

RedaccióActualitzat

Benjamin Netanyahu es manté ferm en mantenir les ofensives al Líban i a Gaza i esvaeix qualsevol opció a un alto el foc: "no pararem fins a aconseguir els objectius".

Ho ha dit en la seva intervenció a les Nacions Unides, aquest divendres, on ha presentat l'Iran com el principal enemic de l'estabilitat a la zona i ha avisat Teheran: "si ens ataqueu, us atacarem". Netanyahu ha afegit a la seva amenaça que "no hi ha cap punt de l'Iran on Israel no pugui arribar". De fet, pocs minuts després del seu discurs Israel ha atacat la seu de Hezbollah a Beirut i l'Iran ja ha avisat que "hi haurà un càstig".

Fa tot just un any, Benjamin Netanyahu intervenia a l'Assemblea General de l'ONU per anunciar que Israel estava a punt de tancar un acord històric de normalització de les relacions amb l'Aràbia Saudita que "canviaria per sempre l'Orient Mitjà". Avui ha tornat a fer referència a aquest projecte d'acord i ha acusat l'Iran de truncar-lo.

De fet, la regió viu ara sota l'amenaça d'un conflicte a gran escala atiada pels enfrontaments entre Israel i Hezbollah a la frontera sud del Líban i una guerra devastadora a Gaza que ja ha causat més de 40.000 morts.

Aquest és el teló de fons amb què Netanyahu ha intervingut a l'Assemblea General, davant els 193 estats membres. La pressió internacional perquè Israel aturi les hostilitats a Gaza i al Líban no para de créixer i les relacions diplomàtiques de l'estat hebreu travessen un moment crític, després de rebutjar una proposta d'alto el foc liderada pels Estats Units. Ahir, l'oficina del primer ministre israelià obria una escletxa per a l'esperança en anunciar que els pròxims dies funcionaris es reunirien per discutir la proposta d'alto el foc al Líban. Una opció que Netanyahu ha tornat a refredar amb el seu discurs a l'Assemblea General.
 

Netanyahu intervé l'endemà de la petició desesperada d'Abbas

La intervenció de Benjamin Netanyahu a l'ONU arriba l'endemà de la del president de l'Autoritat Nacional Palestina, Mahmud Abbas. Un discurs que ha ressonat com un crit d'auxili a la comunitat internacional perquè s'aturin les hostilitats a la Franja de Gaza.

Abbas ha qualificat de "genocidi" l'ofensiva militar d'Israel contra Hamas i ha urgit els estats a aturar l'ajut militar a l'exèrcit hebreu: "Atureu el genocidi, deixeu d'enviar armes a Israel."

El president de l'Autoritat Nacional Palestina ha denunciat que Israel "gairebé ha destruït Gaza" i que la zona "ja no és habitable". Però també s'ha mostrat ferm en la defensa de la integritat territorial de Palestina i ha alertat que no permetran que "Israel ocupi ni un sol centímetre de Gaza". En aquest sentit, ha afegit que, quan acabi la guerra, "l'autoritat palestina ha d'exercir la plena jurisdicció sobre la Franja i sobre tots els passos fronterers, inclòs el de Rafah".
 

Alto el foc rebutjat (amb matisos)

Davant l'amenaça d'una escalada del conflicte amb Hezbollah, que té el suport de l'Iran, ja són diversos els països que han demanat un alto el foc a la frontera sud del Líban. Aquest dimecres, en el marc de l'Assemblea General de l'ONU, dotze aliats, encapçalats pels Estats Units i França, demanaven que s'aturin les hostilitats immediatament i durant 21 dies, a més de proposar també una treva a Gaza.

La resposta de Netanyahu va ser ràpida i rotunda. Tot just aterrar a Nova York, a la pista de l'aeroport, va dir que els combats "continuaran amb tota la força":

"La nostra política és clara: seguim atacant Hezbollah amb tota la força i no ens aturarem fins que aconseguim tots els nostres objectius. El primer i més important, retornar els residents del nord a casa seva amb seguretat."

Tot i això, hores després, la seva oficina ha emès un comunicat en què diu que debatrà la proposta. "Els nostres equips s'han reunit [aquest dijous] per analitzar la iniciativa nord-americana i com podem avançar en l'objectiu compartit que les persones tornin de manera segura a casa seva." "Continuarem aquestes converses els pròxims dies", apunta el text. Al comunicat, Israel diu apreciar els "esforços" dels EUA, que qualifica d'"indispensables per promoure l'estabilitat i la seguretat a la regió".

Segons aquest text, a principis de setmana van conèixer la intenció dels Estats Units i França de presentar aquesta proposta, i les converses "continuaran els pròxims dies".

En una piulada anterior, el primer ministre hebreu assegurava que "no havia respost la proposta" d'alto el foc dels Estats Units i França, i alertava que continuaran atacant "amb tota la força", també al front de Gaza, "fins que s'assoleixin els objectius de guerra":

Mentrestant, el seu principal soci, els Estats Units, insisteix que "una solució diplomàtica encara és viable". El secretari de Defensa nord-americà, Lloyd Austin, sosté que "la diplomàcia és la via més ràpida perquè Israel aconsegueixi l'objectiu de retornar a casa seva els ciutadans del nord del país".

Però a l'altre costat de la balança, manté que la Casa Blanca "no canviarà el seu compromís per ajudar Israel a defensar-se i a protegir la sobirania del seu territori". I no només això, sinó que l'exèrcit hebreu ha anunciat que rebrà un paquet d'ajudes militars dels Estats Units per valor de 8.700 milions de dòlars --5.200 milions per a sistemes de defensa antiaèria i 3.500 milions per a la compra d'altre equipament.

 

Una aliança per a la solució de dos estats entre Israel i Palestina

Al marge de l'Assemblea General de l'ONU, l'Aràbia Saudita ha format una aliança mundial per pressionar per a una solució de dos estats en el conflicte entre Israel i Palestina. L'aliança inclou països àrabs i socis europeus, tot i que no s'ha informat dels estats que s'hi han compromès.

El ministre d'Exteriors saudita, Faisal bin Farhan, ha anunciat la creació de l'aliança i ho ha defensat com la millor via per aconseguir la pau a la regió:

"La solució de dos estats és la millor solució per trencar el cicle de conflictes i fer complir una nova realitat en la qual tota la regió, inclòs Israel, gaudeixi de seguretat i convivència."

En una piulada, l'alt representant de la Unió Europea per als Afers Exteriors, Josep Borrell, ha informat que les primeres trobades de l'aliança tindran lloc a Riad i a Brussel·les:

Després de l'esclat de la guerra de Gaza, l'Aràbia Saudita va paralitzar els plans, recolzats pels Estats Units, per normalitzar les relacions amb Israel. El príncep hereu saudita Mohammed bin Salman va dir la setmana passada que no reconeixeran Israel sense un estat palestí i va condemnar els "crims de l'ocupació israeliana" contra el poble palestí.

ARXIVAT A:
IsraelONUGuerra a GazaLíban
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut