Netanyahu, en una imatge del vídeo en què assegura que la guerra a Gaza no ha acabat ( AFP TV)

Netanyahu sobre la mort de Sinwar, líder de Hamas: "No és el final de la guerra a Gaza"

Hamas assegura que la mort dels seus líders no significa la fi de la lluita mentre Biden diu que "és l'hora d'acabar aquesta guerra" i Hezbollah avisa d'una "nova fase d'escalada" contra Israel
Actualitzat
TEMA:
Pròxim Orient

El primer ministre d'Israel, Benjamin Netanyahu, ho ha volgut deixar clar: la mort de Yahya Sinwar, líder de Hamas, no suposa el final de l'ofensiva contra la Franja que va començar fa més d'un any.

"No és el final de la guerra a Gaza, és el principi del final", ha declarat en un vídeo, gravat en anglès i no en hebreu, en què s'adreça directament als gazians per dir-los que "aquesta guerra pot acabar demà" si "Hamas deposa les armes i retorna els ostatges".

Abans, en un altre vídeo en hebreu, com és habitual, en què confirmava la mort de Sinwar, Netanyahu ja havia remarcat: "La nostra tasca encara no s'ha acabat."

A més, s'adreçava als familiars dels ostatges per dir-los: "Aquest és un moment important en la guerra. Continuarem amb tota la força fins que tots els vostres éssers estimats, els nostres éssers estimats, siguin a casa."

"Hamas ja no governarà Gaza. És el principi de l'endemà de Hamas", ha assegurat Netanyahu.


Hamas: "No significa el nostre final"

La resposta de Hamas ha arribat aquest divendres al migdia. En un comunicat, l'organització islamista no admet explícitament la mort de Sinwar, però remarca que la mort dels líders "no significa ni la fi del moviment, ni de la lluita del poble palestí".

Ben al contrari, assegura que la mort dels líder de Hamas han fet "més fort i més popular" al grup palestí, que en els últims mesos ha vist com abans de Sinwar eren assassinats Ismail Haniyeh, cap del buró polític, i Mohamed Deif, cap militar i un altre dels ideòlegs de l'atac del 7 d'octubre de 2023.

Tots ells es convertiran en "icones entre les generacions futures, que continuaran el camí cap a una Palestina lliure", afegeix el comunicat, que reconeix que "és molt dolorós i angoixós perdre persones estimades, especialment líders extraordinaris com els nostres".

Signat per Basem Naim, integrant del buró polític de Hamas, el text defensa també que "Hamas és un moviment d'alliberament dirigit per persones que busquen la llibertat i la dignitat, i això no pot eliminar-se", per la qual cosa es mostren convençuts que sortiran "victoriosos" de l'enfrontament amb Israel.


Biden: "És hora d'acabar aquesta guerra"

Occident veu la mort de Sinwar, ideòleg de l'atac del 7 d'octubre en territori d'Israel, com una nova oportunitat per assolir l'alto el foc a Gaza al qual s'han dedicat tants esforços diplomàtics.

El president dels Estats Units, Joe Biden, que ja ha parlat per telèfon amb Netanyahu per "felicitar-lo" per la mort de Sinwar, ha declarat: "És l'hora d'acabar aquesta guerra i de portar els ostatges a casa."

Preguntat sobre si tenia més esperances sobre un alto el foc, Biden ha respost als periodistes que la guerra a Gaza acabarà "esperem que molt aviat".

Joe Biden, a punt de baixar de l'Air Force One, que l'ha traslladat a Berlín (EFE/EPA/Clemens Bilan)

Des de Berlín, on ha aterrat per una visita llampec de comiat dels aliats europeus centrada en la guerra d'Ucraïna, Biden també ha anunciat que el secretari d'Estat, Antony Blinken, viatjarà a Israel d'aquí quatre o cinc dies per mantenir converses que inclouran els acords de postguerra per a Gaza.

Blinken ja ha telefonat als ministres d'Exteriors de Qatar i de l'Aràbia Saudita per parlar de com acabar la guerra i d'un acord de postguerra, també ha explicat Matthew Miller, portaveu del Departament d'Estat dels Estats Units. 

"Hem de resoldre com serà l'endemà [de la guerra], com assegurar Gaza per seguir avançant", ha afegit Biden des de Berlín, on la cimera europea centrada en la guerra d'Ucraïna està inevitablement travessada, també, per la guerra a Gaza, que ja ha causat la mort de més de 42.000 persones, la majoria de les quals gent gran, dones i infants. 

A més, ha convertit en desplaçats 1,9 dels 2,3 milions d'habitants de la Franja, enmig d'una escassedat creixent d'aigua potable, aliments, i medicaments, amb bona part de les escoles i els hospitals bombardejats i cap zona realment segura on refugiar-se. 

"Amb ganes de saludar vells amics i enfortir la nostra estreta aliança mentre lluitem junts per la llibertat i contra la tirania arreu del món", ha escrit Biden a X poc després d'arribar a la capital d'Alemanya.


Sobre la trucada entre Biden i Netanyahu, la Casa Blanca ha assegurat que "han debatut com utilitzar aquest moment per portar els ostatges a casa i portar la guerra al final, amb la seguretat d'Israel garantida i Hamas incapaç de tornar a controlar Gaza".

Des de l'oficina de Netanyahu, en canvi, només s'ha explicat que el primer ministre israelià i el president nord-americà estan d'acord que la mort de Sinwar crea una oportunitat per alliberar els ostatges i treballaran plegats per aconseguir-ho.

Tot i que, en els últims mesos, diverses veus han acusat Netanyahu de sabotejar diferents intents d'alto el foc a Gaza, durant les últimes setmanes, els Estats Units havien acusat Sinwar de fer el mateix. Aquest dijous, Miller ha assegurat que Sinwar era "l'obstacle principal" per a l'alto el foc.

Miller ha afegit que, arran de la mort de Sinwar, "redoblaran" els esforços i miraran d'avançar amb una proposta "que ha estat sobre la taula durant un temps".
 

Kamala Harris baixa de l'Air Force Two a Green Bay, Wisconsin, per fer-hi un míting (Reuters/Vincent Alban)

Immersa en la campanya per les eleccions del 5 de novembre, Kamala Harris, vicepresidenta i candidata demòcrata a la Casa Blanca, s'ha pronunciat sobre la mort de Sinwar en el mateix sentit que Biden.

"Aquest moment ens dona una oportunitat per, finalment, acabar la guerra a Gaza", ha dit Harris en unes declaracions realitzades al marge dels mítings que ha fet a Wisconsin.


Borrell: "Cal aturar el patiment dels palestins"

Des de la Unió Europea, l'alt representant exterior i de seguretat, Josep Borrell, també ha remarcat que Sinwar era "un obstacle" en el camí cap a l'alto el foc "urgentment necessari" i l'alliberament dels ostatges.

En un missatge a X, Borrell, que ha estat força crític amb el govern de Netanyahu, també ha volgut remarcar que Sinwar "era un terrorista en la llista de la UE responsable de l'horrible atac del 7 d'octubre", en què van morir unes 1.200 persones i unes 150 van ser capturades i conduïdes a la Franja de Gaza, on un centenar continuen en mans de Hamas.

A més, ha fet una crida a "posar fi a la violència, alliberar els ostatges i aturar el patiment dels palestins".

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, també ha recordat que Sinwar era "el cervell" responsable de "les morts, la massacre, les violacions i els segrestos" del 7 d'octubre.

En la roda de premsa posterior al Consell Europeu celebrat a Brussel·les, Von der Leyen també ha dit que la mort de Sinwar "debilita significativament" Hamas.


L'Iran: "El màrtir Sinwar enfortirà l'esperit de resistència"

Aquesta opinió contrasta amb l'expressada per l'Iran, l'altre front que Israel té obert en aquesta crisi regional.

La missió permanent iraniana davant l'ONU s'ha pronunciat sobre la mort de Sinwar, que considera que enfortirà "l'esperit de resistència" dels palestins contra Israel.


"Mentre existeixin l'ocupació i l'agressió, la resistència perdurarà, perquè el màrtir continua viu i és una font d'inspiració", es pot llegir en un missatge a X.

"Es convertirà en un model per als joves i els nens que seguiran el seu camí cap a l'alliberament de Palestina", afegeix.
 

Hezbollah alerta d'una "nova escalada"

Hamas, que ha vist com en poc temps Israel matava els seus dos màxims responsables, no s'ha pronunciat encara sobre la mort de Sinwar, successor d'Ismail Haniyeh.

Sí que ho ha fet un aliat de Hamas, Hezbollah, l'organització xiïta que li dona suport des del Líban. 

Mitjançant un comunicat emès aquest dijous, en què no fa cap referència a la mort de Sinwar, Hezbollah assegura que es prepara per a "una transició a una nova fase d'escalada en la confrontació amb l'enemic israelià que es veurà reflectida en el desenvolupament d'esdeveniments en els pròxims dies".


Netanyahu podria esperar a les eleccions dels EUA

L'existència d'aquests altres dos fronts, més enllà de Gaza, l'Iran, que dona suport a Hamas i a Hezbollah, el Líban, des d'on Hezbollah ataca Israel, podrien complicar molt les opcions d'un alto el foc obertes per la mort de Sinwar, segons diversos experts i analistes, poc optimistes sobre el final de la guerra.

Ara per ara, Netanyahu pot apuntar-se-la com una victòria més contra els enemics d'Israel, una victòria que l'ajuda a continuar en el càrrec, on fa uns mesos semblava trontollar arran de les protestes per la manca d'alto el foc que impossibilitaven el retorn dels ostatges.

Està també el fet que falten menys de tres setmanes per a les eleccions dels Estats Units i que Netanyahu, que ara es veu fort, podria preferir esperar a conèixer qui és el nou president abans de fer cap moviment decisiu.

Mentre la Casa Blanca té pressa per obtenir resultats abans de les presidencials, Netanyahu prefereix veure si podrà comptar amb la complicitat de Trump, en definitiva.

També caldrà veure la voluntat d'assolir un alto el foc que mostri el successor de Sinwar.

"Si es pot tancar un acord per al cessament de les hostilitats dependrà del nou líder de Hamas i de la voluntat de Netanyahu de declarar la victòria final i signar un acord", remarca Jonathan Panikoff, antic responsable adjunt d'intel·ligència sobre el Pròxim Orient, en declaracions a l'agència Reuters.

"Netanyahu és com un jugador amb una bona mà que veu que els grans riscos que ha pres en els últims sis mesos, que la gent deia que eren una bogeria, han donat els seus fruits", afegeix Jon Alterman, antic responsable del Departament d'Estat i ara analista del Centre d'estudis estratègics i internacionals, amb seu a Washington.

"Amb el compte de la venjança d'Israel encara obert amb l'Iran i els coets proxy [de Hezbollah] caient a Tel Aviv, serà difícil que el primer ministre Netanyahu s'orienti cap a la pau", considera Laura Blumenfeld, analista de l'Orient Mitjà del centre Johns Hopkins School per a estudis internacionals avançats, amb seu a Washington.

Des d'Israel, a més, alguns analistes apunten que ara seria l'hora d'atacar Hamas aprofitant que no té líder, en comptes d'aturar l'a ofensiva militar. Un punt de vista que també portaria a allargar la guerra. 

ARXIVAT A:
Estats Units Pròxim Orient Israel Gaza Joe Biden Guerra a Gaza
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut