Netanyahu en una imatge del vídeo en què assegura que la guerra a Gaza no ha acabat

Netanyahu sobre la mort de Sinwar, líder de Hamas: "No és el final de la guerra a Gaza"

Biden diu que "és l'hora d'acabar aquesta guerra" mentre l'Iran assegura que "enfortirà l'esperit de resistència" de Palestina i Hezbollah avisa d'una "nova fase d'escalada"

Actualitzat

El primer ministre d'Israel, Benjamin Netanyahu, ho ha volgut deixar clar: la mort de Yahya Sinwar, líder de Hamas, no suposa el final de l'ofensiva contra la Franja que va començar fa més d'un any.

"No és el final de la guerra a Gaza, és el principi del final", ha declarat en un vídeo gravat en anglès i no en hebreu, en què s'adreça directament als gazians per dir-los que "aquesta guerra pot acabar demà" si "Hamas deposa les armes i retorna els ostatges".

Abans, en un altre vídeo, en hebreu, com és habitual, en què confirmava la mort de Sinwar, Netanyahu ja havia remarcat: "La nostra tasca encara no s'ha acabat."

A més, s'adreçava als familiars dels ostatges per dir-los: "Aquest és un moment important en la guerra. Continuarem amb tota la força fins que tots els vostres éssers estimats, els nostres éssers estimats, siguin a casa."


Biden: "És hora d'acabar aquesta guerra"

Occident veu la mort de Sinwar, ideòleg de l'atac del 7 d'octubre en territori d'Israel, com una nova oportunitat per assolir l'alto el foc a Gaza al qual s'han dedicat tants esforços diplomàtics.

El president dels Estats Units, Joe Biden, que ja ha parlat per telèfon amb Netanyahu per "felicitar-lo" per la mort de Sinwar, ha declarat: "És l'hora d'acabar aquesta guerra i de portar els ostatges a casa."

Preguntat sobre si tenia més esperances sobre un alto el foc, Biden ha respost als periodistes que la guerra a Gaza acabarà "esperem que molt aviat".

Joe Biden a punt de baixar de l'Air Force One que l'ha traslladat a Berlín (EFE/EPA/Clemens Bilan)

Des de Berlín, on ha aterrat per una visita llampec de comiat dels aliats europeus, centrada en la guerra d'Ucraïna, Biden també ha anunciat que el secretari d'Estat, Antony Blinken, viatjarà a Israel en quatre o cinc dies per mantenir converses que inclouran els acords de postguerra per a Gaza.

Blinken ja ha telefonat els ministres d'Exteriors de Qatar i de l'Aràbia Saudita per parlar de com acabar la guerra i d'un acord de postguerra, també ha explicat Miller. 

"Hem de resoldre com serà l'endemà [de la guerra], com assegurar Gaza per seguir avançant", ha afegit Biden des de Berlín, on la cimera europea centrada en la guerra d'Ucraïna està inevitablement travessada, també, per la guerra a Gaza, que ja ha causat la mort de més de 42.000 persones, la majoria de les quals gent gran, dones i infants. 

A més, ha convertit en desplaçats a 1,9 dels 2,3 milions d'habitants de la Franja, enmig d'una escassedat creixent d'aigua potable, aliments, i medicaments, amb bona part de les escoles i els hospitals bombardejats i cap zona realment segura on refugiar-se. 

"Amb ganes de saludar vells amics i enfortir la nostra estreta aliança mentre lluitem junts per la llibertat i contra la tirania arreu del món", ha escrit Biden a X poc després d'arribar a la capital d'Alemanya.


Sobre la trucada entre Biden i Netanyahu, la Casa Blanca ha assegurat que "han debatut com utilitzar aquest moment per portar els ostatges a casa i portar la guerra al final, amb la seguretat d'Israel garantida i Hamas incapaç de tornar a controlar Gaza".

Des de l'oficina de Netanyahu, en canvi, només s'ha explicat que el primer ministre israelià i el president nord-americà estan d'acord que la mort de Sinwar crea una oportunitat per alliberar els ostatges i treballaran plegats per aconseguir-ho.

Tot i que en els últims mesos diverses veus han acusat Netanyahu de sabotejar diferents intents d'alto el foc a Gaza, durant les últimes setmanes, els Estats Units havien acusat Sinwar de fer el mateix. Aquest dijous, el portaveu del Departament d'Estat dels Estats Units, Matthew Miller, ha assegurat que Sinwar era "l'obstacle principal" per a l'alto el foc.

Miller ha afegit que arran de la mort de Sinwar "redoblaran" els esforços i miraran d'avançar amb una proposta "que ha estat sobre la taula durant un temps".
 

Kamala Harris baixa de l'Air Force Two a Green Bay, Wisconsin, per fer-hi un míting (Reuters/Vincent Alban)

Immersa en la campanya per les eleccions del 5 de novembre, Kamala Harris, vicepresidenta i candidata demòcrata a la Casa Blanca, s'ha pronunciat sobre la mort de Sinwar en el mateix sentit que Biden.

"Aquest moment ens dona una oportunitat per, finalment, acabar la guerra a Gaza", ha dit Harris en unes declaracions realitzades al marge dels mítings que ha fet a Wisconsin.


Borrell: "Cal aturar el patiment dels palestins"

Des de la Unió Europea, l'alt representant exterior i de seguretat, Josep Borrell, també ha remarcat que Sinwar era "un obstacle" en el camí cap a l'alto el foc "urgentment necessari" i l'alliberament dels ostatges.

En un missatge a X, Borrell, que ha estat força crític amb el govern de Netanyahu, també ha volgut remarcar que Sinwar "era un terrorista en la llista de la UE responsable de l'horrible atac del 7 d'octubre", en què van morir unes 1.200 persones i unes 150 van ser conduïdes a la Franja de Gaza, on un centenar continuen en mans de Hamas.

A més, ha fet una crida a "posar fi a la violència, alliberar els ostatges i aturar el patiment dels palestins".

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, també ha recordat que Sinwar era "el cervell" responsable de "les morts, la massacre, les violacions i els segrestos" del 7 d'octubre.

En la roda de premsa posterior al Consell Europeu celebrat a Brussel·les, Von der Leyen també ha dit que la mort de Sinwar "debilita significativament" Hamas.


Iran: "El màrtir Sinwar enfortirà l'esperit de resistència"

Aquesta opinió contrasta amb l'expressada per l'Iran, l'altre front que Israel té obert en aquesta crisi regional.

La missió permanent iraniana davant l'ONU s'ha pronunciat sobre la mort de Sinwar, que considera que enfortirà "l'esperit de resistència" dels palestins contra Israel.


"Mentre existeixin l'ocupació i l'agressió, la resistència perdurarà, perquè el màrtir continua viu i és una font d'inspiració", es pot llegir en un missatge a X.

"Es convertirà en un model per als joves i els nens que seguiran el seu camí cap a l'alliberament de Palestina", afegeix.
 

Hezbollah alerta d'una "nova escalada"

Hamas, que ha vist com en poc temps Israel matava els seus dos màxims responsables, no s'ha pronunciat encara sobre la mort de Sinwar, successor d'Ismail Haniyeh.

Sí que ho ha fet un aliat de Hamas, Hezbollah, l'organització xiïta que li dona suport des del Líban. 

Mitjançant un comunicat emès aquest dijous, en què no fa cap referència a la mort de Sinwar, Hezbollah assegura que es prepara per a "una transició a una nova fase d'escalada en la confrontació amb l'enemic israelià que es veurà reflectida en el desenvolupament d'esdeveniments en els pròxims dies".

ARXIVAT A:
Estats UnitsPròxim Orient IsraelGazaJoe BidenGuerra a Gaza
Anar al contingut