Més de la meitat dels 45 morts al campament de Rafah són menors, dones i gent gran (Reuters/Mohammed Salem)

Netanyahu titlla "d'incident tràgic" els 45 morts en l'atac a Rafah però manté l'ofensiva

El govern israelià obre una investigació, mentre que Brussel·les demanarà una reunió de l'associació entre la Unió Europea i Israel en protesta per la mort de civils

RedaccióActualitzat

El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha admès l'error de l'atac de diumenge al vespre que va causar almenys 45 morts en un camp de desplaçats palestins a Rafah. "Va passar un tràgic incident, estem investigant el cas i en traurem les conclusions", ha assegurat aquest dilluns.

Netanyahu s'hi ha referit a la Knesset --el Parlament hebreu-- en un discurs en què també ha dit que per al seu govern cada civil ferit és "una tragèdia" i en què ha lamentat que les morts s'hagin produït "malgrat els millors esforços" de l'exèrcit per no causar danys als civils

El primer ministre ha reiterat que l'exèrcit israelià mantindrà l'operació al sud de Gaza tot i que divendres passat el Tribunal Internacional de Justícia (TIJ) de la Haia va ordenar a Israel aturar l'ofensiva a Rafah de forma immediata perquè no incomplís més les seves obligacions com a firmant de la convenció contra el genocidi. 

"No tinc la intenció d'aturar la guerra abans d'haver aconseguit cadascun dels objectius marcats. Si ens rendim, la massacre, l'assassinat i la violació de la Shevah de l'octubre es repetiran una vegada i una altra, tal com va prometre Hamas."

Amb aquesta postura, Netanyahu torna a deixar clar que no acatarà l'ordre del màxim tribunal de l'ONU, com també va ignorar els advertiments de la comunitat internacional --incloent-hi els Estats Units-- que la invasió de Rafah tindria conseqüències tràgiques.
 

Reaccions de la Unió Europea i els Estats Units

Les reaccions a l'atac s'han produït en cadena i aquest dilluns els ministres d'Exteriors de la Unió Europea han acordat demanar una reunió del consell d'associació entre la UE i Israel perquè respongui sobre el respecte als drets humans a què s'ha compromès.

Fins ara, els estats membres no havien avalat la proposta del cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, de convocar una reunió amb Israel en el marc de l'associació que regula les seves relacions bilaterals, però l'atac ha propiciat que hi hagi "la unanimitat necessària" per fer-ho. A més, aquest dimarts està previst que Espanya, Irlanda i Noruega reconeguin de forma oficial l'estat de Palestina

Per la seva banda, un portaveu del Consell de Seguretat Nacional dels Estats Units ha advertit a Israel que ha de prendre "totes les precaucions possibles per protegir els civils", malgrat que li ha reconegut el "dret a perseguir Hamas".

A la zona hi vivien uns 100.000 desplaçats procedents d'altres racons de la Franja de Gaza que ja van haver d'abandonar casa seva a l'inici de l'ofensiva israeliana (Reuters/Mohammed Salem)

L'objectiu eren dos alts càrrecs de Hamas

La matança es va produir en una zona reservada per a persones desplaçades a un campament de Tel al-Sultan, a l'oest de Rafah. El govern israelià va justificar l'ofensiva assegurant que dos alts càrrecs de Hamas s'amagaven en una infraestructura improvisada a 300 metres del camp.

Una hora després del bombardeig, un gran incendi es va estendre pel campament. Més de la meitat dels 45 morts eren dones, criatures i gent gran, segons el Ministeri de Sanitat de la Franja, que ha xifrat els ferits en prop de 400 persones.

Aquest dilluns els supervivents intentaven recuperar alguna cosa d'entre les tendes i barraques reduïdes a cendres, com ha explicat un dels desplaçats residents al camp, Jamal Al-Attar.

"L'ocupació ens va dir que aquesta àrea era segura i que hi podíem plantar les tendes, però no hi ha cap lloc segur a Gaza. Ens han atacat, han matat els nostres infants i cremat les nostres dones i ancians".

Alguns dels desplaçats residents al camp de Rafah han explicat que ja s'han hagut de moure fins a set vegades des de l'esclat del conflicte.
 

L'èxode de palestins continua

La majoria s'han sumat a l'èxode de més de 800.000 palestins que ja haurien fugit de Rafah. La majoria han anat cap a l'oest, on es troben pràcticament amuntegats i sense serveis de sanejament o aigua potable. 

La presidència palestina ha qualificat la matança al camp de Tel al-Sultan de "massacre atroç" i ha acusat Israel d'atacar de forma deliberada un centre de persones desplaçades. Un acte que, diu, "desafia totes les resolucions internacionals".

La matança a Rafah es va produir al cap de poques hores que Hamas hagués tornat a atacar Israel amb míssils després de quatre mesos. L'exèrcit d'Israel ha confirmat el llançament de vuit projectils des de Rafah: tres que haurien caigut en espais oberts i cinc d'interceptats.

Segons el Ministeri de Sanitat de Gaza, gairebé 36.000 palestins han mort a la Franja des que Israel va començar l'ofensiva militar després de l'atac de Hamas a les comunitats del sud d'Israel el 7 d'octubre. 

 

ARXIVAT A:
Guerra a GazaIsraelUnió Europea
Anar al contingut