Passatgers baixant d'un metro de Barcelona amb mascareta (EFE/Quique García)

N'hi ha prou que tothom porti mascareta per acabar amb la pandèmia de coronavirus?

Diversos estudis afirmen que la principal via de contagi és aèria, per les microgotes que cauen a prop, però també les partícules que queden suspeses en l'aire
Josep Maria Camps Collet Actualitzat
TEMA:
Coronavirus

Un estudi fet per investigadors de Texas i de Califòrnia assegura que la principal via d'infecció del coronavirus SARS-CoV-2 és a través de l'aire, no pas per contacte directe amb el virus.

A les conclusions de l'estudi, publicades aquest dijous per la revista científica PNAS, s'afirma amb rotunditat que portar mascareta és, de molt, el millor sistema per evitar la infecció.

Imatge de l'article, amb les microgotetes -droplets-, que són la via de transmissió per contacte, i els aerosols que queden suspesos en l'aire

Els autors fins i tot asseguren que no són les microgotetes les que tenen més potencial d'infecció, sinó les partícules en forma d'aerosol que poden viatjar per l'aire:

"En aquest treball, mostrem que la transmissió aèria, sobretot mitjançant aerosols originats per l'atomització humana, és altament virulenta i representa la via dominant per a la transmissió d'aquesta malaltia."

"La nostra anàlisi revela que la diferència amb i sense cobertura facial obligatòria representa el factor determinant per donar forma a les tendències de la pandèmia a tot el món."

(Gustavo Fring de Pexels)


Wuhan, Itàlia i Nova York

Aquests investigadors han estudiat els casos de tres focus de la pandèmia: Wuhan, a la Xina, al nord d'Itàlia, i Nova York, als Estats Units.

Segons els seus càlculs, l'entrada en vigor de l'obligatorietat de portar mascaretes en llocs públics a Itàlia a principis d'abril va frenar l'epidèmia al país, i hauria evitat unes 78.000 infeccions fins al 9 de maig.

A Nova York l'obligatorietat es va establir el 17 d'abril, i en aquest cas hauria estalviat 66.000 infeccions fins al 9 de maig.

Una «pràctica barata»

Amb aquestes dades i després d'analitzar nombrosos estudis fets sobre la infecció per via aèria del coronavirus, insisteixen que cal que tothom porti mascareta:

"Arribem a la conclusió que el fet de portar mascaretes en públic és el mitjà més eficaç per prevenir la transmissió entre humans i que aquesta pràctica barata, juntament amb proves extenses, quarantena i seguiment de contactes, suposa el mètode amb més probabilitats d'èxit per aturar la pandèmia COVID-19, abans del desenvolupament d'una vacuna."

Els autors no s'estan de criticar l'Organització Mundial de la Salut, l'OMS, i el CDC, el centre de control de malalties dels EUA, per haver menystingut les mascaretes com a mètode per frenar el virus al principi de la pandèmia.

En aquest sentit, asseguren que sense mascaretes, l'anomenat distanciament social, la quarantena i l'aïllament són insuficients.

Alumnes amb mascareta fent cua per tornar a les classes al col·legi Cassignol de Burdeus (EFE)

Dubtes amb els aerosols

Però aquestes conclusions no convencen tothom, sobretot pel que fa als aerosols com a principal via de contagi.

És el parer del viròleg del l'IRTA-CreSA Xavier Abad, que considera que si aquesta hipòtesi fos certa, hi hauria molts més contagis "indoor", és a dir, en recintes interiors, dels que hi ha constància:

 

Recerca amb làser

Malgrat això, un altre estudi recent assegura que una persona infectada pot emetre en poca estona milers de partícules amb virus que s'estan a l'aire durant força estona.

Gràfica de l'article amb el temps que les partícules queden suspeses en l'aire, i una imatge de la gravació de les partícules amb raig làser

Han fet la recerca il·luminant les partícules amb un raig làser, cosa que ha permès visualitzar-les i analitzar-les de manera detallada:

"Aquesta visualització directa demostra com la parla normal genera gotetes a l'aire que poden romandre suspeses durant desenes de minuts o més i són capaces de transmetre malalties en espais reduïts."

L'article sobre aquesta recerca, feta per investigadors de Washington i Philadelphia, l'ha publicat fa pocs dies la mateixa revista PNAS.

N'hi ha prou amb portar mascareta?

A aquestes dues recerques, fetes amb anàlisi epidemiològica la primera, i amb l'ús de làser la segona, se n'hi poden afegir altres des d'altres àmbits i disciplines que apunten en el mateix sentit.

És el cas de l'expert en risc Nassim Nicholas Taleb, que afirma que les mascaretes són suficients per acabar amb la pandèmia de coronavirus.

Taleb defensa des de fa mesos que les mascaretes són necessàries, però fa pocs dies, després d'analitzar-ho matemàticament amb més precisió, creu que no caldrien altres mesures.

Segons el seu anàlisi, amb màscares que filtrin en els dos sentits, de dins a fora i de fora a dins, es redueix el risc de contagi en més del 90%:

"Amics, podeu revisar la meva lògica? Algun error? Si no n'hi ha, les mascaretes poden resoldre la pandèmia. Des de febrer dic que són necessàries, però no vaig entendre que podien ser suficients!"

 

"Poseu-vos mascareta"

 

El sentit comú

Segons aquest autor, a l'hora d'avaluar l'oportunitat de generalitzar l'ús de màscares s'acostumen a cometre una sèrie d'errors, com ara no tenir en compte que les mascaretes casolanes també serveixen i que, per tant, no es depèn de la fabricació industrial.

I potser l'error més important: dir que, com que encara no s'ha provat científicament que la Covid-19 es transmet en forma d'aerosols, no val la pena fer-les servir, cosa que equival a confondre l'absència d'evidència amb l'evidència d'absència.

Tot plegat ve a donar suport al sentit comú: com que la Covid-19 és una malaltia del sistema respiratori, és lògic que la transmissió sigui primordialment per via respiratòria, i per tant, a través de l'aire.

Les últimes paraules de George Floyd a la mascareta d'una manifestant: "No puc respirar" (Reuters)

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Recerca científica
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut