N'hi haurà prou amb el certificat covid per aturar la sisena onada?
L'obligació del passaport covid anima la vacunació i les cues dels que no tenien cita prèvia s'han repetit aquest dissabte a La Maquinista
El certificat covid és l'aposta del govern per aturar aquesta sisena onada de la pandèmia. L'obligació d'ensenyar-lo s'aplica a l'oci nocturn o sales de ball des de l'octubre i des d'aquest divendres, per accedir a bars, restaurants, gimnasos i residències de gent gran. N'hi ha prou, però, per frenar els contagis? Més encara ara, amb la variant òmicron?
Entre els experts que hem consultat, alguns qüestionen la seva utilitat, mentre que d'altres ho veuen com l'única opció per no afectar l'economia.
Segons el professor de Farmacoepidemiologia de la Universitat d'Oxford Daniel Prieto-Alhambra, cap mesura per si sola pot resoldre aquesta onada, però dona un vot de confiança al certificat digital:
"Dins de totes les mesures possibles, es una de les mesures que no té un alt cost social ni econòmic i per tant jo crec q val la pena provar-la".
La població no vacunada, la diana del certificat
Un dels arguments de qui qüestiona la seva utilitzat és l'alt percentatge de persones vacunades al país, del 75%. El professor Prieto-Alhambra respon:
"L'alt percentatge de cobertura vacunal a Espanya i a Catalunya s'ha utilitzat com a motivació per dir que segurament el passaport no servirà. Però hi ha un percentatge substancial, d'un 20 %, de gent entre 20 i 40 anys que no està vacunada. I justament aquesta és la població diana del passaport Covid.
Un segon argument de qui qüestiona l'eficàcia del passaport covid és que, segons defensen, no hi ha dades concloents que en demostrin l'eficàcia. Una raó que, segons el professor d'Oxford, també es pot rebatre amb experiències com la de Dinamarca. Allà, amb el passaport, s'hauria reduït el nombre de persones que contagia cada positiu, tot i que no prou per controlar la pandèmia.
"La falta de dades no és equivalent a dades de manca d'efecte. L'únic país amb una cobertura vacunal semblant a Espanya, que és Dinamarca, la imposició del passaport covid semblaria que ha ajudat (encara són dades preliminars) a reduir la R en dos o tres dècimes".
I encara un tercer argument de qui dubta de l'efectivitat del certificat per aturar els contagis. És el fet que podria portar a una relaxació de les mesures de seguretat a l'interior dels locals, per una sensació de seguretat.
Es repeteixen les cues a La Maquinista
Un fet evident és que l'obligació a Catalunya de mostrar el certificat per accedir a bars i restaurants ha animat la vacunació. Aquest dissabte, primer dia d'un pont de cinc, al centre comercial La Maquinista de Barcelona s'han repetit les cues dels qui no tenien cita prèvia per rebre la primera dosi de la vacuna.
En total, hi havia 500 dosis disponibles per administrar sense cita. Entre els objectius dels qui en volien una, el d'aconseguir el certificat covid. Un fet a destacar, segons l'epidemiòleg i exdirectiu d'Acció Sanitària en Situacions de Crisi de l'OMS, Daniel López Acuña:
"Crec que hem de veure el passaport covid com un instrument que indirectament indueix a la vacunació, i això és útil. Però que directament no frena els contagis."
Distància i mascareta
En el que sí hi ha consens entre els experts és en el fet que el certificat covid per si sol no aturarà la pandèmia i que calen altres mesures, com l'ús de mascareta, la ventilació i les vacunes. López Acuña afegeix:
"S'ha d'acompanyar de ventilació, de mascareta, de restriccions en la distància física, i des del meu punt de vista, de restriccions horàries i d'aforaments en llocs on coincideix molta gent."
I, sobretot, diuen els experts, administrar la tercera dosi com més aviat millor i la primera a aquells que, fins ara, encara no han vist necessari vacunar-se.
Primer cap de setmana amb el certificat als bars
En aquest primer dissabte amb el passaport covid obligatori per accedir a bars, restaurants, gimnasos i residències, tant clients com propietaris s'han mostrat satisfets amb la mesura.
Malgrat que hi ha establiments que encara no el demanen, en general asseguren que està funcionant molt bé, tot i que aquells que porten el certificat en paper es troben que de vegades la lectura del codi QR costa més que no pas amb el certificat en format digital.
Protesta a Barcelona
Aquest dissabte a la tarda, centenars de persones han participat en una manifestació contra el certificat covid al centre de Barcelona. La protesta ha començat a la plaça Universitat i ha anat fins a la plaça de Sant Jaume.
- ARXIVAT A:
- Coronavirus VacunesCertificat CovidCovid-19