Ni barra lliure ni tot inclòs: consells per evitar sorpreses amb el roaming aquest estiu
- TEMA:
- Turisme
No revisar les condicions de l'operador de telefonia abans de viatjar pot sortir molt car. Ara que comencen les vacances i els viatges a l'estranger, repassem amb alguns experts diversos consells i algunes advertències sobre com hem de fer servir els nostres dispositius quan sortim del país.
Són recomanacions per evitar imprevistos a l'hora de fer front als pagaments, però també per garantir una bona qualitat de connexió en funció de quina zona del món estiguem visitant.
Què és el roaming?
La itinerància o roaming és el servei que permet a qualsevol ciutadà de la Unió Europea seguir fent servir el seu dispositiu de telefonia mòbil mentre viatja per altres països comunitaris. Des de l'any 2017, aquest és un servei gratuït, sense càrrecs addicionals, així que els usuaris mantenen les tarifes que paguen al seu país d'origen.
En el cas de les trucades (tant a altres mòbils com a fixos) i els missatges SMS, el preu es manté completament invariable, independentment de la mesura en què els fem servir.
Pel que fa a les dades per fer servir internet, però, sí que hi ha algunes limitacions que és aconsellable saber, com assenyala Julià Guimerà, cap de l'Àrea d'Informació i Atenció a les Persones Consumidores de l'Agència Catalana del Consum: "Sempre recomanem trucar a la companyia i preguntar quin límit de dades tenim si viatgem per la UE".
"A partir d'aquí, un s'ha de controlar una mica. No és el mateix navegar per internet a Espanya que des de l'estranger."
Llibertat limitada
En principi, els operadors mantenen les condicions de navegació per internet als seus usuaris mentre són a altres països de la UE, però les companyies telefòniques es reserven la possibilitat d'aplicar l'anomenada "política d'utilització raonable" per limitar aquestes dades si se'n fa un ús abusiu --sigui per massa consum o per un preu original excessivament barat.
Per exemple: es dona per fet que un ciutadà consumirà més dades al seu país que en aquell altre on es trobi, puntualment, de viatge. Si no és així, l'empresa pot intervenir-hi.
Per a aquestes situacions, la mateixa Comissió Europea estableix una fórmula que determina quin és el volum màxim de dades que podem tenir disponibles en els nostres viatges, però pot variar en funció del tipus de tarifa que tinguem, com recorda Guimerà.
"Tot i que la gent pensi que aquí té una tarifa il·limitada, potser està pagant una tarifa molt baixa i aleshores sí que es pot limitar el nombre de gigues que utilitzes a un altre país de la UE."
A més, la UE també determina els possibles recàrrecs màxims que ens poden aplicar si superem aquests límits. El 2022 va començar sent de dos euros per cada GB extra, però ha d'anar baixant progressivament fins al 2027, quan estarà per sota de l'euro. De moment, aquest 2024, se situa en 1,55 euros més IVA per GB i aquesta és una xifra clau per poder fer els números.
Targetes prepagament
Si tens una targeta prepagament (pagues per avançat per poder fer servir el teu dispositiu), pots utilitzar el mòbil a altres països de la UE sense recàrrecs. Tot i això, si el preu per unitat de dades que pagues al teu país és massa baix, el teu operador pot aplicar un límit al roaming de dades.
Si ho fa, aquest límit ha de ser com a mínim el resultat de dividir entre 1,55 euros (l'any 2024) el crèdit restant a la targeta prepagament quan comencis a fer servir el roaming. Per exemple: si compres una targeta prepagament de 15 euros al teu país i, quan comences el viatge, te'n queden 12, com a mínim hauries de tenir 7,7 GB disponibles per navegar durant el viatge (12/1,55).
Contractes limitats
Si tens un contracte amb un volum de dades limitat, pots fer ús d'aquest volum de dades sense cap recàrrec quan viatges per la UE. El teu límit de dades en roaming és el mateix que el del teu contracte.
No obstant això, si tens un contracte amb una tarifa de dades molt barata, el teu operador pot aplicar un límit d'utilització raonable de dades en roaming quan estiguis de viatge. Aquest límit pot ser inferior al teu límit de dades nacional.
El límit es basa en el preu del teu contracte nacional de telefonia mòbil. El teu operador t'ha de comunicar prèviament aquest límit i avisar-te quan l'assoleixis. Podràs continuar consumint dades en roaming encara que hagis arribat al límit, però el teu operador aplicarà un recàrrec. Ara bé, aquest recàrrec no podrà ser superior al límit màxim del preu majorista (1,55 euros/GB més IVA el 2022).
Contractes sense límits
Si tens un contracte de telefonia mòbil amb una tarifa mensual fixa que inclou un paquet amb dades il·limitades, el teu operador t'ha de donar un gran volum de dades en roaming. La quantitat exacta dependrà de quant pagues pel teu contracte.
Tot i això, el volum de dades ha de ser, com a mínim, el doble de la quantitat que s'obté dividint el preu del teu contracte de telefonia mòbil (sense IVA) entre el límit màxim dels preus majoristes de les dades en roaming. Per exemple, si paguem 40 euros al mes de mòbil al nostre país d'origen, aquest any hauríem de disposar, com a mínim, de 51,6 GB de dades: 2 x (40/1,55).
L'operador t'ha de comunicar de quantes dades disposes dels serveis de roaming. Si superes aquest volum en itinerància, et cobrarà un recàrrec. De nou, aquest recàrrec no podrà ser superior al límit màxim del preu majorista (1,55 euros/GB més IVA el 2024).
El problema d'aquestes limitacions és que, en paral·lel, cada cop utilitzem més dades, tal com explica Judit Parés, de la cooperativa Som Connexió.
"Una de les reflexions que es podrien fer és si cal estar connectats. Una cosa és que viatgis per feina, però quan és per plaer podem valorar si és un bon moment per fer una desconnexió digital."
Les dades es consumeixen molt de pressa si fem servir determinades aplicacions, com les videotrucades o els navegadors, sense estar connectats a una xarxa de wifi.
Atenció a les fronteres
Els experts alerten que és important no confiar-se, sobretot quan transitem una zona que, tot i trobar-se dins de la Unió Europea, estigui a prop d'un país extracomunitari. Per exemple, si som a la Seu d'Urgell, pot ser que el mòbil se'ns connecti a la xarxa andorrana i que això impliqui importants despeses imprevistes.
A més, cal tenir en compte que la majoria de teleoperadors divideixen el món en tres zones, sobre les quals basen els preus dels seus serveis:
-La zona 1 normalment inclou la UE i països amb qui s'hagi arribat a acords tarifaris --com Islàndia, Liechestein i Noruega--, on s'aplica la política de roaming sense càrrecs --o gairebé-- que estem explicant.
-La zona 2 sol incorporar la resta de països europeus, els Estats Units, el Canadà i altres estats del nord d'Àfrica o el Pròxim Orient. Aquí ja hi ha càrrecs addicionals que poden ser notables.
-La zona 3 s'estén a la resta del món, on les tarifes de la majoria d'operadors solen enfilar-se molt més i on, fins i tot, pot ser difícil aconseguir una bona cobertura tant telefònica com de dades mòbils.
En paral·lel, cal tenir en compte que, si et trobes en un país de les zones 2 o 3 i reps una trucada des del teu país d'origen, una part del preu d'aquesta conversa també se't carregarà a tu.
Per tot plegat, sobretot quan ens desplacem fora de la Unió Europea, es recomana comprar una targeta SIM d'un operador local. A més d'estalviar diners, garantirem que té més connectivitat.
Compte amb els creuers
La vigilància sobre l'ús dels nostres telèfons no només afecta l'espai terrestre. Si viatgem per mar, fins i tot si és entre dos ports que formen part de la UE, podem tenir sorpreses.
En el moment en què el vaixell s'hagi allunyat de la costa, és probable que els nostres dispositius ja no puguin seguir connectats a les antenes convencionals --situades a terra ferma-- i passin a fer-ho, de manera automàtica, a través de satèl·lits.
Si això passa mentre aprofitem per trucar o consumir dades, el sobrecost pot ser considerable.
En resum, fins i tot si s'ha viatjat sovint a una determinada zona, els experts recorden que les condicions de servei de connexió canvien contínuament i demanen que, per evitar una factura sorpresa, es revisin abans de cada viatge.
Si no s'està del tot segur, la recomanació és desactivar les dades en itinerància quan viatgem.
- ARXIVAT A:
- Turisme Estil de vida Tecnologia Unió Europea