Ni carxofes ni cireres? El futur complicat que deixa la sequera al Baix Llobregat

La sequera dels últims mesos estan comprometent les carxofes i les cireres, dos dels conreus que donen prestigi als pagesos del Baix Llobregat

Ramon FarréActualitzat

Al delta del Llobregat fan torns per regar el dia i a l'hora que sigui les carxoferes. Sort en tenen, de l'aigua que els arriba de les depuradores del Prat i Sant Feliu de Llobregat que combinen amb la del riu. Aquesta temporada s'ha salvat, però les perspectives a curt termini són molt negres.

"De cara a l'any que ve, si no plou i es manté aquesta situació de sequera i només podem regar amb aigua de la depuradora, no se'n plantarà. La carxofa és un producte que té molta sortida, però també ens suposa una gran inversió i no ens podem arriscar." Ho afirma Xavier Oliva, secretari de la Cooperativa Agrícola del Prat de Llobregat.

"Si al maig, que és quan encarreguem les llavors, no tenim aigua, no podrem plantar carxofa."

De moment, esperen poder acabar aquesta temporada d'hivern.

Més al nord, a Sant Boi de Llobregat, també pateixen la mateixa situació. Tot i la que arriba de la depuradora de Sant Feliu de Llobregat, l'escassetat d'aigua provoca un creixement desigual de les carxoferes. Es calcula que la producció ha caigut un terç.

Carxofes al mercat de fruites i verdures de Mercabarna
Carxofes al mercat de fruites i verdures de Mercabarna (ACN/Caterina Tallón)

"A part de l'aigua de reg que remulla les arrels, la carxofera necessita aigua de pluja que l'acaba de fer créixer. Com que no plou, aquest any la carxofa és una mica més petita, però surt bona", explica Lluís Solanas, president de la Cooperativa Agrícola Santboiana.

L'escassetat de quilos fa que la carxofa, aquest any, es pagui bé, però els pagesos afirmen que no s'estan fent d'or perquè poden dur pocs quilos al mercat.


Els cirerers "tenen els dies comptats"

Tampoc hi ha bones perspectives per a la cirera. Al mas Colomer, a Santa Coloma de Cervelló, no paren d'apilar llenya. Molts cirerers ja només serveixen per encendre foc i escalfar-se durant una aturada de les feines al camp.

El senglar, el cabirol i una plaga de mosques ja comprometien el futur d'aquesta explotació, però la sequera ha acabat matant molts cirerers. Aquest any han perdut un terç de la producció.

En Josep Pascual crema les restes dels cireres que ja sap que no li donaran fruit
Josep Pascual crema les restes dels cirerers que ja sap que no li donaran fruit (3Cat)

Josep Pascual és contundent quan valora la situació de la seva finca: "Tot el que no puc regar amb reg de suport ho he d'arrencar perquè aquest any no hem collit res i les perspectives són que entrem en un canvi climàtic i és impossible fer fruita de secà sense aigua."

Pascual pateix per la sal que porta l'aigua tractada de la depuradora: "Crema els contorns de les fulles, les plantes no acaben de tirar i algunes es poden acabar de cremar."

"Tens el dilema de regar o no regar. I has de regar amb l'aigua que tens."

Pascual veu el futur molt negre. Ho justifica així: "O ens posem les piles i instal·lem reg gota a gota a tot arreu o canviem les espècies que tenim plantades", i apunta al garrofer i l'olivera com a possibles alternatives.

"Crec que els cirerers, amb aquestes condicions de sequera, tenen els dies comptats", conclou.

ARXIVAT A:
SequeraCrisi climàtica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut