El consistori apunta que atorgarà les autoritzacions quan s'assoleixi una entesa entre entitats (ACN/Eli Don)

Ni cercavila ni correfocs: Gràcia arrenca les festes amb una batalla oberta entre entitats

L'Ajuntament ha decidit no concedir permisos als actes de cultura popular per intentar desencallar un acord entre colles

RedaccióActualitzat

Les festes de Gràcia de Barcelona han començat aquest dimecres sense la cercavila prèvia, que estava programada per a la tarda i que finalment no s'ha celebrat. És un dels actes de cultura popular que s'han cancel·lat, i podria no ser l'únic.

De fet, a hores d'ara estan tots suspesos. El conflicte que s'arrossega des de fa un any entre la Coordinadora de Colles de Cultura i la Colla Vella ha marcat l'inici de les festes, que ara per ara i fins que no es resolgui la disputa, tampoc comptaran amb els habituals correfocs ni amb activitats de foc.

L'Ajuntament ha pres la decisió de no concedir permisos als actes de cultura popular, al·legant que no es donaven les circumstàncies indispensables per dur-les a terme arran de les discrepàncies entre les dues associacions.

El consistori, però, espera que la situació pugui redreçar-se i apunta que atorgarà les autoritzacions quan s'assoleixi una entesa.


L'Ajuntament, a l'espera que es resolgui el conflicte

Poc abans de començar les festes, al migdia d'aquest dimecres, la primera tinenta d'alcalde i regidora del districte de Gràcia, Laia Bonet, veia "encara possible un acord" entre les colles que permetés desenvolupar totes les activitats.

De fet, ha remarcat que, donades les converses que s'han dut a terme entre colles durant tota la jornada, la situació no estava "a la foto final" i confiava en una reconciliació que pogués revertir-la.

Però la disputa no s'ha resolt i, de moment, ha afectat la tradicional passada del pregó i els tabals i les gralles, que s'han cancel·lat, segons ha comunicat la Fundació Festa Major de Gràcia a les xarxes socials:


La presidenta de la Fundació Festa Major de Gràcia, Lina López, ha explicat a TV3 que encara esperen que la situació es resolgui:

"Mantenim l'esperança que s'arribi a un acord entre les colles en què hi ha discrepància, i no podem dir res més. Serà una festa diferent i fa molta tristor la situació a què hem arribat."

Els únics esdeveniments de caràcter cultural que, d'entrada, tindran lloc al districte seran la jornada castellera de diumenge i la convidada dels gegants de Solsona.

El gegantons dediquen el pregó al problema de l'habitatge

El que sí que s'ha mantingut aquest dimecres a la tarda és el pregó, que ha anat a càrrec de dos personatges peculiars: els dos gegantons de la Fundació de la Festa Major.

Es diuen Torradet i Gresca i simbolitzen la nit i el dia de la festa. Enguany celebren 25 anys de vida.

Una part del discurs l'han dedicat al problema de l'habitatge. "Gràcia ha estat des de sempre un barri acollidor i obert, però en els últims anys molts veïns han hagut de marxar perquè els pisos estan massa cars i no poden pagar-los", han dit.

A més, els pregoners han reivindicat el caràcter local de les festes i han criticat la massificació: "Hi ha molta, molta gent, fins i tot hi ha alguns veïns que no poden ni sortir a passejar".

La primera tinenta d'alcalde i regidora del districte també ha assistit al pregó, i quan ha tret el cap al balcó per desitjar als veïns una bona festa major l'han esbroncat al crit de "fora".

Els gegantons Torradet i Gresca durant el pregó

Una vintena de carrers engalanats

Amb el tret de sortida d'aquest dimecres comença una setmana de festes que s'allargarà fins al dimecres 21 d'agost.

El programa, que pots consultar aquí, inclou més de 900 activitats i 23 carrers guarnits per les comissions de festes, que porten un any treballant als seus locals per decorar-los.

La novetat d'enguany és que el lliurament de premis es traslladarà al dilluns 19 d'agost, passat el cap de setmana, per reduir les aglomeracions de gent.

També destaca com a novetat d'aquesta edició que hi haurà una nit, la del 18 d'agost, sense concerts ni música amplificada per reduir l'afluència de gent en aquesta franja i tenir una millor convivència amb els veïns que no participa en les activitats.

Dues persones treballant en una de les peces decoratives de la travessia de Sant Antoni (ACN/Eli Don)
ARXIVAT A:
Cultura popularCastellersAjuntament de Barcelona
Anar al contingut