Ni ninot, ni cartells: Junqueras s'espolsa responsabilitats sobre la divisió d'ERC

L'expresident d'ERC assegura que no va pactar amb Salvador Illa la continuïtat de càrrecs del partit al govern i marca perfil amb els socialistes
Redacció Actualitzat
TEMA:
Oriol Junqueras

L'expresident d'ERC Oriol Junqueras s'ha espolsat responsabilitats en la divisió interna del partit que ha aflorat en públic a les portes del congrés que els republicans faran el 30 de novembre per triar nova direcció. 

En una entrevista a "El matí de Catalunya Ràdio", ha assegurat que no va detectar desavinences amb Marta Rovira en el passat i que està obert a reunir-s'hi tot i els durs retrets que la secretària general li va etzibar en l'últim discurs. 

"Estic disposat a reunir-me amb tothom i amb la Marta [Rovira] també. Perquè amb la Marta ens uneixen moltes coses i moltes coses rellevants. No he rebutjat cap oferta de reunió."

Junqueras ha reiterat que s'ha assabentat per la premsa de les accions de l'estructura B del partit, com ara els cartells sobre l'Alzheimer i els germans Maragall:

"Això no hauria d'haver passat. Jo no m'ho mereixia ni s'ho mereixia la militància d'ERC. El meu compromís és que això no passi més."

També ha negat que el ninot amb la seva cara que va aparèixer el 2019 en un pont de Sant Vicenç dels Horts hagués sortit del seu entorn, com han insinuat recentment Ernest Maragall i l'exconseller Xavier Vendrell. I ha qualificat d'injust que se li atribueixi aquesta acció quan en aquell moment ell s'enfrontava al judici del procés.

"Ho desmenteixo. Si algú és pare, es pot fer el càrrec que algú decideixi una cosa així. Quin guany ha de tenir això? No només és immoral sinó que és molt poc racional. Insinuar aquest tipus de coses està fora de lloc."

El líder de Militància Decidim, el nom de la candidatura amb què aspira a tornar a presidir Esquerra, ha dit que té "un enorme respecte" per Maragall i Vendrell, que hi ha tingut una "relació esplèndida" i que la vol continuar tenint.
 

Assegura que no va negociar res amb Illa

Oriol Junqueras ha evitat pronunciar-se sobre què va votar en la consulta interna del partit i sobre el pacte PSC-ERC que va fer possible la investidura de Salvador Illa, tot i que ha reiterat que "hi havia motius per votar que no".

A l'entrevista, ha desmentit fins a tres vegades que negociés amb Illa per mantenir alts càrrecs d'ERC en el govern socialista, com va alertar Marta Rovira

["Va negociar càrrecs amb Illa?"] "No. No. És aixi de clar, no. Parlo amb molta gent, però no he pactat amb ningú que la gent es quedi al seu lloc."

Junqueras ha volgut marcar distància amb el PSC i ha dit que va ser l'actual direcció la que va decidir investir Illa. En aquest sentit, ha afirmat que "hem de ser l'alternativa al PSC, som el gran rival dels socialistes".

I en al·lusió al suport que donen al govern de Pedro Sánchez ha advertit que "si depèn de mi, els vots d'ERC no són gratis". També ha recordat que tot pacte amb el PSC, com el que es va preacordar a Barcelona, l'haurà de validar la militància.


On era el 27-O?

A l'entrevista, Oriol Junqueras també ha rebatut les crítiques que li han plogut, entre d'altres de Marta Rovira, sobre el seu paper el dia del referèndum de l'1-O i els dies posteriors de l'octubre del 2017.

L'expresident d'Esquerra, respecte al 30 d'octubre, dies després de la declaració d'independència, ha assenyalat: "Vaig anar a la meva conselleria i al Parlament, potser l'únic membre del govern que hi va anar." 

Junqueras no ha volgut revelar on era el 27-O --Vendrell el va acusar d'amagar-se a Montserrat-- i ha afirmat que aquell dia es va centrar a "trobar suports internacionals". En aquest sentit, ha destacat que l'expresident del Consell Europeu Donald Tusk demanés mediació.

"El lloc és irrellevant", ha afirmat Junqueras davant la insistència de saber on era i amb qui va parlar:

"Hi ha coses que no es poden explicar perquè poden posar en risc suports futurs que necessitarem la pròxima vegada que fem un referèndum. Hem de preservar moltes de les fonts que ens van escoltar."

 

 

ARXIVAT A:
ERC Oriol Junqueras
ÀUDIOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut