Nius fets amb material antiocells: "Les aus s'estan tornant més llestes que nosaltres"
Les aus són capaces de fabricar els seus propis nius amb un material que l'espècie humana utilitza per desfer-se d'elles
Emili Casellas i Ràfols
Periodista del 324.cat
Les fileres d'agulles de metall tenen la funció d'allunyar les aus de diferents zones. El que poca gent s'esperava és que aquestes les utilitzessin per construir-se els seus nius.
Les pues metàl·liques les trobem sovint protegint zones perquè els animals no hi accedeixin, o si més no, perquè hagin d'aterrar en un altre punt.
De fet, s'han convertit en un element habitual de l'entorn urbà i es poden trobar instal·lades en teulades o cornises per dissuadir els ocells o perquè no niïn als edificis. Alguns indrets també les han instal·lat en arbres.
La sorpresa va arribar ara fa dos anys. Auke-Florian Hiemstra, biòleg que estudia com els animals reutilitzen materials fets pels éssers humans, va veure que les aus eren capaces de fabricar els seus propis nius amb un material que l'espècie humana utilitza per desfer-se d'elles.
"No podia creure el que veien els meus ulls; s'estan tornant més llestes que nosaltres. Són capaces de recol·lectar les nostres pues metàl·liques i de fer més ocellets en aquests nius. Crec que és un contraatac brillant."
El descobriment el va fer en un pati d'un hospital d'Anvers, a Bèlgica. En aquella ocasió va comprovar que les punxes apuntaven cap a fora, de tal manera que es creava una armadura perfecta al voltant del niu.
Es creu que les puntes metàl·liques donen suport estructural als nius i són molt útils per a la defensa del niu. "El niu ara és una fortalesa i serveix per allunyar els depredadors i per protegir els ous", remarca Hiemstra.
Més nius d'iguals característiques
Dos anys després del descobriment, el biòleg ha anat trobant diversos nius més fets amb el mateix material, construïts per garses eurasiàtiques i corbs carronyaires. De fet, va descriure les seves troballes en un article publicat a la revista Deinsea.
En aquest estudi s'explica que el primer niu construït parcialment a partir de pics antiocells va ser el març del 2009 a Rotterdam.
Paral·lelament, en un fil a Twitter, Auke-Florian Hiemstra ha donat més detalls de l'estudi.
Bird nests made from anti-bird spikes! 🤯 Even for me as a nest researcher, these are the craziest bird nests I've ever seen. Today my paper came out on this rebellious behaviour. And it's like telling a joke...
Auke-Florian (@AukeFlorian) July 11, 2023
A thread. 🧵 pic.twitter.com/X8dTZICS34
Explica el biòleg que, a banda de nius fets amb aquestes fileres metàl·liques, també n'ha arribat a trobar de fets amb eixugaparabrises, ulleres de sol, clavells de plàstic, preservatius i sobres de cocaïna.
En definitiva, que aquestes aus són l'exemple perfecte de l'expressió "adaptar-se o morir". Si no són capaces d'adaptar-se al medi ambient -en aquest cas a les adaptacions que n'ha fet l'espècie humana-, moren.
- ARXIVAT A:
- CiènciaRecerca científica