Un manifestant antimonàrquic l'11 de setembre a Edimburg (Reuters/Pool/Wattie Cheung )

"No és el meu rei": polèmica per la detenció de manifestants en el seguici d'Elisabet II

Acusen de trencament de l'ordre públic un manifestant que va cridar "vell verd" al príncep Andreu i una que duia un cartell abolicionista
Redacció
TEMA:
Carles III

Són moltes les persones que han participat fins ara en el seguici fúnebre d'Elisabet II, però no totes les que han assistit als actes d'acompanyament són monàrquiques. De fet, hi ha alguns republicans que han aprofitat l'avinentesa per expressar el seu pensament. I alguns han topat de ple amb la policia. 

Fins ara es té constància de dues detencions, d'un noi i una dona, acusats formalment de trencament de l'ordre públic.

La dona, per haver exhibit un cartell antimonàrquic ("A la merda l'imperialisme, abolim la monarquia") diumenge passat als afores de la catedral de Saint Giles, a Edimburg, durant la proclamació oficial de Carles III com a rei. 

 

El noi, pel crit que va fer contra el príncep Andreu, el tercer fill de la reina, aquest dimarts quan desfilava a la processó per la Royal Mile d'Edimburg.

El noi el va increpar dient-li "vell verd". Immediatament, segons es pot veure als vídeos publicats a les xarxes, la policia se'l va endur amb un gest brusc per allunyar-lo de la multitud i el va fer caure a terra, entre empentes d'alguns dels congregats, mentre el noi deia: "Quin fàstic!". 

El noi que va increpar el príncep Andreu, reduït per la policia i per alguns espectadors (Reuters)

La crítica al príncep feia referència al seu vincle amb l'escàndol d'abús sexual de menors per part del pederasta nord-americà Jeffrey Epstein, ja mort. Acusat de violació per una noia que aleshores era menor, Andreu de York va acabar signant un acord extrajudicial amb la víctima.

Tot i que va negar els fets, la reina va decidir al gener apartar-lo de les activitats públiques com a membre de la reialesa, i retirar-li tots els honors militars i també el títol d'altesa reial. 

El rei i els seus germans, durant el seguici a Edimburg, aquest dilluns (Reuters/Carl Recine)

A banda de les detencions, hi ha hagut assetjament a manifestants, com l'interrogatori a un home que duia un paper en blanc, per la sospita que hi pogués escriure "algun missatge ofensiu". 

Els republicans exigeixen respecte pel dret de manifestació

Les detencions dels activistes o manifestants antimonàrquics han fet aixecar la veu al moviment, que ha exigit que es respecti el dret de manifestació i d'expressió. 

"Tothom té dret a expressar-se sobre qualsevol tema que desitgi. I la policia ha de respectar aquest dret, no esclafar-lo", ha afirmat Graham Smith, responsable de l'organització antimonàrquica Republic

Graham ha afegit que, en un moment com l'actual, de relleu a la corona, encara és més important poder-se expressar: 

"Condemnem aquestes detencions en els termes més enèrgics possibles. La llibertat d'expressió és fonamental per a qualsevol democràcia. En un moment en el qual els mitjans de comunicació estan saturats d'adular un rei nomenat sense discussió ni consentiment, encara és més important."

Des de Republic han explicat que escriuran a les forces policials de tot el país per traslladar-los la queixa. Per la seva part, un portaveu de Downing Street ha afirmat: "Per descomptat, la gent té dret a protestar". 

Els republicans han anunciat que volen organitzar protestes durant la coronació del rei Carles III, unes manifestacions que esperen que siguin pacífiques. 

Per si de cas, l'ONG Liberty, que lluita pels drets civils, ha publicat una guia dels drets dels detinguts, en què informen que la policia et pot demanar el nom i l'adreça si tenen motius per pensar que has actuat "de forma antisocial", per exemple causant "assetjament, alarma o un perill". A banda d'això, però, no hi ha l'obligació de donar més detalls personals als agents. 

 

En marxa la campanya "No és el meu rei"

Després de publicar un missatge de condol per la defunció de la reina, el col·lectiu està fent la campanya #NotMyKing ("No és el meu rei") per reclamar un debat públic al voltant de la figura.

"Pensem que la Gran Bretanya necessita avançar cap a una alternativa democràtica a la monarquia hereditària. Pensem que aquest debat ha de començar ara", proclamen.  

Els antimonàrquics estan convençuts que Carles ha heretat la Corona, però no "la deferència i el respecte" que s'atorgaven a la seva mare i per això confien que cada vegada hi hagi més gent que pensi com ells. "El suport a l'abolició ja supera el 25%, esperem que creixi ràpidament els pròxims anys", destaquen. 
 

Les despulles de la reina viatgen cap a Londres

Després del comiat a Escòcia, on va morir, el fèretre de la reina es traslladarà ara cap a Londres en avió. Arribarà a l'aeroport de Northolt i, d'aquí, el portaran per carretera fins al palau de Buckingham.

Aquest mateix dimecres el traslladaran en processó fins a Westminster, on s'instal·larà la capella ardent. El taüt estarà exposat durant quatre dies perquè els ciutadans puguin donar l'últim adeu a la reina Elisabet. 

 

 

ARXIVAT A:
Monarquia Reina Elisabet II Regne Unit Carles III
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut