Diverses persones han passat la nit acampades davant de l'Ajuntament (EFE/Kai Försterling)

Acampada a València després de la manifestació pel dret a l'habitatge i contra la turistificació

Una vintena de tendes davant de l'Ajuntament mantenen activa la protesta que dissabte va mobilitzar milers de persones

Actualitzat

Desenes de persones continuen acampades davant de l'Ajuntament de València l'endemà que una marxa va recórrer els carrers en defensa del territori i el dret a l'habitatge i contra l'especulació i la turistificació, sota el lema "València no està en venda".

Milers de persones han defensat el dret a l'habitatge (EFE/Kai Fösterling)

Convocada per diversos col·lectius socials sota el paraigua de "València s'ofega", la marxa va començar a les 18.30 les Torres de Serrans, fins on havien confluït quatre columnes de manifestants, i va recórrer el centre fins a la plaça de l'Ajuntament.

Els convocants calculen que van mobilitzar unes 50.000 persones, una xifra que la delegació del govern espanyol a València rebaixa fins a unes 15.000.

Els manifestants han arribat fins a la plaça de l'Ajuntament (EFE/Kai Fösterling)

Un cop davant de l'Ajuntament, diversos manifestants van decidir continuar la protesta durant la nit fent una acampada a la plaça de l'Ajuntament, integrada per una vintena de tendes.

Els manifestants defensen el dret a l'habitatge digne i protesten contra els excessos del turisme (EFE/Kai Försterling)


Aquest matí, la xarxa d'assemblees veïnals, col·lectius i sindicats d'habitatge de València ha fet públic un comunicat en què convoca activitats per aquest matí i una assemblea per aquesta tarda.

 

La dificultat per accedir a l'habitatge ha mobilitzat milers de persones (EFE/Kai Försterling)


De la riuada a l'especulació

El lema "València s'ofega" s'inspira en la gran riuada que va negar València el 14 d'octubre del 1957: "En 1957, el Túria es va desbordar i va inundar els carrers de la ciutat. Hui, l'especulació i el turisme de masses destruïxen el territori, prenent el testimoni d'esta gran riuada que ens expulsa dels barris i col·lapsa València. Fem-li front", manifesten els impulsors de la manifestació en xarxes socials.

Manifestants fan sonar les claus per reclamar el dret a l'habitatge (EFE/Kai Fösterling)

Durant els últims dies, la campanya "València no està en venda" ha animat a participar en la marxa tothom que "creu que València esclatarà amb tant pis turístic i poc de sentit comú".

El cartell de la convocatòria de la manifestació València s'ofega
El cartell de la convocatòria de la manifestació "València s'ofega"

"Mentre una horda de guiris no et deixa passar i t'atropellen amb les bicis per allà on van, els nostres barris volem habitar", reivindiquen.

Des de la campanya també lamenten que els fons voltor "assetgen i volen devorar" i, enfront d'ells, reivindiquen la xarxa social dels barris: "Ha tancat la perruqueria i la tenda de bicis, ara hi ha un local de maletes i en el bar et menges un brunch. El veïnat els molesta, ens volen desnonar. Defensem la nostra llar!".


Problemes de l'Ajuntament

La plataforma convocant ha denunciat aquests dies que l'Ajuntament de València ha intentat posar bastons a les rodes a la manifestació impedint que acabi a la plaça de l'Ajuntament.

I és que en un principi van al·legar que hi hauria una fira de promoció turística instal·lada a la plaça, una fira que havia estat cancel·lada, fet que no s'havia comunicat a la policia local. Finalment, i després d'algun estira-i-arronsa, la manifestació té permís per arribar fins a les portes de l'Ajuntament valencià.
 

El preu de l'habitatge, pels núvols

El preu del lloguer a la capital del Túria actualment és de 1.001 euros per a un pis de 70 metres, mentre que el salari d'una persona jove és de 919 euros de mitjana al País Valencià, segons el Consell de la Joventut d'Espanya.

Unes xifres que fan que el 84,5% de les persones treballadores joves valencianes visquin amb la família i l'edat d'emancipació s'endarrereixi fins als 30,3 anys.

Així mateix, a València el nombre d'habitatges turístics s'ha disparat des que va entrar al govern PP i Vox. En el període del 2015 al 2018 es van sol·licitar 26 llicències turístiques de mitjana anual i del 2019 al 2022, 92 de mitjana. Ara bé, el 2023 ja se'n van tramitar 456, i de gener a maig d'enguany, l'Ajuntament de València va tramitar 733 llicències d'habitatge turístic.

A més, València és la ciutat on més ha crescut el preu del lloguer per metre quadrat entre 2015 i 2022. Al País Valencià el govern del popular Carlos Mazón no aplica el topall de lloguers. De fet, en alguns barris cèntrics de la capital valenciana el creixement acumulat ja és del 60%.

ARXIVAT A:
HabitatgePaís Valencià
Anar al contingut