"No estem preocupats": crida a la calma dels alcaldes després de l'esquerda al pantà de Rialb
S'ha activat per primera vegada a la història el pla d'emergència per una filtració en aquest embassament, però els tècnics asseguren que no hi ha risc
Missatge de tranquil·litat de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre i dels alcaldes dels municipis afectats del Segrià i la Noguera després de l'esquerda que s'ha detectat a la presa de Rialb.
Els tècnics diuen que la situació està sota control i que, per tant, no hi ha perill per a la població. Tot i això, el fet que el pantà tingui una esquerda ha generat neguit entre alguns veïns, ja que es tracta d'un fet molt poc habitual. De fet, és la primera vegada a la història que s'activa el pla d'emergència per una filtració a Rialb.
En una visita d'obres, els responsables de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre han confirmat que la causa principal de la fuita és que, durant un temps prolongat, l'embassament ha estat pràcticament buit i aquest any ha arribat a gairebé el 100% cent de capacitat.
Els treballs que s'hi fan consisteixen a fer diferents perforacions a la part alta de la presa per localitzar, primer, la fuita i després injectar el producte necessari per taponar l'esquerda. S'espera localitzar la fuita aviat i les feines per taponar-la duraran setmanes. Les obres tenen un pressupost de mig milió d'euros.
L'aigua que es perd per la fuita ha baixat de 400 litres per minut a 350 perquè la làmina d'aigua va baixant també.
Rialb és el segon embassament més gran del país, i actualment acumula nivells pròxims al màxim de la seva capacitat.
Els alcaldes dels municipis afectats demanen calma
Tot i això, de moment, els municipis situats més avall de la presa no estan preocupats, i els alcaldes envien missatges de calma. L'alcalde de Ponts, Josep Tàpies, explica que "la població està molt tranquil·la".
En la mateixa línia, s'expressa el batlle de la Granja d'Escarp, Manel Solé, que explica que demana "confiar en els tècnics" i espera que la situació es resolgui "en breu"; i el de Seròs, Josep Antoni Romia, que confia que l'únic que passarà serà "una pujada controlada del riu".

Altres alcaldes, com la de Balaguer, Lorena González, ha aprofitat per fer una crida als ciutadans perquè no baixin a la llera del riu per precaució, com recomanen els tècnics.
"No hi ha cap afectació per a la població, no estem patint. Però sí que demanem a la població que prengui consciència, que no baixi a la llera. Ja sabem que no poden passar amb vehicles, i demanem que tampoc s'hi acostin a peu, a passejar gossos ni res."
Una incidència que coincideix amb l'embassament al màxim
La fuita que afecta la part alta de l'embassament de Rialb arriba quan els nivells del pantà se situen gairebé al màxim de la seva capacitat.
Per això, l'alcalde de Ponts demana que l'aigua que s'està alliberant per poder fer la reparació no es malbarati i s'omplin les basses reguladores del canal Segarra-Garrigues i l'embassament de l'Albagés, situat a la cua del canal.
"El que demano és que hi hagi un desembassament més àgil i ràpid, via el canal Segarra-Garrigues, i que vagi embassant de forma lenta al pantà de l'Albagés i que puguem descomprimir la pressió que està suportant la part alta del pantà de Rialb."
Es tracta de la primera fuita que es registra en aquest embassament en els seus 25 anys d'història. La Generalitat manté activat preventivament el pla Inuncat en fase d'alerta, tot i que insisteix que no hi ha risc per a la població.
- ARXIVAT A:
- Medi ambientEcologiaSequera