"No ets el nostre rei": una senadora aborigen australiana increpa Carles III

La senadora Lidia Thorpe increpa el monarca i reclama que el Regne Unit torni "les terres robades" als indígenes d'Austràlia

Redacció/AgènciesActualitzat

Protesta contra la visita del rei Carles III a Austràlia. La senadora aborigen Lidia Thorpe ha increpat el monarca durant un acte al Parlament de Canberra i ha acusat el Regne Unit d'haver comès un "genocidi" al país.

Thorpe, que portava una pell tradicional de cangur, ha reclamat al monarca el retorn de les terres robades als aborígens:

"No ets el nostre rei"

Després que Carles III ha fet un discurs al Parlament austràlia, Thorpe ha condemnat el robatori d'"ossos, cranis i nadons" aborígens, abans de ser expulsada de la sala.


Thorpe, que fa dos anys va intentar jurar el càrrec titllant de "colonitzadora" la reina Elisabet II, s'ha girat d'esquena mentre sonava el "God save the queen", l'himne del Regne Unit.

En la intervenció, la senadora també ha reclamat un tractat. De fet, Austràlia és l'únic país de la Commonwealth que no ha signat cap tractat amb la població indígena. Tampoc els reconeix a la Constitució.


Posteriorment, Thorpe ha dit que volia entregar una nota al rei en què condemnava la "complicitat en el genocidi" dels indígenes. En un comunicat enviat a alguns mitjans de comunicació, assegura que "l'estat colonial s'ha construït sobre el genocidi continuat" dels pobles originaris australians.

L'oncle de la senadora, l'activista aborigen Robert Thorpe, va demanar el 13 d'octubre passat a la Cort Internacional de Justícia que s'acusi Carles III de genocidi, en considerar que les lleis australianes impedeixen que es pugui processar el govern o la corona per aquests casos.

La senadora ha insistit que cal que la corona britànica reti comptes pels crims contra els aborígens:

"La Corona britànica va cometre crims atroços contra els Pobles Originaris d'aquest país, entre els quals crims de guerra, crims contra la humanitat i la no prevenció del genocidi. No hi ha hagut justícia per aquests crims".

L'any passat, Austràlia va rebutjar en referèndum modificar la Constitució per reconèixer els drets dels pobles aborígens i crear un òrgan consultiu que els representés.

Thorpe, abans de ser expulsada de la sala on hi havia el rei Carles III
Thorpe, abans de ser expulsada de la sala on hi havia el rei Carles III (EFE/Lukas Coch)

D'altra banda, la Lliga Monàrquica Australiana, el grup promonàrquic amb més influència al país, ha demanat la dimissió de Thorpe i ha considerat "infantil" el gest de la senadora.

Des de divendres passat, els reis Carles i Camila estan en visita oficial a Austràlia i Samoa que durarà fins al 26 d'octubre. En el seu discurs al Parlament, el monarca ha remarcat el "llarg i a vegades difícil camí de reconciliació" amb els aborígens.

Carles III és el cap d'estat d'Austràlia, una monarquia parlamentària. L'any 1999 es va fer un referèndum sobre si Austràlia passava a ser una república amb un president escollit pel Parlament, però l'opció va ser rebutjada amb gairebé un 55% de vots en contra.

Les primeres nacions australianes

Thorpe, de 51 anys, és senadora pels Verds australians des de l'agost del 2022. Amb arrels djabwurrung, gunnai i gunditjmara, és la primera senadora procedent de l'estat de Victòria que té orígens aborígens.

Els aborígens i els illencs de l'estret de Torres -els habitants d'un territori insular al nord-est d'Austràlia- representen el 3,8% dels més de 27 milions d'habitants que té el país.

Aquests pobles viuen a Austràlia des de fa 65.000 anys, però a finals del segle XVIII la corona britànica va declarar que el territori estava deshabitat i va reclamar-lo emparant-se en el concepte de "Terra Nullius" ("terra de ningú", en llatí).

Durant anys, els aborígens han denunciat discriminacions i maltractaments, a més de l'espoli de les seves terres. Entre les ferides obertes hi ha el que es coneix com la "generació robada", formada per uns 100.000 menors aborígens a qui van separar de la família entre el 1910 i 1970 i els van entregar a famílies blanques.

La senadora dels Verds australians Lidia Thorpe, vestida amb una pell de cangur
La senadora dels Verds australians Lidia Thorpe, vestida amb una pell de cangur (Reuters/Victoria Jones)
ARXIVAT A:
Regne UnitAustràliaCarles III
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut