Una aula tancada pel confinament (ACN / Marina López)

No hi haurà preinscripció escolar fins que no pugui ser també presencial

Bargalló diu que treballen per poder fer les preinscripcions la segona setmana de maig i explica que el desconfinament a les escoles serà gradual
Redacció Actualitzat
TEMA:
Educació

Educació treballa perquè les preinscripcions escolars es puguin fer la segona setmana de maig. Ho ha detallat el conseller Bargalló en comissió parlamentària.

Abans, però, cal que s'autoritzin els tràmits administratius -suspesos durant l'estat d'alarma, que justament es prorroga per tercera vegada-.

Es vol que la majoria de famílies la facin telemàticament però, per garantir igualtat d'oportunitats, només s'obrirà la preinscripció si es poden obrir també els centres per a les famílies que només ho puguin fer presencialment.

Per això caldrà donar cita prèvia, i garantir 6.000 equips de protecció individual per a les escoles.

 

Quan va quedar ajornada la preinscripció, que havia de començar el 23 de març, Educació ja va dir que no es faria fins que es pogués dur a terme "amb normalitat", és a dir, no només per internet.

Més endavant, Bargalló va admetre que, per poder començar el curs tal com està previst, a mitjans de setembre -el dia previst és el 14-, la data límit per fer la preinscripció era finals de maig.

El conseller va admetre fa un parell dies a Catalunya Ràdio que els centres educatius "obriran al setembre, segur" però que l'inici de l'activitat lectiva es veurà condicionada per quan es pugui fer el desconfinament. "Si la preinscripció no és fins al juliol, la part lectiva serà una mica més tard", va afirmar.

Desconfinament gradual a les escoles

En comissió parlamentària, Bargalló ha explicat que, quan es pugui tornar a les aules, s'hauran de seguir unes normes d'higiene i distància social:

"Caldrà garantir la distància social entre els alumnes i el professorat, i entre els mateixos alumnes. Caldrà dotar els centres de les mesures de protecció i higiene personal que decretin el Procicat i les autoritats sanitàries, com puguin ser gel desinfectant, guants, mascaretes...

I finalment, establir un protocol d'actuació que defineixi quines accions de neteja, descontaminació i seguretat sanitària -prèvies a l'obertura dels centres i posteriorment- són necessàries."

Educació compta també que l'obertura haurà de tenir en compte les diferents etapes educatives i la realitat de cada territori. És a dir, que no començarà tothom alhora.

Dins del pla de reobertura, també es treballa per poder obrir aules d'acollida per als alumnes de les famílies que treballin i no se'n puguin fer càrrec, una opció condicionada sempre a l'autorització per part de les autoritats sanitàries.

El conseller ha agraït "l'esforç ingent dels equips directius i del professorat, a l'alumnat i a les famílies" per fer front a la situació actual i ha destacat que el curs 2020-21 serà excepcional:

"No serà un curs normal, perquè l'alumnat vindrà d'una situació molt difícil, perquè encara no sabem quan podem fer la preinscripció, perquè la situació econòmica del país serà diferent, perquè la realitat social haurà canviat, perquè les pràctiques educatives també hauran canviat."


Més de 17 milions d'euros a beques menjador

El conseller ha informat que, fins avui, s'han destinat 17,3 milions d'euros a ajuts de menjador, amb un cost setmanal de 3 milions d'euros per a 142.000 beneficiaris. El sistema que es fa servir són les targetes monedes recarregables.

 

Preparant dossiers per repartir entre els alumnes sense connexió a l'Escola Marta Mata de Girona (ACN/Marina López)

En el cas de la connexió per fer les classes a distància, Educació ha prioritzat els alumnes d'etapes que graduen -8.000 de 6è de primària, 4t d'ESO, 2n de batxillerat i finals de cicles formatius-, els de centres de màxima complexitat o de territoris aïllats.

S'han comprat 17.600 MIFI (routers petits amb connexió de 40 GB), que se sumen a les 2.000 línies del Ministeri d'Educació per a estudiants de batxillerat i FP, 1.000 tauletes de la Fundació Profutur i 100.000 dispositius dels centres públics. A aquests, cal sumar-hi els equips facilitats pels ajuntaments i altres ens locals.

Bargalló ha remarcat que volen combatre la "bretxa social" i que l'equitat ha estat una prioritat: "En un moment d'excepcionalitat extrema, més que mai hem de tenir presents els més vulnerables i vetllar perquè ningú quedi desconnectat".

ARXIVAT A:
Educació Coronavirus
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut