"No sabia cap a on tirar": així és tornar a començar després d'un accident greu de trànsit
- TEMA:
- Trànsit
"El cotxe va patinar i vam fer diverses voltes de campana. Jo vaig sortir per la finestra, tot i que portava el cinturó, i vaig anar a parar a un arbre, on vaig fer pinça. Allà van sortir totes les lesions."
La Marina va patir un greu accident de trànsit ara fa onze anys, quan en tenia només dinou. Tot i la duresa de l'impacte, va aconseguir sobreviure, però les dificultats no van desaparèixer en sortir de l'hospital.
Va haver d'aprendre a encarar aquesta nova etapa i a adaptar-se als danys que l'accident li va provocar i que, probablement, arrossegarà de per vida. Un punt i a part que, en un primer moment, va haver d'encarar tota sola.
"Vaig estar molt de temps parada, sense saber cap a on tirar, sense poder recórrer a cap ajuda."
Més d'una dècada després, encara necessita assessorament; per exemple, per treballar.
"He de fer una feina molt diferent de la que voldria, perquè no la podré fer. Per les lesions, les seqüeles permanents, la cadira de rodes que necessito en trajectes llargs, el braç..."
La diferència és que, des de fa un any, compta amb el suport d'Invictes, un projecte impulsat per la Generalitat en coordinació amb diverses entitats, que orienta les víctimes greus d'accidents de trànsit i el seu entorn.
Tornar a començar
En els primers dotze mesos de funcionament, el servei Invictes ha atès 72 persones. La majoria són homes d'entre 21 i 45 anys que van tenir l'accident fa menys de dos anys.
Es tracta d'una iniciativa pionera a Europa, en què diversos professionals aconsellen en qüestions com tràmits, ajuts, mobilitat, adequació de l'habitatge per salvar barreres arquitectòniques, acompanyament emocional (també per als cuidadors) i assessorament laboral.
L'any passat, els accidents de trànsit que hi va haver a les carreteres catalanes van provocar la mort de 150 persones i ferides greus a 713.
En el que portem d'any, els ferits greus s'han reduït un 7%, però, segons explica el director del Servei Català de Trànsit, Ramon Lamiel, molta gent continua necessitant ajuda.
"Hi ha menys ferits greus, però n'hi ha de molta gravetat. Pensem en tot el que vindrà després i cada dia veiem persones i famílies que poden necessitar aquest servei, perquè els caldrà molt suport."
Es calcula que el 20% dels ferits greus en accidents de trànsit pateixen seqüeles tota la vida.