No saps què estudiar el curs vinent? Guia per aprofitar al màxim el Saló de l'Ensenyament

La fira educativa se celebra al recinte de Montjuïc de la Fira de Barcelona, del 26 al 30 de març
Arnald Prat Barnadas Actualitzat
TEMA:
Educació

"Què estudiaràs el curs vinent?". És una pregunta recurrent a l'alumnat que acaba l'ESO, el batxillerat o un cicle d'FP. I un any més, el Saló de l'Ensenyament intenta ajudar-los a respondre.

Del 26 al 30 de març, més de 250 expositors --una xifra rècord-- presentaran el seu catàleg per al curs vinent a estudiants i famílies que s'acostin al recinte de Montjuïc de la Fira de Barcelona, a l'avinguda Reina Maria Cristina.

Hi ha més de 200 activitats previstes a partir d'aquest dimecres, un 18% més que l'any passat.

L'objectiu del Saló de l'Ensenyament és reforçar l'orientació personalitzada i atendre el màxim de persones.

"Els estudiants poden agafar diferents camins per arribar on vulguin arribar. És important que els coneguin i això és el que els ensenya el servei d'orientació", ha explicat Laura Pararols, directora del Saló de l'Ensenyament, al 324.cat.

Per això hi ha diverses iniciatives en marxa, algunes de noves i altres de reformulades.
 

Per on començar?

Una bona opció per ubicar-se en els 12.000 metres quadrats de fira és apuntar-se a una de les visites guiades.

Duren mitja hora i ens permeten ubicar els principals estands: els d'universitats, centres d'FP, escoles d'idiomes... Aquí pots consultar el mapa de com estan distribuïts al recinte.

El Saló de l'Ensenyament és la gran cita anual de l'alumnat a Catalunya (Fira de Barcelona)

Al Palau 1 s'hi concentra tota l'oferta universitària: les 12 universitats catalanes, amb els seus centres adscrits, i les universitats internacionals, d'11 països diferents.

Al Palau 2 hi ha la Formació Professional, les escoles d'idiomes i altres centres d'ensenyament especialitzat. A la Plaça de l'Univers --o Palau 3-- hi tindran lloc diverses activitats lúdiques i esportives.
 

Dues parades imprescindibles

L'estand del Departament de Recerca i Universitats ofereix informació sobre tots els graus disponibles per al curs vinent, tant els que ja existeixen com els 9 de nova creació.

Els orientadors responen dubtes sobre els processos d'admissió, en especial les novetats a les Proves d'Accés a la Universitat (PAU), així com sobre les beques i ajuts disponibles.

Els qui optin per estudis no universitaris, trobaran tota l'oferta a l'estand del Departament d'Educació i Formació Professional.

A més dels cicles d'FP, també informen sobre altres ensenyaments especialitzats: esportius, arts plàstiques i disseny, música, arts escèniques, formació per a adults, formació a distància i oferta de les escoles oficials d'idiomes.

L'any passat, els orientadors van atendre més de 4.000 persones (3Cat)

Consultes per WhatsApp

El Saló de l'Ensenyament ha activat un servei de consultes a través de WhatsApp.

L'any passat ja es va posar en marxa, però aquest 2025 el servei continuarà disponible un cop s'acabi el Saló. De fet, es va obrir el 3 de març i continuarà accessible fins al 4 d'abril.

Hi ha dos canals oberts: un per aclarir dubtes genèrics del saló i un altre per a consultes específiques d'orientació acadèmica.

"Està destinat a resoldre qualsevol inquietud que els quedi als estudiants un cop acabada la fira", indica la directora de l'esdeveniment.

A banda, des de l'organització també han creat la plataforma "Impulsa't", destinada al professorat, i un kit amb materials didàctics dirigit a les famílies.

L'objectiu d'aquestes eines és el mateix: ajudar alumnes i famílies a triar el pròxim pas acadèmic.

Espai Àgora i Espai Orienta't

Com a novetat d'enguany, l'estand del Departament d'Educació i Formació Professional obre l'Espai Àgora, on oferirà xerrades dinamitzades a càrrec d'experts sobre temes que acostumen a preocupar l'alumnat, com el procés de preinscripció, l'FP dual o la tria de batxillerat.

Segons expliquen fonts de la conselleria, feia anys que no s'oferien xerrades des del seu estand i és un format amb què esperen aclarir molts dubtes.

A més, com que cada cop hi ha més demanda, s'amplien de 16 a 20 els punts d'atenció personalitzada de l'Espai Orienta't, que assessora els joves a l'hora de triar els estudis postobligatoris.

Punts d'atenció personalitzada a l'estand del Departament d'Educació i FP (Fira de Barcelona)

Per evitar les aglomeracions que es veuen any rere any al Saló, enguany Educació farà una cua única per a tots els estudis, i miraran d'evitar esperes llargues per als que desperten més interès.

"Que l'alumnat s'animi a venir i que no tingui por, tothom té una oportunitat i hi ha un estudi per a cadascú", apunten des d'Educació.
 

Informació pràctica

Aquest any, al Saló de l'Ensenyament s'hi podrà accedir en tres torns per regular l'afluència de públic:

  • Torn de matí: de 9 a 12.30
     
  • Torn de migdia: de 12.30 a 15.30
     
  • Torn de tarda: de 15.30 a 19.00 (fins a les 20.00 el dissabte 29 de març)

El preu de l'entrada individual és de set euros --tot i que hi ha descomptes per a grups escolars-- i es pot adquirir en línia o directament a les taquilles.

A l'edició del 2024, hi van assistir 104.000 persones, un "èxit rotund" de participació que l'organització espera repetir enguany.

ARXIVAT A:
Educació Universitat Formació Professional
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut