L'estàtua de la Pau de Nagasaki commemora el bombardeig atòmic de la ciutat el 9 d'agost de 1945 (Kyodo/via Reuters)

Nobel de la Pau 2024 per a l'ONG japonesa Nihon Hidankyo, de supervivents de les bombes atòmiques

El jurat del premi ha reconegut Nihon Hidankyo "pels seus esforços per aconseguir un món lliure d'armes nuclears i demostrar a través de testimonis que les armes nuclears no s'han d'utilitzar mai més"

RedaccióActualitzat

L'ONG japonesa Nihon Hidankyo ha estat guardonada amb el Premi Nobel de la Pau 2024 per la seva tasca per l'abolició de les armes nuclears arreu del món. Es tracta d'un moviment popular de supervivents de les bombes atòmiques d'Hiroshima i Nagasaki.

El jurat del guardó ha reconegut "els seus esforços per aconseguir un món lliure d'armes nuclears i demostrar a través de testimonis que les armes nuclears no s'han d'utilitzar mai més".

El Comitè Noruec del Nobel, format per cinc membres del parlament d'Oslo i encarregat d'atorgar aquest premi anual, destaca que l'entitat ha ajudat a "generar i consolidar una oposició generalitzada a les armes nuclears". Afegeixen que ha convertit l'ús d'aquest armament en un tema tabú i ha contribuït al fet que no s'hagin tornat a fer servir en gairebé 80 anys.

El Nobel de la Pau també pretén "honorar tots els supervivents que, malgrat el seu patiment físic i records dolorosos, han escollit utilitzar la seva difícil experiència per treballar per l'esperança i la pau".

El membre del Comitè Noruec del Nobel Joergen Wayne Frydnes anuncia el nom de l
El membre del Comitè Noruec del Nobel Joergen Wayne Frydnes ha anunciat el nom de l'organització guardonada, aquest divendres a Oslo (Reutesr/Javad Parsa)

Nihon Hidankyo pren el relleu a l'activista iraniana pels drets humans Narges Mohammadi, Premi Nobel de la Pau 2023, a qui el jurat va reconèixer "la lluita contra l'opressió de les dones a l'Iran i per promoure els drets humans i la llibertat per a tothom".

 

ARXIVAT A:
Premi Nobel
Anar al contingut