Nobel de la Pau a la llibertat d'expressió per als periodistes Maria Ressa i Dmitri Muràtov
El comitè dels Nobel destaca la lluita de la periodista filipina i del periodista rus en defensa de la llibertat d'expressió, requisit per a la democràcia i la pau
El Premi Nobel de la Pau 2021 ha estat atorgat a dos periodistes que, en diferents parts de món, han lluitat en defensa dels drets humans i la llibertat d'informació i contra l'abús del poder. Els guardonats són el periodista rus Dmitri Muràtov i la periodista filipina Maria Ressa.
El comitè del Nobel n'ha destacat la valentia i el treball incessant per informar la ciutadania, en entorns d'opacitat i amenaces.
BREAKING NEWS:
The Nobel Prize (@NobelPrize) October 8, 2021
The Norwegian Nobel Committee has decided to award the 2021 Nobel Peace Prize to Maria Ressa and Dmitry Muratov for their efforts to safeguard freedom of expression, which is a precondition for democracy and lasting peace.#NobelPrize #NobelPeacePrize pic.twitter.com/KHeGG9YOTT
Periodista crítica amb Duterte
Maria Angelita Ressa, nascuda a Manila el 2 d'octubre de 1963 (acaba de fer 58 anys), és cofundadora i directora del portal de notícies Rappler, especialitzat en periodisme d'investigació. Anteriorment ha estat corresponsal de diversos mitjans, com la CNN, al sud-est asiàtic fent periodisme d'investigació.
Ressa, que és la primera persona de les Filipines que guanya el Nobel, ha estat sota el focus del govern filipí des de l'arribada al poder de Rodrigo Duterte, amb qui ha estat molt crítica. Des de Rappler han informat sobre diversos d'escàndols que envolten la gestió del president i, sobretot, sobre la seva polèmica lluita contra el narcotràfic.
#NobelPrize laureate Maria Ressa uses freedom of expression to expose abuse of power, use of violence and growing authoritarianism in her native country, the Philippines. In 2012, she co-founded Rappler, @rapplerdotcom, a digital media company for investigative journalism. pic.twitter.com/C8W8NBqY7T
The Nobel Prize (@NobelPrize) October 8, 2021
El gener del 2018 el govern va intentar revocar la llicència de Rappler, i a finals d'any el Departament de Justícia de les Filipines va obrir una investigació per evasió fiscal que podria suposar per a Ressa una pena de deu anys de presó.
El mateix any, d'altra banda, la revista Time va elegir-la una de les "persones de l'any".
L'any 2020 va ser considerada culpable del delicte de ciberdifamació; actualment està en llibertat provisional.
Aquest abril va rebre el Premi a la Llibertat de Premsa que atorga la Unesco pel seu "combat infal·lible per la llibertat d'expressió".
Ressa ha reaccionat al Nobel de la Pau confessant-se "en xoc" i "sense paraules" i donant les gràcies pel guardó.
En unes declaracions difoses per Rappler, ha defensat que "un món sense fets és un món sense veritat i sense confiança", i ha assegurat que "aquesta és la millor època per ser periodista", perquè "els períodes en què és més perillós són els períodes en què és el més important".
Exeditor de Novaia Gazeta
Dmitri Muràtov, nascut a l'actual Samara (coneguda com a Kuibixev entre el 1935 i el 1991) el 30 d'octubre de 1961 (a punt de fer 60 anys), va ser l'editor de la revista russa Nóvaia Gazeta entre el 1995 i el 2017.
El premi li arriba l'endemà del 15è aniversari de l'assassinat de la periodista Anna Politovskaia, integrant de la redacció d'aquest setmanari, considerat un mitjà valent i rigorós a la Rússia de Vladímir Putin.
Dmitry Muratov awarded the 2021 #NobelPeacePrize has for decades defended freedom of speech in Russia under increasingly challenging conditions. In 1993, he was one of the founders of the independent newspaper Novaja Gazeta, @novaya_gazeta.#NobelPrize pic.twitter.com/AXF8a3CDGZ
The Nobel Prize (@NobelPrize) October 8, 2021
El 2007 va guanyar el Premi Internacional a la Llibertat de Premsa, que atorga el Comitè per a la Protecció dels Periodistes als professionals de la informació que mostren valentia en la defensa de la llibertat de premsa fent front a atacs, amenaces o l'empresonament.
El 2010 va ser nomenat cavaller de la Legió d'Honor, la més alta condecoració de França.
⚡! Nobel de la Pau per al cap de Novaya Gazeta, Dmitri Muràtov. 6 periodistes del diari han estat assassinats des de la seva creació a principis del 90. És referent en periodisme d'investigació. La cosa queda així: Sakhàrov, Gorbatxov i Muràtov, els nobels de la pau russos. pic.twitter.com/o8SmJpudwW
Manel Alías (@ManelAlias) October 8, 2021
Aquest migdia, poc després de saber que havia guanyat el Nobel, Muràtov ha anunciat que destinarà una part del premi a una fundació infantil de malalties rares.
- ARXIVAT A:
- Premi Nobel