Nobel de la Pau per a Murad i Mukwege per lluitar contra la violació en zones de guerra
El ginecòleg congolès Denis Mukwege i l'activista yazidita Nadia Murad, víctima d'Estat Islàmic, han estat distingits amb el Premi Nobel de la Pau, segons ha anunciat l'Acadèmia aquest divendres.
El premi d'aquest any va destinat a la lluita contra la violència sexual com a arma de guerra.
Nadia Murad: una víctima que no ha guardat silenci
L'activista de la minoria religiosa yadizita Nadia Murad va ser esclava sexual del grup Estat Islàmic a l'Iraq. Ho va ser durant tres mesos, fins que va aconseguir fugir-ne.
El Comitè Nobel noruec ha recordat que "ella mateixa és víctima de crims de guerra" i ha remarcat que la jove va negar-se a acceptar codis socials que exigeixen que les dones "guardin silenci i estiguin avergonyides dels abusos als quals han estat sotmeses". El comitè diu que "ha demostrat un valor extraordinari relatant els seus patiments i parlant en nom d'altres víctimes".
A principis del 2017 va explicar el que li va passar a ella i a la seva família en una entrevista a "El matí de Catalunya Ràdio":
"Van matar la meva mare juntament amb vuit dones més perquè deien que eren grans i no servien per ser violades. Les noies que tenien més de vuit anys les raptaven per violar-les després."
Fa quatre anys, Estat Islàmic va atacar diversos pobles del districte de Sinjar per exterminar la població yazidita i va massacrar centenars de persones, a més de segrestar les dones més joves, algunes fins i tot menors, per convertir-les en esclaves sexuals. En el cas de Murad, "els segrestadors van amenaçar d'executar-la si no es convertia a la seva versió odiosa de l'Islam", ha dit Berit Reiss-Andersen, la presidenta del Comitè Nobel.
Després de tres mesos en captivitat, però, Murad va aconseguir escapar-se i va decidir parlar públicament sobre el que havia patit. El 2016 va guanyar el premi Sàkharov, el guardó més prestigiós de la UE en drets humans. El va rebre amb la també activista i supervivent Lamiya Aji Bashar. El mateix any Murad va ser nomenada també ambaixadora de les Nacions Unides per la Dignitat dels Supervivents dels Drets Humans.
Denis Mukwege: la lluita per ajudar les dones violades a recuperar-se
El metge de la República Democràtica del Congo Denis Mukwege, etern candidat al Nobel, es dedica a atendre les dones violades al país centre-africà, un territori gegant en permanent conflicte des de fa dècades.
Fa quatre anys el Parlament Europeu el va reconèixer amb el premi Sàkharov. Mukwege va reclamar a Brussel·les ajuda per fer front als senyors de la guerra, que provoquen aquestes violacions massives a la República Democràtica del Congo. Així explica la seva feina:
"La primera dona que vaig atendre havia estat violada, torturada i, finalment, ferida. Tenia ferides als pits i a les extremitats superiors. D'entrada vaig pensar que podia haver estat un accident."
"Quan violen una dona, allà on sigui, és a la meva dona a qui violen. Quan violen una filla o una mare, és a la meva filla i a la meva mare a qui estan violant."
El 1999, Denis Mukwege va fundar l'hospital Panzi a la població de Bukavu, a l'est del Congo. És el centre on tracta a les dones que són violades pels grups armats, moltes vegades en grup, utilitzades com una arma de guerra més. Aquest metge s'encarrega de pal·liar els efectes devastadors dels danys físics i morals. Treballa amb un equip d'assistència social, psicològica i psiquiàtrica. Preparen les dones abans de la intervenció quirúrgica, sovint complicada, ja que moltes arriben a l'hospital amb l'aparell genital malmès.
Mukgewe considera que les violacions fetes per militars són "una potent arma de guerra que busca destruir no només físicament a la dona, sinó a tota la comunitat a la qual pertany". Aquesta situació es prolonga quan hi ha embarassos de nens no desitjats.
El Nobel de la Pau és l'únic dels premis que no s'atorga a Estocolm, a Suècia. S'entrega a la capital noruega, Oslo, perquè així ho va voler el seu creador, Alfred Nobel. En aquella època, al segle XIX, Noruega formava part del regne de Suècia. La cerimònia de lliurament serà el 10 de desembre.