Nobel de la Pau per a la pakistanesa Malala Yousafzai i per a l'activista indi Kailash Satyarthi
Amb un premi conjunt a un indi i una pakistanesa, de religions hindú i musulmana, el comitè del Nobel aposta per una lluita conjunta a favor de l'educació i contra els extremismes
El comitè del Premi Nobel de la Pau acaba de fer públic, a Oslo, els noms dels guanyadors de l'edició d'aquest any, amb els quals premia la lluita a favor de l'educació dels infants. Es tracta de la noia pakistanesa Malala Yousafzai, tirotejada pels talibans, i de l'activista indi pels drets dels infants Kailash Satyarthi, president de la Xarxa Global contra el Treball Infantil.
El comitè els ha atorgat el premi "per la seva lluita contra la repressió dels nens i els joves i pel dret de tots els nens a l'educació".
Amb un premi conjunt a un indi i una pakistanesa, de religions hindú i musulmana, el comitè del Nobel aposta per una lluita conjunta a favor de l'educació i contra els extremismes.
El Nobel de la Pau d'aquest any ha estat l'edició que aplegava més candidats: concretament hi havia 278 candidatures proposades per persones o entitats que optaven al premi.
Objectiu dels talibans
Malala Yousafzai, de 17 anys, és una jove coneguda per la seva fèrria defensa al dret a l'educació de les nenes i joves al seu país, el Pakistan i s'ha convertit a persona més jove que ha estat premiada amb el Nobel.
Nascuda el 12 de juliol de 1997 a la ciutat de Mingora, va començar a ser coneguda per escriure un blog per a la BBC on denunciava les atrocitats del règim talibà a la vall del riu Swat, la repressió sobre els seus habitants i la prohibició de l'educació a les nenes.
El 9 d'octubre de 2012 un grup vinculat als talibans va atemptar contra ella quan anava a un autobús escolar. Li van disparar al cap i al coll i la van deixar ferida de molta gravetat. A l'hospital de Rawalpindi, prop d'Islamabad, la van operar per extreure-li la bala que tenia molt a prop de la medul·la. Sis dies després la van traslladar a un hospital de Birmingham, al Regne Unit, per continuar amb la seva recuperació i per fer-li la cirurgia reconstructiva de la cara, el crani i altres parts del cos.
Malala es va recuperar i des d'aleshores no ha fet més que defensar els drets dels infants i de les dones per tot el món i rebre premis de tota mena. A més, després d'haver presentat un llibre on explica la seva vida i les seves idees sobre com canviar el món.
La jove pakistanesa ha rebut nombrosos premis per la seva defensa al dret a l'educació femenina. L'any 2013 li van concedir tres premis: el mes de gener el premi Simone de Beauvoir a París, i el mes de maig va guanyar el XXV Premi Internacional Catalunya que concedeix la Generalitat i el premi Unicef a Espanya. El mes d'octubre passat se li va concedir el premi Sajarov a la Llibertat de Consciència, que atorguen els presidents dels grups polítics al Parlament Europeu.
Ara la jove estudia al Regne Unit perquè continua amenaçada de mort al seu país.
La jove Malala ha declarat:
"He rebut aquest premi però això no és el final de res. De cap manera és el final de la campanya que he començat. Això és el començament. Vull que tots els infants vagin a l'escola. Hi ha 57 milions de nens i nenes que no reben cap mena d'educació, que no tenen accés ni a l'educació primària."
En la tradició de Gandhi
L'altre guardonat és Kailash Satyarthi, un activista indi de 60 anys, que fa dècades que lluita contra el treball infantil i que ja ha rebut nombrosos reconeixements internacionals. Satyarthi és el fundador d'un moviment social que aplega més de dues mil ONGs d'arreu del món que denuncien l'esclavatge i l'explotació laboral que pateixen molts nens i nenes.
En el cas de Kailash Satyarthi, el comitè del Premi Nobel de la Pau ha destacat la seva gran valentia personal, "en la tradició de Gandhi". Una valentia que l'ha portat a liderar les protestes pacífiques de denúncia de l'explotació infantil a l'India. És un reconeixement també a totes les persones i organitzacions que treballen contra l'explotació de menors a nivell mundial. Segons les últimes dades, es calcula que a tot el món hi ha 168 milions de nens i nenes que estan sotmesos a explotació laboral.
I així ha agraït el premi en el seu parlament:
Les travesses d'aquest any"No és només un honor per a mi. Ho és per tots aquells que lluiten globalment contra el treball infantil. Hi ha molta gent que no són coneguts i que sacrifiquen el seu temps i la seva vida per la causa dels drets dels infants. Els ho vull agrair i també els vull felicitar perquè el premi me l'han concedit a mi de manera simbòlica. No és per a mi. És per tota la gent que lluita contra l'esclavatge infantil al món."
Les cases d'apostes situaven el papa Francesc com el més ben situat per rebre el Nobel de la Pau 2014, però sense un favoritisme clar, al costat de l'exanalista de la CIA Edward Snowden. La jove pakistanesa Malala ocupava el tercer lloc entre els favorits, una llista on també s'incloïen els artífexs de la Primavera Àrab a Tunísia. L'any passat el nom de Malala va ser també un dels que més van sonar abans que el comitè del Premi Nobel nomenés guanyador l'Organització per la Prohibició de les Armes Químiques.
En tot cas, pronosticar un guanyador no és cosa fàcil perquè la llista de candidats és secreta, no es fa pública fins al cap de 50 anys, i els noms que circulen són els que els seus partidaris han volgut difondre.
Canvi d'aires al jurat
Un altre element que acompanya aquesta edició 2014 és el nomenament dels 5 membres del comitè del premi, 5 persones designades pel Parlament de Noruega. I és que aquest any serà l'últim amb un jurat amb majoria progressista, ja que la pròxima renovació donarà majoria als conservadors, d'acord amb la composició política del Parlament noruec.
El Premi Nobel de la Pau està dotat amb 10 milions de corones sueques, una mica més d'un milió d'euros.