Noies d'entre 12 i 25 anys, el col·lectiu amb més intents i pensaments de suïcidi

A Catalunya, l'any passat hi va haver 607 morts per suïcidi, unes 50 al mes
Irene Vaqué Reig Actualitzat
TEMA:
Salut Mental

Les noies d'entre 12 i 25 anys són el grup d'edat que tenen més conducta suïcida. Segons les dades del 2022, recollides pel programa Codi Risc Suïcidi i que ha difós la Conselleria de Salut, és aquesta franja de població la que registra més intents de matar-se, i també més pensaments

Les dades constaten el que ja s'ha anat evidenciant durant la pandèmia, que és el creixement de la conducta suïcida entre adolescents, com a forma d'expressar malestar. I tant els intents com els pensaments pugen molt més en les dones menors de 18 anys, especialment entre el 2020 i el 2021. 

Si ens fixem en les persones que acaben suïcidant-se, la taxa més alta en els homes més grans. La més elevada és en els de més de 95 anys, seguida dels de 90 a 94, els de 80 a 84 i els de 85 a 89, d'acord amb les dades provisionals de l'Institut Nacional d'Estadística espanyol (INE). En tots els grups d'edat, hi ha menys suïcidis en dones que en homes. 
 

50 morts per suïcidi al mes a Catalunya

La Generalitat ha fet balanç de l'atenció a la conducta suïcida i d'aquest problema de salut davant la proximitat del Dia Internacional del Suïcidi, el 10 de setembre.

A Catalunya s'han registrat 50 morts per suïcidi cada mes. Durant tot l'any passat es van consumar 607 suïcidis, unes xifres que el conseller de Salut, Manel Balcells, ha considerat esfereïdores i s'ha compromès a combatre: 

 "Ningú és capaç de dir per què passa, exactament. Estem convençuts que hem d'actuar al màxim perquè no passi. I que hi ha maneres per fer-ho. I la prevenció del suïcidi és una d'aquestes eines", ha afirmat. 

En els primers sis mesos de l'any, han baixat un 2,9% els intents de suïcidi a Catalunya respecte del mateix període de l'any passat, sobretot entre les dones, amb una reducció del 7,8%. Per contra, han augmentat un 9,7% els pensaments

Un aspecte positiu és que als experts els arriben alguns casos abans de la persona intenti suïcidar-se, com explica Diego Palao, coordinador del Pla de prevenció del suïcidi de Catalunya: 

"Creixen els casos que consulten per una idea ideació suïcida, per una idea i planificació suïcida abans de fer la temptativa. I això ens permet actuar de forma més precoç i més eficaç."

Ara bé, una mirada més a llarg termini permet comprovar com s'han incrementat les conductes suïcides els últims anys. Segons el Codi Risc Suïcidi, s'ha passat de 465 conductes --intents i ideacions de suïcidi-- l'any 2014 a més de 7.500 l'any 2022. La línia ha anat en ascens la majoria d'anys que hi ha entremig i s'ha enfilat, sobretot, a partir del 2020, coincidint amb l'esclat de la pandèmia.

En aquest gràfic es pot veure l'evolució dels intents de suïcidi (excloent les ideacions) els últims anys: 

 

L'Anna va tocar fons quan anava a la universitat i diu que explicar-ho va ser alliberador i la va ajudar a sortir-se'n: 

 

La majoria d'atesos pel telèfon de prevenció tenen més de 40 anys 

Tot i que la incidència de la conducta suïcida és més elevada entre les noies, la majoria de les trucades que ha rebut la Taula de Prevenció del Suïcidi a través del telèfon 061, el d'Emergències Mèdiques, han estat de persones més grans.

En concert, entre el 20 de juny del 2022, quan es va posar en marxa la taula, i el 27 d'agost passat, s'han gestionat més de 12.000 consultes sanitàries amb risc de suïcidi i s'ha atès més d'11.000 persones, de les quals la majoria, més de 4.700, tenien entre 41 i 65 anys. El segon grup més nombrós és de 26 a 40 anys. Del total d'usuaris, 908 eren menors de 18 anys.

De totes les consultes, gairebé el 60% corresponen a dones i prop del 40% són d'homes. 

En una mica més del 7% de les consultes s'ha detectat un risc imminent de suïcidi i s'ha hagut d'activar l'ambulància mentre el professional que atén la trucada continua atenent la persona afectada. I en el 17%, un risc elevat. En la gran majoria de consultes, no ha calgut activar el recurs de l'ambulància ni el trasllat a urgències. 


Telèfons contra el suïcidi

Aquests són els recursos telefònics disponibles per a la prevenció del suïcidi: 

061 - Emergències mèdiques

900 925 555 - Telèfon de Prevenció del Suïcidi

93 414 48 48 - Telèfon de l'Esperança

679 33 33 63 - Xat de Suport Emocional per a Joves

024 - Ministeri de Sanitat

900 92 55 55 - Ajuntament de Barcelona


A partir del novembre, suport als familiars o amics dels difunts

Entre les prioritats de la taula per al que queda d'any hi ha l'atenció als supervivents d'una mort per suïcidi. Salut ha anunciat que, a partir del novembre, la xarxa de salut mental i addiccions oferirà suport en la recuperació emocional d'aquestes persones.

Per posar-ho en marxa, ha calgut la col·laboració amb el Departament de Justícia, per tenir dades d'informació en temps real de suïcidis per part de l'Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses. 

Un altre objectiu és publicat més guies de prevenció del suïcidi adreçades de forma específica als àmbits universitari, penitenciari i dels menors tutelats.

Fa uns mesos ja es va publicar la d'escoles i instituts, on, com ensenya aquest vídeo, s'han viscut temptatives: 

 

 

ARXIVAT A:
Salut Mental
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut