Imatge del medicament Nolotil
El ministeri públic actua després d'una denúncia de l'associació El Defensor del Pacient (3Cat)

Nolotil, en el punt de mira: la Fiscalia n'investiga els possibles efectes adversos

El fàrmac, contra el dolor i la febre, és d'ús habitual a Espanya, però està prohibit en altres països com el Regne Unit, els Estats Units o Irlanda

RedaccióActualitzat

La Fiscalia de l'Audiència Nacional ha obert una investigació pels possibles efectes adversos derivats del consum de Nolotil, un fàrmac contra el dolor i la febre d'ús habitual a Espanya i que està prohibit en altres països, com el Regne Unit, els Estats Units o Irlanda.

Ho fa després de rebre una denúncia presentada per El Defensor del Pacient i d'altres rebudes tant a la Fiscalia General de l'Estat com a la Provincial de Madrid.

En aquest context, la Fiscalia ha sol·licitat a l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) un informe en què identifiqui les empreses fabricants d'aquest medicament, les importadores, les comercialitzadores i les distribuïdores a Espanya.

També vol saber de l'AEMPS les autoritzacions atorgades al medicament i la comunicació de reaccions adverses. A més, demana que se l'informi sobre quins països ja han decidit retirar aquest medicament del mercat, i quines diferències o raons porten a mantenir la seva comercialització a l'Estat.

El principi actiu del Nolotil, en el punt de mira

El principi actiu d'aquest medicament és el metamizol, un analgèsic i antipirètic que s'ha comercialitzat des de fa més de 50 anys a Espanya amb diferents noms, el més conegut és Nolotil.

Requereix prescripció mèdica i està indicat per calmar el dolor i actuar contra la febre quan altres alternatives no són eficaces.

De fet, va ser el fàrmac més venut a l'Estat el 2022, amb 27,8 milions d'unitats, molt per sobre del paracetamol, que va ser el següent, amb 19,4 milions.

I està en el punt de mira per la seva possible vinculació a casos d'agranulocitosi, una malaltia de la sang que genera una disminució del nombre de granulòcits --glòbuls blancs-- i que, en alguns casos, pot arribar a ser mortal.

El metamizol és el principi actiu de medicaments com el Nolotil (3Cat)

La polèmica es remunta a 2018

La polèmica sobre el metamizol es remunta al 2018 i es va revifar a finals del 2023, quan l'Associació d'Afectats per Fàrmacs va portar l'assumpte a l'Audiència Nacional perquè se'n prohibís l'administració a ciutadans de països on s'ha retirat i s'analitzessin factors de risc relacionats amb l'agranulocitosi.

El desembre del 2023 l'AEMPS va informar, després d'una nova revisió, que la incidència d'agranulocitosi en persones que prenen metamizol era molt baixa: d'un a deu casos per milió d'usuaris, per això mantenia les seves recomanacions del 2018.

En aquell moment, va recomanar no donar medicaments que continguessin metamizol, com per exemple el Nolotil o la Buscapina Compositum, a turistes. I només en el cas que se'n pogués fer un seguiment, subministrar-ho en teràpies curtes i dosis "mínimament eficaces" vigilant l'aparició de simptomatologia indicativa d'agranulocitosi.

I és que es tracta d'una complicació rara que pot estar relacionada amb una predisposició genètica que afecta especialment la població anglosaxona.

 

ARXIVAT A:
Salut
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut