"Nomadland" i "The Crown" triomfen en uns Globus d'Or marcats per les acusacions de frau
La 78a cerimònia dels Globus d'Or, que entrega l'Associació de Premsa Estrangera a Hollywood, s'ha celebrat la matinada de dilluns sota els paràmetres de la Covid: sense catifa vermella, amb els nominats connectats telemàticament i recollint els guardons des de casa.
"Nomadland" ha guanya el guardó a la millor pel·lícula dramàtica. La seva directora, la xinesa Chloé Zhao, també ha guanyat el premi a la millor direcció en un any en què per primera vegada hi havia tres dones nominades en aquesta categoria -Emerald Fennell ("Una joven prometedora") i Regina King ("Una noche en Miami").
La millor pel·lícula de comèdia ha estat per a "Borat 2", protagonitzada pel popular Sacha Baron Cohen, que també s'ha endut el premi a millor actor de comèdia/musical.
La protagonista de "Los Estados Unidos contra Billie Holiday", Andra Day, s'ha imposat com a millor actriu, i el desaparegut Chadwick Boseman, com a millor actor per "La madre del blues". Taylor Simone, la vídua de l'actor, ha recollit el premi pòstum al seu marit, conegut per la cinta "Black Panther", en el moment més emotiu de la nit.
El guardó a la millor pel·lícula de parla no anglesa se l'ha endut "Minari", una producció nord-americana d'un cineasta nord-americà d'origen coreà, Lee Isack Chung, rodada en coreà però també, en bona part, en anglès.
"The Crown", multipremiada
Als premis a la televisió, la gran triomfadora de la nit ha estat "The Crown". La sèrie de ficció de Netflix sobre la família reial britànica s'ha imposat com a millor sèrie dramàtica per segona vegada i tres membres del repartiment han recollit també premis per la seva feina.
La premsa internacional de Hollywood també ha tingut un reconeixement per a "Gambito de dama": millor minisèrie i millor actriu dramàtica per a Anya Taylor-Joy.
En comèdia, la sèrie triomfadora ha estat "Schitt's Creek". Tot plegat en una gala de 3 hores que s'ha fet des de dos escenaris, un a Nova York i l'altre a Los Angeles, i amb dues presentadores, Amy Poehler des de la costa oest i Tina Fey des de la costa est.
Pel que fa a la resta de categories, destaca "Soul", que s'ha endut el guardó a millor pel·lícula d'animació. Laura Pausini ha guanyat el Globus d'Or a la millor cançó per "Io sí", de la cinta italiana "La vida por delante".
El premi honorífic, el Cecil B. de Mille, l'han atorgat a la veterana actriu Jane Fonda, qui va pronunciar un dels discursos més celebrats de la nit: "En moments turbulents i de crisi com aquest, les històries sempre han estat essencials."
Una gala precedida de polèmica
A banda de les complicacions derivades pel format virtual, amb discursos entretallats i altres errors tècnics, la cerimònia d'enguany ha hagut de fer front a les acusacions de corrupció i de tractes de favor que acumula l'Associació de Premsa Estrangera (HFPA) a Hollywood.
Les dues presentadores de la gala, Amy Poehler i Tina Fey, es van referir a aquesta qüestió durant tota la jornada. "L'HFPA està formada per noranta blancs heterosexuals", va ironitzar Poehler en enunciar les regles dels premis.
L'organització està formada per 87 membres, i ha estat molt qüestionada arran de les pràctiques dubtoses que va destapar Los Angeles Times: acusacions de monopoli i de tractes de favor, en no permetre noves incorporacions i mantenir en petit comitè els seus contactes amb els estudis de Hollywood.
Amy Poehler va afirmar, de forma contundent: "Hi ha molta porqueria nominada. Han deixat passar molts treballs de persones afroamericanes. No hi ha cap membre de la comunitat negra a l'HFPA i la inclusió és important."