
Només 316 baixes per regla dolorosa des del 2023: causes del dolor i com es pot prevenir
Es tracta d'una baixa que la Seguretat Social paga des del primer dia i que es pot demanar en cas que la menstruació sigui incapacitant per causa patològica
La Seguretat Social ha tramitat a Catalunya 316 baixes laborals per menstruacions doloroses en els últims 580 dies o, el que és el mateix, en l'últim any i mig. Per tant, només se'n tramita una cada dos dies.
La dada, avançada per Catalunya Ràdio, recull el període que va des de l'1 de juny del 2023 --quan va entrar en vigor la nova llei de l'avortament espanyola que per primera vegada a la història incloïa la possibilitat de demanar la baixa per la menstruació-- fins ara.
Es tracta d'un tipus de regles que són incapacitants i que no permeten fer vida normal. De fet, això és el que li passava a l'Anna Bassols, de 34 anys, que ha explicat a "El matí de Catalunya Ràdio" que als 14 anys ja va tenir la primera regla dolorosa:
"He arribat a treballar sense poder dormir a la nit i amb un fort dolor durant la jornada laboral. M'he arribat a endur l'estoreta a la feina i estirar-m'hi una estona. A més d'un ús, o més aviat un abús, d'antiinflamatoris per tirar endavant"
Baixa pagada des del primer dia
Les dones que tenen aquestes menstruacions incapacitants es poden acollir a aquesta baixa laboral que la Seguretat Social paga des del primer dia. Tot i això, 316 baixes en un any i mig són poques.
Un dels motius és la vergonya que pot condicionar les dones, segons argumenta la doctora Anna Torrent, que és ginecòloga de la unitat d'atenció a la salut sexual i reproductiva (ASSIR) de Mollet del Vallès:
"Faltar cada mes un dia o dos, sobretot en ambients masculins, pot ser estigmatitzant o, fins i tot, un perjudici pel que fa a la contractació."
El tractament hormonal
I un altre motiu és que, normalment, la majoria de dones que tenen aquest tipus de menstruacions amb dolor, nàusees, vòmits o, fins i tot, desmais, amb un tractament hormonal com el DIU intrauterí --que fa que pràcticament no es tingui regla-- poden fer vida normal.
De fet aquest és justament el cas de l'Anna, que no s'ha arribat a demanar la baixa per regla dolorosa perquè va començar a fer el tractament abans que entrés en vigor la llei. Ara bé, abans, s'havia hagut de demanar la baixa moltes vegades coincidint amb la menstruació.
"El permís està molt bé, però no et treu el dolor. I lògicament arriba un moment a la vida que una ha de decidir fins on pots suportar. No et queda altra opció que fer el tractament hormonal, que és l'única solució que et donen els metges".
En quins casos es pot agafar la baixa?
Es calcula que entre el 45 i el 90% de les dones en edat fèrtil tenen regles amb dolor d'algun tipus. D'aquestes, un 10% pateixen el que s'anomena dismenorrea secundària, causada per una patologia prèviament diagnosticada. Per poder agafar la baixa emparant-se en la llei, cal estar sota aquest supòsit.
La Doctora Anna Torrent el defineix: "En la dismenorrea secundària, hi ha una causa orgànica per aquest dolor. Són miomes, endometriosi, adenomiosi, quistos, malaltia inflamatòria pèlvica... La causa més freqüent és l'endometriosi."
L'endometriosi, però, històricament ha estat infradiagnosticada. Es tracta d'una malaltia crònica en quèl l'endometri, que és el teixit que recobreix l'interior de l'úter, creix i s'implanta fora de la cavitat original, de manera que també té altres patologies associades.
Com es pot tramitar la baixa laboral?
La baixa s'ha de tramitar a través del metge de capçalera i també es pot fer a través dels ginecòlegs de l'ASSIR.
Però per tenir un diagnòstic de dismenorrea secundària, abans el ginecòleg haurà d'haver fet una ecografia per valorar si hi ha alguna patologia orgànica.
Si pel que sigui no es pot fer una ecografia vaginal --que és la més fiable en aquests casos-- també es valora el grau de dolor i si és incapacitant per fer activitats de la vida diària, tal com explica la doctora Torrent.

Quines causes pot tenir el dolor de regla?
Hi ha dos tipus de dolors de regla. La dismenorrea primària es dona en noies joves, apareix amb les primeres regles ovulatòries i no respon a cap malaltia de l'úter ni dels ovaris. La major part dels dolors menstruals són dismenorrees primàries.
La secundària és menys freqüent, però el dolor és més discapacitant. Apareix al voltant dels 25 o 30 anys i s'allarga durant tota la vida fèrtil de la dona. S'acompanya de sagnat més abundant i pot arribar a afectar greument la qualitat de vida, com explica la doctora Anna Torrent:
"Hi ha dones que tenen dolor tot el mes i/o amb les relacions sexuals. Són un mínim percentatge, però tenen molta afectació i, fins i tot, poden arribar a caure en depressió".
Els 3 nivells del dolor menstrual
Les ginecòlogues classifiquen el dolor menstrual en tres graus:
Dolor lleu, que moltes vegades no requereix ni analgèsia i es té, per exemple, només un dia.
Dolor moderat, que dura 2 o 3 dies i pot anar acompanyat de nàusees, vòmits i malestar i requereix tractament amb antiinflamatoris.
Dolor greu, que és molt intens, amb nàusees, vòmits i sensació de mareig. Sol anar acompanyat de sagnat menstrual abundant i no remet amb analgèsics, de manera que cal recórrer a altres fàrmacs. A més, afecta la vida diària, amb casos de noies i dones que no poden anar a l'escola o a treballar. La majoria de regles amb dolor agut són dismenorrees secundàries, és a dir, causades per alguna patologia.
Què puc fer si em fa mal la regla?
En cas de regla dolorosa, la metge aconsella prendre analgèsics, i fer-ho quan el dolor és encara incipient: "Si l'antiinflamatori es pren quan ja hi ha un nivell de dolor molt elevat, aleshores costa molt de remetre, és més efectiu prendre'l quan està començant".
La ginecòloga també explica que, juntament amb l'analgèsia, també es pot aplicar calor local per atenuar el dolor.
Ara bé, quan el dolor ja és més invalidant, cal anar al metge i una de les opcions és que acabi receptant o bé anticonceptius hormonals orals o bé el DIU hormonal, que fa que pràcticament no es tinguin regles i, per tant, sol evitar el dolor.
Més investigació
En el cas de l'Anna, ella explica que no ha menstruat cap cop des que va començar el tractament. Lamenta que l'única sortida mèdica que li donen contra el dolor sigui hormonar-se.
Per això, l'Anna Bassols reclama que s'inverteixi en investigació, per poder trobar altres solucions contra el mal incapacitant. De fet, ella és la impulsora de l'Endofest, un festival que es fa al Maresme per visibilitzar l'endometriosi i recaptar diners per a recerca.
Hi ha alguna manera de prevenir el dolor?
Fer exercici físic i no fumar són bons hàbits que contribueixen a tenir regles menys doloroses.
En cas d'obesitat, s'aconsella perdre pes. I la doctora Torrent posa l'accent en una dieta rica i equilibrada:
"Ens trobem amb dones que ingereixen molt poca fruita, verdura o peix i, en canvi, és recomanable, perquè tenen propietats antiinflamatòries".
- ARXIVAT A:
- Salut