Només 5 platges catalanes són completament accessibles per a persones amb mobilitat reduïda
Són les de la Nova Icària i el Fòrum de Barcelona, la platja dels Pescadors de Badalona, la de Vilafortuny de Cambrils i la de Torre Valentina de Calonge, una llista massa curta segons denuncia COCEMFE
Si vas en cadira de rodes o amb crosses, sovint tot és més complicat, i poder-se banyar a l'estiu no és una excepció. De les més de 230 platges vigilades que hi ha arreu del país, les que disposen de tots els serveis per fer la vida més fàcil a les persones amb mobilitat reduïda es poden comptar amb els dits d'una mà.
Per poder ser acreditades com a accessibles, les platges han de reunir tota una sèrie de requisits: disposar de places de pàrquing reservades, tenir vestuaris, dutxes i lavabos adaptats, comptar amb rampes i passarel·les per poder arribar fins a l'aigua, i contractar personal de suport per ajudar els banyistes a fer servir les cadires amfíbies, les que poden entrar dins l'aigua.
Només cinc platges de tot Catalunya disposen de tots els serveis que les acredita com a accessibles per a persones amb mobilitat reduïda. Són dades de @CocemfeCAT, que lamenta falta d'informació i la poca inversió que es destina al col·lectiuhttps://t.co/PhN8HE2RVO pic.twitter.com/U10g7cGJUD
Catalunya Informació (@Catinformacio) July 16, 2024
La realitat és que només el 2% de les platges catalanes vigilades reuneixen tots aquests requisits, que les acrediten com a completament accessibles. La llista, per tant, és molt curta: a Barcelona, les platges de la Nova Icària i del Fòrum; a Badalona, la platja dels Pescadors; a Cambrils, la de Vilafortuny, i a Calonge, la de Torre Valentina.
Ajuda dels socorristes
La majoria de pobles costaners, doncs, només ofereixen alguns dels serveis que necessiten les persones amb mobilitat reduïda, i són poques les platges que disposen de personal de suport per ajudar aquests banyistes a entrar a l'aigua amb les cadires amfíbies. Per això moltes vegades són els mateixos socorristes els que se n'encarreguen.
És el cas de Canet de Mar, al Maresme, on la Montse i l'Andreu ja han estrenat temporada de banys. Ell va en cadira de rodes des de fa molts anys, i ella agraeix el servei i l'ajuda dels joves que fan de socorristes al poble:
"Ahir va ser el primer dia que el vam utilitzar i avui serà el segon. Venen dues persones, t'ajuden, el banyen durant un quart d'hora i bé, per ara bé."
La Montse lamenta, però, la falta d'informació que hi ha. Explica que mirant per internet no sempre és fàcil saber quins serveis s'ofereixen a cada platja.
El cas de la Laia és molt diferent. Té 24 anys i, tot i que també va en cadira de rodes, sovint baixa sola a la platja de Canet de Mar. Per ella són claus les passarel·les:
"Sempre demano que les passarel·les puguin arribar al més a prop possible de l'aigua perquè hi ha gent amb menys mobilitat que jo que els agrada passejar-se pel costat del mar."
Explica que això és especialment necessari a les platges del Maresme, on --amb permís de les llevantades-- les distàncies entre la sorra i el mar acostumen a ser llargues.
Calen més inversions
Cada cas és diferent, però totes les persones amb mobilitat reduïda coincideixen a demanar que no se'ls limiti el bany a una època de l'any concreta. Frederic Crespo, president de la Confederació de Persones amb Discapacitat Física o Orgànica (COCEMFE), lamenta les limitacions que pateixen:
"Tu et pots anar a banyar quan vulguis, jo no. Tinc unes dates --de juny a setembre--, i aquí s'acaba la meva temporada de bany. Si vull continuar, he d'anar a una piscina municipal."
Crespo demana més diners per part de les administracions per poder allargar aquesta llista de només cinc platges catalanes completament accessibles. La majoria dels serveis que ofereixen les platges són municipals, i per això hi ha tantes diferències entre poblacions.
Palamós inaugurarà la setmana que ve un accés autònom i segur
La setmana que ve s'estrenarà a Palamós un nou sistema perquè les persones amb mobilitat reduïda es puguin banyar a la platja. Segons el consistori, serà el primer sistema de tot l'estat que permeti un accés segur i autònom a l'aigua. Es tracta d'una plataforma que disposa d'un ascensor hidràulic, com explica Crespo.
"L'ascensor pemet fer la transferència dins de l'aigua, estar-hi tota l'estona que vulguis. I després, tornar a la plataforma quan ho decideixis."